AUTOMATIZIRANA NAPLATA

Garaže će voditi kompjutori ‘jer oni neće krasti’

Za šest mjeseci u garažama će se plaćati SMS porukama i beskontaktnim karticama
 Ankica Vrdoljak/CROPIX

ZAGREB - Nađete li se za pola godine u jednoj od gradskih javnih garaža u Zagrebu, parkiranje ćete platiti mobitelom ili karticom, cijelo vrijeme biti pod videonadzorom, a nećete imati kome reći “Dobar dan!” ni “Doviđenja!” jer će svim garažama, umjesto ljudi, upravljati računala.

Javni natječaj

Zagrebački holding, naime, raspisao je javni natječaj za nabavu središnjeg nadzornog upravljačkog sustava javnih garaža, uz pomoć kojega će njihova podružnica Zagrebparking nadzirati i upravljati svim relevantnim podacima iz garaža u njihovu vlasništvu. Cilj tog projekta, vrijednog 4,7 milijuna kuna, jest da se sve garaže kompjutoriziraju te da se zaposlenici zamijene računalima.

Središnja jedinica

Sustav funkcionira tako da obrađuje podatke iz svih osam garaža ukupnog kapaciteta 2532 mjesta te ih prosljeđuje u središnju jedinicu, odnosno sjedište tvrtke Zagrebparking.

Za šest mjeseci sve će garaže biti opremljene tim sustavom. Građani će parkiranje plaćati slanjem SMS-a ili uz pomoć beskontaktnih kartica.

- Osnovna je pogodnost uklanjanje ručne naplate, a time i manipulacije novcem. Nije da ne vjerujemo zaposlenicima, ali gdje se god barata novcem, može doći i do krađe - objašnjava direktor Zagrebparkinga, Mate Kraljević.

Ukupno 2532 mjesta u garažama

- Martićeva 69, kapacitet: 370 mjesta

- Ilica 45, kapacitet: 125 mjesta

- Petrinjska 59, kapacitet: 134 mjesta

- Langov trg, kapacitet: 305 mjesta

- Svetice, kapacitet: 115 mjesta

- Kvaternikov trg, kapacitet: 354 mjesta

- Rebro, kapacitet: 664 mjesta

- Tuškanac, kapacitet: 465 mjesta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:54