SVE OPTUŽBE

General Kapular na račun HEP-a ljetovao dvije godine

Ilegalna prodaja struje nije jedini Mravkov grijeh. Uskok ga tereti za još tri malverzacije

ZAGREB - Uz optužbe za udruživanje u kriminalnu grupu i zloupotrebe položaja i ovlasti vezane uz prodaju struje, USKOK bivšeg šefa HEP-a Ivana Mravaka sumnjiči za još nekoliko zloupotreba. Jedna od njih odnosi se na financiranje ljetovanja svoga savjetnika, umirovljenog generala Ivana Kapulara. Mravak je Kapularu i njegovoj obitelji, tvrdi USKOK, omogućio da dvije godine ljetuju na Jadranu na račun HEP-a.

10.000 kuna plaće za ništa

U lipnju 2007. Kapular je na privatni smještaj u Barbarigi potrošio oko 10.500 kuna, a račun mu je podmirio HEP. U ljeto 2009. za boravak Kapularove obitelji u Vili Stari Dvor na otoku Ugljanu HEP je također platio račun nešto veći od 30.000 kuna.

Još jedna optužba vezana je uz člana Nadzornog odbora HEP-a Zdenka Juričića, koji je osumnjičen da je uz Mravakovo odobrenje, preko fiktivnog ugovora o djelu, 13 mjeseci od HEP-a dobivao 10.000 kuna mjesečno (neto) a da nije obavljao nikakav posao. Tako je postao bogatiji za 130.000 kuna, dok je HEP na njega ukupno neopravdano potrošio gotovo 270.000 kuna.

Povratnik iz Australije

Podsjetimo, protiv Mravaka i četvero njegovih suradnika u HEP-u u tijeku je istražni postupak na Županijskom sudu zbog fiktivnog zapošljavanja Rade Buljubašića, povratnika iz Australije koji je formalno bio zaposlen u HEP-u, a zapravo je na posao dolazio u središnjicu HDZ-a.

Mravaka i ostale tereti se da su fiktivnim zapošljavanjem Buljubašića oštetili HEP za 670.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:25