PROTAGONISTICA AFERE DNEVNICE

GDJE DANAS RADI TAJNICA ČETVERO PREMIJERA OSUMNJIČENA ZA KRAĐU 600.000 KN Na novom poslu šef će joj biti čovjek čije je potpise lažirala - Božinović!

 

Sandra Zeljko, jedna od glavnih akterica afere “dnevnice”, nakon ukidanja Ureda za razminiranje, gdje sada radi, od početka iduće godine trebala bi postati zaposlenica Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), pa će joj šef ponovno biti ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, čije je potpise, sumnja Državno odvjetništvo, lažirala za fiktivne putne naloge.

Božinović je, podsjetimo, kada je nova Vlada premijera Andreja Plenkovića stupila na dužnost, postao predstojnik Ureda premijera, a tajnica mu je bila Sandra Zeljko, koja je isti posao obavljala i za vrijeme vlada Jadranke Kosor, Zorana Milanovića te Tihomira Oreškovića, a s bivšim predstojnikom SDP-ova predsjednika Vlade Tomislavom Sauchom osumnjičena je za lažiranje putnih naloga i nezakonito stjecanje gotovo 600.000 kuna.

21 mjesec ne radi

Sandra Zeljko se, prema istrazi, sumnjiči da je i nakon Sauchina odlaska iz Banskih dvora nastavila krivotvoriti potpise kasnijih šefova kabineta, Oreškovićeva Nevena Zelića i Plenkovićeva Davora Božinovića, te da je preuzela i zadržala akontacije dnevnica u iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Zeljko je, dakle, osumnjičena da je krivotvorila potpise i Davora Božinovića, tadašnjeg predstojnika Ureda premijera, a sada će joj on ponovno biti šef, ali ovaj put u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Inače, nakon izbijanja afere Dnevnice, kada je sadašnji premijer Andrej Plenković proveo internu istragu i shvatio ozbiljnost situacije te da je Sandra Zeljko osumnjičena da je nastavila s lažiranjem i u njegovu uredu, ona je premještena u vladin Ured za razminiranje u Mesničkoj ulici.

No, kako Jutarnji doznaje od više izvora, ona se nijednom nije pojavila na svojem radnom mjestu, nego je od ožujka 2017., kada je premještena, do danas na dugotrajnom bolovanju. Da Zeljko još uvijek koristi bolovanje rekli su nam i u Uredu za razminiranje, ali nisu mogli službeno potvrditi da ona zadnjih godinu i devet mjeseci zapravo ne radi, a prima plaću, za što smo dobili potvrdu iz više visokih izvora.

“Državna službenica Sandra Zeljko je od 7. ožujka 2017. raspoređena na radno mjesto III. vrste - administrativni referent u Uredu za razminiranje, jedinici za sredstva fondova Europske unije. Imenovana službenica trenutno koristi bolovanje, a zbog propisa koji reguliraju zaštitu osobnih podataka nismo u mogućnosti dati nikakve dodatne informacije”, odgovorili su službeno iz Ureda.

Izmjene zakona

Ured za razminiranje ukida se 1. siječnja 2019., prema odluci Vlade o spajanju više agencija, ureda i zavoda, a prošli je petak Hrvatski sabor izglasao izmjene Zakona o Vladi RH, prema kojem od 1. siječnja 2019. Ministarstvo unutarnjih poslova preuzima sve poslove iz djelokruga Ureda za razminiranje, kao i opremu, pismohranu i drugu dokumentaciju, sredstva za rad, financijska sredstva, prava i obveze te državne službenike zatečene na obavljanju preuzetih poslova.

“Do donošenja rješenja o rasporedu državnih službenika, državni službenici nastavljaju obavljati poslove sukladno dosadašnjim rješenjima i zadržavaju sva prava iz radnog odnosa sukladno tim rješenjima. Na preuzete državne službenike koji neće biti raspoređeni primijenit će se odredbe zakona kojima se uređuje radnopravni status državnih službenika o stavljanju državnih službenika na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske”, citiraju novi Zakon o Vladi u Uredu za razminiranje.

Sandra Zeljko sa srednjom stručnom spremom u navedenom je uredu trebala raditi na administrativno-tajničkim i korespondentskim poslovima u svrhu potpore pripremi i provedbi projekata za financiranje razminiranja iz fondova Europske unije. Na službenoj mrežnoj stranici Ureda piše da je administrativna referentica, ali na poslu se nije pojavila nijednom otkad je premještena u taj Vladin ured, koji se nalazi u Mesničkoj ulici, dakle, izvan Banskih dvora na Trgu svetog Marka.

Optužnica

Naši sugovornici u MUP-u nisu htjeli detaljnije komentirati činjenicu da će Sandri Zeljko ponovno biti nadređen Davor Božinović. Samo neslužbeno poručuju da je riječ o odluci Vlade, da se sve radi po zakonu i da se Ured gasi, te da MUP ne može utjecati na to tko će biti pod njihovom nadležnošću.

Afera “dnevnice” započela je u veljači 2017. kada su mediji objavili nalaz Državne revizije koja je u Uredu tadašnjeg premijera Zorana Milanovića otkrila sumnjive isplate za inozemne dnevnice njegovih savjetnika.

Nekoliko dana poslije Državno odvjetništvo zatražilo je od saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da Tomislavu Sauchi, tada još SDP-ovu zastupniku i bivšem šefu Milanovićeva kabineta, skine imunitet kako bi mogao početi kazneni postupak.

Nakon što je ispitan u USKOK-u, Sauchi je 10. veljače sudac istrage odredio jednomjesečni istražni zatvor u Remetincu.

U tom trenutku Zeljko još nije bila osumnjičena, a kamoli optužena. Na početku istrage tretirana je kao svjedokinja koja je u svojem iskazu teretila Sauchu. Velik obrat u istrazi nastao je kada su tužitelji USKOK-a Sandru Zeljko, tajnicu u Vladi, počeli tretirati kao sudionicu u lažiranju dnevnica, a administracija tada još friškog premijera Andreja Plenkovića ostala je neugodno iznenađena kada je otkriveno da su se one nastavile lažirati i nakon što je Saucha otišao iz Banskih dvora - za vrijeme premijera Oreškovića i, poslije, Plenkovića.

Koncem 2017. USKOK podiže optužnicu protiv Tomislava Sauche i Sandre Zeljko zbog sumnje da su izradili 125 fiktivnih putnih naloga i protuzakonito stekli 580 tisuća kuna.

Vještačenje

Međutim, optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu optužnicu je vratilo USKOK-u radi dopune istrage, točnije provođenja novog grafološkog vještačenja. Optužnica protiv Sauche i Zeljko nije potvrđena ni u rujnu ove godine, nakon što ju je USKOK doradio. Obrana je tražila da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoji nalaz grafoloških vještaka izrađen tijekom dopune istrage, optužno vijeće taj je prijedlog odbilo smatrajući da zakonitost vještačenja nije upitna, ali je obrana odmah najavila žalbu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

Ni nakon 20 mjeseci nije počelo suđenje

4. veljače 2017. - Revizija otkrila sumnjive isplate u Uredu bivšeg premijera Zorana Milanovića

9. veljače 2017. - DORH zatražio da se SDP-ovu zastupniku Tomislavu Sauchi, bivšem šefu kabineta premijera Milanovića, ukine imunitet te da ga se pritvori

10. veljače 2017. - Tomislav Saucha ispitan je u USKOK-u, nakon toga odlazi u Remetinec

Na početku istrage tajnica u Vladi Sandra Zeljko bila je svjedokinja koja je teretila Sauchu. Zeljko postaje osumnjičenica

7. ožujka 2017. - Otkriveno da su se falsificirali i potpisi Oreškovićeva šefa kabineta Nevena Zelića, ali i Plenkovićeva Božinovića. Istog dana Sandra Zeljko je premještena u Ured za razminiranje

8. prosinca 2017. - Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu optužnicu protiv Sauche i Zeljko vraća USKOK-u na doradu; slijedi novo grafološko vještačenje

6. srpnja 2018. - USKOK podiže optužnicu protiv Sauche i Zeljko

19. rujna 2018. - Županijski sud ne potvrđuje optužnicu. Obrana je tražila da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoji nalaz grafoloških vještaka izrađen tijekom dopune istrage. Optužno vijeće odbilo taj prijedlog, ne smatrajući zakonitost vještačenja upitnom. Obrana je najavila žalbu, o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:29