GLAVNI ADUT OBRANE

GLAVNI ADUT OBRANE U SLUČAJU AGRAM Nobilo: Ostojićev je MUP Petru Pripuzu plaćao odvoz otpada četiri puta skuplje nego Bandić

 
 HANZA MEDIA

Hoće li zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uskoro osim na posao u zgradu Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića, redovito morati odlaziti i u zgradu Županijskog suda na Zrinjevcu, pitanje je na koje bi odgovor mogli dobiti već za tri dana.

Naime, u ponedjeljak se sastaje Optužno vijeće Županijskog suda koje bi trebalo potvrditi ili odbaciti optužnicu tužiteljstva u slučaju Agram, zbog kojeg su u pritvoru boravili Bandić, tadašnji predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, poduzetnik Petar Pripuz, vlasnik grupacije CIOS u čijem je vlasništvu i tvrtka Cezar, ali i još 13 okrivljenika koje USKOK sumnjiči za malverzacije i nezakonitosti teške najmanje 20 milijuna kuna.

Tajno snimanje

To Vijeće raspravljalo je oko istog slučaja i prije gotovo dvije godine, kada je obrana osumnjičenih zahtijevala da se izdvoje tajno snimljeni telefonski razgovori koji su prema njihovom mišljenju bili nezakoniti.

Vijeće je prihvatilo takav zahtjev, a Anto Nobilo, odvjetnik Petra Pripuza, tada je naglasio kako rješenja o određivanju mjera prisluškivanja nije bilo valjano obrazloženo.

Kako doznajemo, sličan scenarij obrana Petra Pripuza mogla bi imati i u ponedjeljak.

Kako nam je potvrdio sam Nobilo, oni će od Vijeća zatražiti produljenje istrage u ovom slučaju jer tužiteljstvo nije napravilo vještačenje oko prosječne cijene odvoza i oporabe glomaznog otpada.

Naime, prema prvoj točki optužnice, tužiteljstvo smatra kako je Grad Zagreb preplatio CEZAR-u odvoz i oporabu glomaznog otpada.

Podsjetimo, u listopadu 2013. godine Ministarstvo zaštite okoliša zabranilo je Zagrebačkom holdingu odlaganje glomaznog otpada na Jakuševcu.

Nakon toga je u pregovaračkom postupku između Grada Zagreba i CIOS grupe dogovoreno da se zbrine 19.277 tona otpada za 6,2 milijuna kuna.

Količina otpada je naknadno, prema tužiteljstvu smanjena, ali je iznos radova ostao isti, pa je tako na kraju dogovoreno da će CIOS za 6,2 milijuna kuna preuzeti ukupno 10.840 tona otpada.

Na kraju posla, CIOS odnosno tvrtka Cezar je na kraju preuzela 7130 tone otpada za 4,8 milijuna kuna.

Tužiteljstvo smatra kako je time Zagrebački holding oštećen za 2,4 milijuna kuna, a tadašnji ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović tvrdio je kako je taj posao za Zagreb moglo obaviti brojne tvrtke u Zagrebu pa čak i sama Čistoća.

Potpisani ugovor

Međutim, Nobilo kaže kako obrana raspolaže dokumentima koji vrlo jasno pokazuju da je Grad Zagrebu to vrijeme plaćao najnižu cijenu CEZARU te kako su po znatno višim cijenama usluge Pripuzove tvrtke koristili i Ministarstvo unutarnjih poslova kojem je na čelu bio SDP-ov Ranko Ostojić, Grad Samobor, KBC Zagreb, Fond za zaštitu okoliša i mnogi drugi.

Navodi kako je u tom slučaju Zagreb plaćao cijenu od 520 kuna po toni otpada, dok je Grad Samobor za istu uslugu plaćao 900 kuna po toni.

- Nakon uhićenja gradonačelnika Bandića i mog branjenika, Grad Zagreb je, dok je njime upravljala Sandra Švaljek, potpisala je ugovor na 660 kuna po toni za odvoz i oporabu otpada. Ono što je još zanimljivije jest da je CEZAR -u iz državnog proračuna plaćeno 422 tisuće kuna za zbrinjavanje otpada Ministarstva unutarnjih poslova odnosno čak dvije tisuće kuna po toni - navodi Nobilo.

Petar Pripuz pak otkriva kako im je taj novac uplaćen zbog posla odvoza 18 tona glomaznog otpada. Kaže kako su im se 2014. godine obratili iz MUP-a te zatražili ponudu za odvoz otpada.

Potvrda iz MUP-a

- Nije bilo javnog natječaja. I naši komercijalisti su rekli 2000 kuna po toni, što je MUP prihvatio. To je četiri puta veća cijena od one koju je imao Grad Zagreb. Ne znam zašto su se baš nama obratili. Valjda jer jedini imamo infrastrukturu koja može riješiti njihov problem. Odvoz i zbrinjavanje glomaznog otpada. Upravo zbog toga su nam se u to vrijeme valjda obraćale i brojne banke koje su plaćale 1000 kuna po toni, Fond za zaštitu okoliša je plaćao 1500 kuna, KBC 1250 kuna po toni - navodi Pripuz.

Da je MUP uistinu plaćao čak dvije tisuće kuna za odvoz otpada, potvrdili su nam i u tom resoru.

Optužno vijeće

- Policijska uprava zagrebačka 2014. godine koristila je uslugu tvrtke CE.ZA.R. po pitanju odvoza i zbrinjavanja glomaznog otpada. Usluga je obuhvaćala odvoz i zbrinjavanje 18,14 tona rashodovanog namještaja. Cijena po toni iznosila je 2 tisuće kuna bez PDV-a.

Uzimajući u obzir odredbe Zakona o javnoj nabavi, odnosno s obzirom na to da se radilo o bagatelnoj nabavi, Policijska uprava zagrebačka zatražila je ponude tvrtki koje se bave odvozom i zbrinjavanjem komunalnog otpada. Jedna od njih upućena je i tvrtki CE.ZA.R., a u drugom slučaju se radilo o Zagrebačkom holdingu – podružnica Čistoća.

S obzirom na to da smo od Zagrebačkog holdinga zaprimili informaciju kako njihova tvrtka u tom trenutku nije imala koncesiju za odvoz komunalnog otpada, prihvaćena je ponuda tvrtke CE.ZA.R. - stoji u odgovoru Policijske uprave zagrebačke. Ante Nobilo smatra kako se upravo zbog tako visoke cijene koju je plaćao MUP, posao između Grada Zagreba i Cezara ne može okarakterizirati kao protupravna zarada Pripuzove tvrtke i šteta koja je nanesena Gradu.

- Jer tada bi istražitelji trebali podignuti optužnicu i protiv odgovornih u MUP-u u to vrijeme. Upravo zbog toga smatramo da je došlo do greške u istrazi jer ne postoji stručna, vještačena procjena cijene odvoza i oporabe otpada – smatra Nobilo.

Sjednica optužnog vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu počinje u ponedjeljak u 12.30.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:20