SJEČA U ZG HOLDINGU

Čović smijenio direktora koji je na parkingu zaradio milijune

Mate Kraljević je najuspješniji, ali i najomraženiji direktor u ZG holdingu. Svaku godinu završava u milijunskom plusu, no novac naplaćuje od građana na najbolniji način - naplatom parkiranja
 Ronald Goršić/Cropix

ZAGREB - Ivo Čović, prvi čovjek Zagrebačkog holdinga, imena novih direktora gradskih poduzeća o kojima je mozgao tri i pol mjeseca (javni natječaj raspisan je krajem svibnja) objavit će krajem ovog ili početkom idućeg tjedna.

Pritisak na Čovića

Jutarnji list doznao je tko je smijenjen, a kome je Čović odlučio dati povjerenje i produljiti mandat. Njegova razmišljanja još treba odobriti i potvrditi Uprava Zagrebačkog holdinga kojoj je na čelu, što ne bi smio biti problem budući da SDP ima većinu u tom tijelu.

U svojem je odabiru Čović imao gotovo odriješene ruke, i to isključivo zbog povjerenja koje mu je dao predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Potporu mu je dao i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Davor Bernardić. Zbog toga je, doznajemo u samom SDP-u, oslabio utjecaj predsjednika Gradske skupštine Borisa Šprema koji je također jedan od onih koji su nastojali vršiti pritsak na odabir novih direktora. Pritisak na Čovića vršile su i druge političke stranke, ponajprije HNS i HSLS.

Tako je do danas Čović odlučio smijeniti 11 direktora. Najveće je iznenađenje smjena direktora Zagrebparkinga Mate Kraljevića. Upravo je njegova smjena simbolična - stručnost, čini se, ipak nije bila jedini kriterij pri odabiru kandidata jer Kraljević godinama ostvaruje najbolje poslovne rezultate u Holdingu. Čović je primio bezbroj telefonskih poziva od političkih moćnika koji su htjeli njegovu smjenu, a iako je odolijevao pritiscima, predomislio se kada je u Zagrebparkingu iskrsnula afera oko ilegalne preprodaje parkirnih karata.

Lete Bandićevi ljudi

Unatoč dobrim rezultatima Čović će smijeniti i “zločestog” direktora Čistoće Marka Melčića, uz kojeg se vežu brojne afere, ali i neozbiljni istupi u medijima. Na njegovoj je smjeni, potvrdilo nam je više sugovornika, inzistirao sam Zoran Milanović.

Unatoč pritiscima Vlade RH, ponajprije ministara Tomislava Karamarka i Ivana Šukera, fotelju nije uspio sačuvati niti direktor Arene Zagreb Zdenko Antunović.

Smijenjeni su i direktori Vodoopskrbe i odvodnje Jadranko Robić, Zagrebačkih cesta Srećko Vučković, GSKG-a Joško Jakelić, Zrinjevca Igor Toljan, podružnice za upravljanje sportskim objektima Gordana Pokrajčić, Vladimira Nazora Vladimir Tomičić i Stanogradnje Zdravko Juć. Na popisu nema ni direktora Tržnica Zagreb Filipa Borca, ali zato što se na natječaj nije prijavio budući da nema VSS i ne udovoljava kriterijima za voditelja podružnice.

Svi redom slove kao “Bandićevi” ljudi budući da ih je svojedobno imenovao gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 23:10