PRESUDA GENERALIMA

General Antun Tus: Haag ne bi imao posla da je naše pravosuđe prvo kaznilo zločine

Razgovor s umirovljenim generalom Antunom Tusom, bivši načelnikom Glavnog stožera. U vrijeme operacije "Oluja" bio je vojni savjetnik predsjednika Tuđmana

Imate li saznanja da je vojna operacija Oluja imala za cilj smanjenje broja Srba u Hrvatskoj?

- Ne, ni u jednom planu operacije Oluja nije se govorilo o iseljavanju srpskog stanovništva. Ni u jednom trenutku to nismo planirali. Naprotiv.

Nismo očekivali da će toliko srpskog stanovništva otići iz Hrvatske. Nismo imali predviđanja da će se velika grupa civila izvlačiti. No, prije početka operacije dobili smo podatke od UN-a i naših obavještajnih službi da vlasti na okupiranom teritoriju planiraju izvlačenje stanovnika nekoliko dana prije operacije.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda hrvatskim generalima

Tijekom operacije, koja je brzo napredovala, organizirali smo pravce kojima smo civilima omogućavali izlazak.

Je li bilo koji element operacije Oluja isplaniran u svrhu protjerivanja srpskog stanovništva?

- Planove za oslobađanje zemlje počeli smo raditi još krajem 1991. godine.

Tijekom godina smo ih dopunjavali i dorađivali. Ni u jednom trenutku nije bilo planirano protjerivanje srpskog stanovništva iz Hrvatske. Zašto? Zato što su oni građani Hrvatske i zato što bi to bio ratni zločin.

Mi smo legitimno oslobodili svoj teritorij, i to smo morali učiniti. Operacija Oluja bila je idealno isplanirana i u tim planovima nikad nismo razmišljali o protjerivanju građana Hrvatske. Vlasti Krajine bile su te koje su planirale odlazak civilnog stanovništva iz Hrvatske, i to su provodili u djelo.

Je li zločine nad srpskim civilima tijekom Oluje i nakon nje bio planirao sustav ili je riječ o zločinima pojedinaca?

- Zločini koji su počinjeni nakon oslobađanja teritorija su pitanje uspostave organizacije nadzora oslobođenog teritorija od strane civilnih vlasti.

Kontrola nadzora oslobođenog teritorija nije napravljena kako treba i to su iskoristili pojedinci i grupe, koji su počinili zločine. Riječ je o zločinima koje je trebalo procesuirati. Da je to tada učinjeno, danas ne bismo razgovarali o haaškim suđenjima hrvatskim generalima.

Nije vojska kriva za zločine. Ja ne negiram odgovornost vojnika, ali oni mogu odgovarati samo za ono što je djelokrug njihova posla.

Civilna policija i državna pravosudna tijela trebali su uspostaviti nadzor nad oslobođenim teritorijem i procesuirati zločince. Kako civilna tijela to nisu učinila, Haaški je sud bio primoran obaviti istrage te je krenuo istraživati vojne zapovjednike koji su bili odgovorni za sektore u kojima su se zločini dogodili. Oni su postali odgovorni za zločine, a ne oni koji su te zločine trebali spriječiti.

Izjavili ste jednom da je general Ante Gotovina u cijelom ovom slučaju žrtva. Zašto?

- Nije samo on žrtva. Žrtva su i drugi zapovjednici. Žrtve su jer su svi zločini njima pripisani, a hrvatska država nije procesuirala one koji su počinili zločine. Zapovjedna odgovornost svakako postoji, ali politika je morala uspostaviti efikasnu civilnu vlast na oslobođenom teritoriju.

To nije zadatak vojnih zapovjednika, nego civilne policije i pravosuđa. Trebalo je planirati da nadzor nad teritorijem preuzmu civilne komponente vlasti i zaštite ljude i imovinu. Država to nije učinila i te propuste iz tog vremena danas ne smijemo negirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:17