DAR DOBRE PROFESORICE

Gimnazijalcima ostavila bogatstvo: ‘Nije radila kod nas, voljela nas je jer smo bili susjedi‘

Ušteđevinu je ostavila pokojna prof. Ivanka Canki po čijem je nadimku nazvana zaklada
Gimnazija u novozagrebačkoj Utrini
 Marin Tironi/Cropix

Zagrebačkoj I. gimnaziji pokojna je profesorica Ivanka Canki oporučno ostavila svoju pozamašnu ušteđevinu pod uvjetom da škola osnuje zakladu za pomoć siromašnim učenicima i onima bez roditeljske skrbi. Probivši se kroz duge putove birokracije, gimnazija je napokon uspjela u naumu i postala jednom od prvih škola u Hrvatskoj s vlastitom zakladom.

Zaklada I. gimnazije Akica dobila je naziv po nadimku profesorice Canki, a ovih joj dana na račun treba sjesti oko 222 tisuće kuna. Povezanost I. gimnazije i Ivanke Canki (86), pokopane u srpnju 2015., jest susjedstvo. Prema riječima ravnateljice I. gimnazije Dunje Marušić Brezetić, gospođa Canki je iz svoga stana u novozagrebačkoj Utrini imala pogled na zgradu njiihove gimnazije. Bila je poslijeratno siroče, a u Zagreb se doselila tijekom Drugog svjetskog rata. Zahvaljujući dobrim ljudima, uspjela je završiti studij arheologije te je niz godina radila sa slijepim i slabovidnim učenicima u Centru za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek". Korigirala je i časopis Forum Razreda za suvremenu književnost HAZU.

Poveznica

Prema jednom od rijetkih zapisa o Ivanki Canki, objavljenom 2015. na stranicama Saveza slijepih u formi obavijesti o njezinoj smrti, "Ivanka je bila osoba koja se radovala svakoj dobroj knjizi, svačijem uspjehu, a osobito se radovala uspjehu svojih učenika (…). Bila je osoba čvrsta karaktera, čovjek od riječi, voljela je radišne, iskrene i skromne ljude, a prezirala je lijenost, neodgovornost i svaki luksuz".

- Gospođa Canki nije bila naša profesorica. Poveznica s našom gimnazijom je privatna, gospođa je bila naša susjeda. Često je pričala o svome djetinjstvu. Nije imala braće i sestara, niti vlastitih potomaka. Svoju pozamašnu ušteđevinu prvo je mislila ostaviti djeci bez roditelja, no kasnije se odlučila za našu gimnaziju, uz uvjet da osnujemo zakladu - priča ravnateljica I. gimnazije.

image
Dunja Marušić Brezetić
Bruno Konjevic/CROPIX

Prve stipendije Zaklada će svojim učenicima podijeliti u kolovozu 2021., nakon objave rezultata državne mature. Kriteriji za dobivanje stipendije bit će uspjeh u školi, uspjeh na državnoj maturi, primanja po članu obitelji, obiteljska situacija i izvannastavni uspjesi učenika.

- Cilj Zaklade je pružanje potpore školovanju učenika slabijeg imovinskog stanja te učenika bez roditeljske skrbi u nastavku školovanja, odnosno na početku studija, dodjeljivanjem novčane potpore. U planu je prve godine dodijeliti dvije potpore, jednu u iznosu od 12 tisuća kuna, drugu od 6000 kuna u mjesečnim ratama - kaže ravnateljica.

Zasad, pojašnjava, idu skromnije zbog održivosti zaklade, mada razmišljaju o povećanju broja stipendista.

Birokratske procedure

Upraviteljica i članice Zaklade u potražnji su za računovodstvenim servisom koji bi se bavio financijama, a priželjkuju da im budući računovođa bude bivši učenik škole. Zbog određenih komplikacija ne mogu novac Zaklade prepustiti školskom računovodstvu, objašnjavaju.

Osnivanje moguće i prve školske zaklade trajalo je iznimno dugo, što zbog birokratske procedure, što zbog ostavinske rasprave. Pokretanje je aktualizirano prije više od godinu dana, tijekom kojih su se stvari mijenjale u hodu. Primjerice, plan je bio Zakladu nazvati punim imenom gospođe Canki, a ne nadimkom, no da bi se to realiziralo trebalo je prikupiti pristanak 30-ak članova daljnje obitelji gospođe Canki.

- Na koncu nam je jednostavnije bilo Zakladu nazvati po njezinu nadimku - priznaje ravnateljica. A da bi uopće mogli osnovati zakladu, škola je morala mijenjati svoj statut.

Plan: Zakladi će pripasti i profesoričina kuća u Ninu?

Nekoliko mjeseci prije smrti gospođa je dobila rješenje o denacionalizaciji kuće u središtu Nina, koja bi također trebala pripasti utrinskoj gimnaziji.

- Rješenje još nije pravomoćno, vodimo taj proces i bude li uspjeha, plan je prodati kuću kako bismo imali buduće prihode za Zakladu - objašnjava ravnateljica I. gimnazije Dunja Marušić Brezetić, ujedno upraviteljica Zaklade.

Upravni odbor čine osobni kontakti profesorice Canki te bivši i sadašnji djelatnici gimnazije: predsjednica Odbora je Iva Ladan, a članice Ivana Sabol, Vlasta Lukačević, Tea Prohaska i Melita Sobota.

image
kuća u Ninu
arhiva I. gimnazije
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:18