KAKO JE RADILA MREŽA

Ginekolog dogovori termin, pacijentica plaća na ruke, a pobačaj se obavlja bez papira. Tako su zaradili 150.000 kn

Općinsko državno odvjetništvo u Varažadinu podnijelo je optužne prijedloge protiv sedmorice liječnika uhićenih u akciji Ordinacija
 Željko Hajdinjak/Cropix

VARAŽDIN - Ginekologe s varaždinskog područja sumnjiči se da su se bogatili varajući na pobačajima, a prema neslužbenim informacijama na taj su si način ilegalno priskrbili 150.000 kuna, a protiv njih sedmorice je općinsko državno odvjetništvo u četvrtak podnijelo optužne prijedloge.

Iz izvora bliskih istrazi doznali smo na koji su način liječnici bili umreženi. U cijeloj operaciji sudjelovala su četvorica ginekologa iz varaždinske Opće bolnice: Kirchbaum, Pitner, Fara i Jukić; te ginekolozi privatnici, Perković iz Novog Marofa, Hećimović iz Koprivnice i Čandrlić iz Bjelovara.

Naručivali ih privatnici

Oni su iskoristili zakonsku regulativu koja se nije mijenjala još od 1978. da se pobačaji smiju obavljati samo u državnim bolnicama. Svoje pacijentice koje su željele prekinuti trudnoću privatnici Perković, Hećimović i Čandrlić izravno bi, telefonskim putem i bez ispunjavanja potrebnog formulara, naručivali za pobačaje kod ginekologa Kirchbauma, Pitnera, Fare i Jukića u varaždinskoj Općoj bolnici.

Nije bilo računa

Prema zakonskoj proceduri, privatnik mora ispuniti formular koji pacijentica koja želi prekinuti trudnoću mora odnijeti u bolnicu, s tamošnjim ginekologom dogovoriti termin, platiti oko tisuću kuna, za što mora dobiti račun, potpisati pristanak na pobačaj i tek onda se pobačaj može obaviti. Ta se procedura u varaždinskoj Općoj bolnici nije poštovala.

Pacijentice bi došle u terminu koji im je dogovorio ginekolog privatnik, platile od 1000 do 2500 kuna, za što ne bi dobile račun, potpisale bi pristanak na pobačaj i zahvat bi zatim bio obavljen. Prvooptuženi Fara i drugooptuženi Kirchbaum zatim bi krivotvorili dokumentaciju i trudnoće prikazivali kao patološke te zahvate naplaćivali i od HZZO-a.

Na taj način u nekoliko godina obavljena su 54 pobačaja. Prema neslužbenim informacijama, neki su pobačaji obavljeni i bez potpisivanja pristanka pacijentica. Ginekolozi privatnici bi s kolegama iz bolnice izravno dogovorili termin za pacijentice, one bi ginekologu u bolnici na ruke isplatile dogovoreni iznos od 1000 do 2500 kuna, a on bi obavio zahvat bez ikakve papirologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:51