POVUKAO SE

Glavaš više nije šef HDSSB-a: ‘Pravosuđe je rak-rana! Sviđa mi se Mamićeva inicijativa, uskoro idem u BiH...‘

Kao osnovni razlog ove odluke naveo je svoj pravosudni postupak u kojem je optužen za ratne zločine
Branimir Glavaš
 Ivan Perić/Cropix

Branimir Glavaš povukao se s funkcije predsjednika HDSSB-a, no nije decidirano rekao da je ovo njegov politički kraj.

Kao osnovni razlog ove odluke naveo je svoj pravosudni postupak u kojem je optužen za ratne zločine u Osijeku tijekom 1991. i 1992. godine, koji je doduše bio aktualan i kada je prije tri i pol godine izabran za predsjednika stranke.

- Poznato je da sam 16 godina opterećen sudskim procesom i da se u njemu nakon što je krenulo ponovljeno suđenje nije dogodilo ništa. Sada sam ponovno u situaciji da suđenje kreće ispočetka, jer 13 mjeseci nije održano nijedno ročište. Potrošene su četiri godine, a da se ništa nije riješilo, što dovoljno govori o situaciji u hrvatskom pravosuđu. Dakle, ja sam politički talac hrvatskog pravosuđa već punih 16 godina, to mi visi kao uteg o vratu i smatram da se trebam povući, omogućiti mladim ljudima da samostalno sudjeluju na lokalnim izborima - rekao je Glavaš, koji je iskoristio statutarnu odredbu prema kojoj zbog svoje privremene spriječenosti može imenovati povjerenika stranke, pa će HDSSB u narednom periodu, konkretno do rujna kada će biti održan Sabor stranke, voditi njegov dugogodišnji bliski suradnik Ivica Završki.

Najavili su izlazak na izbore za Gradsko vijeće Osijeka te u još nekim jedinicama lokalne samouprave, ali ne i na izbore za Skupštinu Osječko-baranjske županije.

Neće imati ni svoje kandidate za gradonačelnika Osijeka, odnosno župana. Glavaš, rekao je, u kampanji neće sudjelovati.

- U prvom krugu nećemo podržati nijednog kandidata za gradonačelnika, a pretpostavljam da ćemo se u drugom krugu po tom pitanju oglasiti - kazao je Glavaš, dok je Završki dodao da su "kandidati za gradonačelnika takvi da ne vidimo nikoga koga bismo podržali".

Cilj im je ući u Gradsko vijeće, a poručili su i da imaju stabilnih 600 članova sa plaćenim članarinama te da nikome nisu dužni, kako je rekao Glavaš, "ni politički ni financijski".

Glavaš se posebno osvrnuo i na stanje u hrvatskom pravosuđu, kazavši kako će se "možda aktivno uključiti u pokret za reformu hrvatskog pravosuđa".

- Hrvatsko pravosuđe je rak-rana hrvatske države pri čemu ne mislim samo na sudove, nego i na DORH i pogotovo na DSV, koje je izvor svega zla i od njih treba krenuti reforma. DSV je zapravo trgovačko društvo, koje bira suce ispod stola, u dealu – ja tebi, ti meni. Tako se biraju suci i tako funkcionira hrvatsko pravosuđe. Nema reforme dok se ne reformira DSV. U našem je pravosuđu 50 posto sudaca koji dolaze iz redova koji hrvatsku državu ne mogu smisliti, 25 posto nisu sposobni biti suci, a možda ih je 25 posto koji i u stručnom i u moralnom smislu zadovoljavaju uvjete da obnašaju dužnost sudaca - rekao je Glavaš, kojega smo upitali planira li se on to pridružiti Zdravku Mamiću u njegovoj, kako je naziva, 'reformi hrvatskog pravosuđa'.

- S njim se nisam još vidio, ali uskoro planiram provesti neko vrijeme u Hercegovini, pa vjerujem da ću ga sresti i da ćemo popričati. U potpunosti mi se sviđa inicijativa koju je on pokrenuo, ali smatram da ni on ni ja sami ne možemo ništa napraviti. Zato je potreban građanski pokret koji bi poslao jasnu poruku hrvatskoj vlasti da ovako dalje ne ide - rekao je Glavaš, na što smo ga upitali je li to poruka i njegovom koalicijskom partneru, premijeru Andreju Plenkoviću.

- To je poruka vlasti - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:20