ROBERT KOPAL

GLAVNI ANALITIČAR HDZ-a ODGOVARA NA BROJNE KRITIKE 'Kad ste čvrsti, kad razmišljate izvan okvira onda vam kažu da ste bahati. Ja nisam takav'

 
Robert Kopal
 Tomislav Krišto / CROPIX

Ne znate što ne znate - poručio je Robert Kopal kritičarima koji su ga žestoko napali u medijima kad je HDZ-ov neuspjeh na europskim izborima pokušao obraniti teorijom “crnog labuda” i sabotažom u stranci. Danima je to bila glavna šala na društvenim mrežama. Premijerova savjetnika za nacionalnu sigurnost i HDZ-ova analitičara tih su dana ismijavali svi redom pa se figura crnog labuda tako mogla vidjeti čak i kako “gostuje” u TV emisijama. Novinski članci razvijali su teorije o tom fenomenu, čak je i drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić, upitan je li on taj crni labud, poručio: “Ja sam vam više ćelavi labud”.

Nakon toga, svaka sljedeća Kopalova izjava pažljivo se pratila u medijima, a danas, dva tjedna poslije izbora, on sam priznaje da su ga takve reakcije ipak iznenadile.

- Nisam očekivao toliko kritika i ismijavanja, iako moram priznati da me oduševio humor kojim je sve to popraćeno na društvenim mrežama. Jako mi je drago što je bar knjiga “Crni labud” dobro rasprodana - našalio se na svoj račun i sam Kopal.

Sve je kritike dobro proučio i analizirao. Ističe da ga ne ljute jer svatko ima pravo na kritiku i svoj stav.

- Možemo se složiti da se ne slažemo - kaže i dodaje da ga je u svemu jedna stvar iznenadila, a jedna mu zasmetala.

- Iznenadilo me je to što toliko ljudi nije znalo za fenomen crnog labuda, a zasmetalo mi je što su vjerodostojnost argumenata osporavali napadom na mene osobno, a ne argumentima - kaže Kopal koji svoju teoriju da se HDZ-u na izborima dogodio “crni labud” i dalje čvrsto brani. Ne želi otkriti što je ili tko crni labud zbog kojega je HDZ osvojio samo četiri mandata na europskim izborima, ali ponavlja kako postoje indicije i dokazi da je u stranci bilo opstrukcija.

- Ne želim s tim ići u medije, sve ću detaljno iznijeti na sjednicama stranačkih tijela pa neka oni donesu daljnju odluku. Ja ne želim bježati od odgovornosti, niti bježim. Ako trebam biti kriv, neka budem. Moja je odgovornost to što nisam u model ukalkulirao “crnog labuda”, a koji se ne odnosi na sve ove razloge koje sada naknadno slušam u medijima - kaže Kopal koji je na izborima, kao voditelj kampanje, radio strategiju i analizu. Nije se želio upustiti u rasprave oko toga može li se razlog HDZ-ova neuspjeha na izborima, umjesto “crnim labudom” i traženjem sabotera, objasniti puno jednostavnije, primjerice lošom listom, Plenkovićevim krivim procjenama i samovoljom ili gubitkom desnog biračkog tijela. Ali čak i kada bi to bila istina, kaže, to nije objašnjenje za rezultat manji od 25-26 posto.

U HDZ-u ga nisu uvijek slušali

- Ja sam znanstvenik u politici, a ne političar u znanosti. Moj je zadatak da o svojim saznanjima i analizama informiram političare kako bi mogli donijeti najbolju odluku. Tu je njihova zadnja i ja to poštujem. A kad donesu odluku, moje je da tu odluku provodim, bez obzira na to slažem li se s njom. Dakle, moja je uloga da provodim u djelo ono što je politika odlučila. Tu je važna korektnost odnosa jer obje te uloge imaju svoj specifičan smisao - objašnjava Kopal koji o svemu još nije razgovarao s vodstvom HDZ-a. Dodaje kako mu se u sadašnjem HDZ-u sviđa to što uvijek može iznijeti svoje stavove i otvoreno reći što misli.

- Da je dio mene više bio političar, možda bih na ovim izborima na vrijeme predvidio mogućnost “crnog labuda”, odnosno ono što je dovelo do ovakvog rezultata - ističe HDZ-ov analitičar koji strogo odvaja svoju znanstvenu ulogu od one političke.

Naime, na većinu pitanja oko izbora i stranke Kopal uzvraća “ja sam, prije svega, stručnjak i tako nastupam”. Ne želi se pomiriti s tim da je ipak duboko zagazio u političke vode i da je te njegove uloge teško razdvojiti, pogotovo u očima javnosti. Uostalom, Kopal je u ime stranke prvi javno istupio s komentarom izbornog rezultata i teorijom “crnog labuda”, čime je poslužio i kao gromobran Andreju Plenkoviću.

- Da bih bio objektivan, moram izbjeći političku ulogu. Dosad je funkcioniralo to da sam znanstvenik u politici i kao takav dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo boljom - kaže premijerov savjetnik i dodaje: - Glasač 21. stoljeća je informiran i dosta mu je obećanja. Prvi dio formule za uspjeh data science u politici je taj da data scientist ne bude političar. Drugi je dio na strani političara.

Robert Kopal radio je za HDZ analize za posljednjih šest izbora, za drugi krug predsjedničkih izbora 2014., za parlamentarne izbore 2015. i 2016., za lokalne, za izbore u Ličko-senjskoj županiji i za europske izbore. Za svih šest kaže kako ih je predvidio s izuzetnom preciznošću.

- U drugom krugu predsjedničkih izbora za Kolindu Grabar-Kitarović predvidio sam da će osvojiti 50,29 posto, a dobila je 50,74 posto, dok sam 2015., tri mjeseca prije izbora, upozorio da će rezultat za HDZ biti loš i da će broj mandata biti izjednačen sa SDP-om. Godinu dana poslije HDZ-u sam predvidio 63 mandata, a osvojili su 61, dok sam za lokalne izbore rekao da će ostvariti dobru pobjedu, što se i obistinilo jer je HDZ osvojio većinu županija i gradova - objašnjava Kopal.

U stranci ga, međutim, nisu uvijek slušali, a kako smo doznali u HDZ-u, nekima se svojim analizama i zamjerio.

- Neki ne vole čuti istinu - kazao je Kopal kratko o tome, ne želeći otkriti koga je naljutio. Ipak, sugovornici iz HDZ-a kažu da je riječ o Tomislavu Karamarku koji 2015. nije vjerovao u izjednačen rezultat sa SDP-om. Vodstvo je tada očekivalo da će osvojiti dvije trećine mandata pa je izborni rezultat za njih bio hladan tuš. Navodno su nekoliko mjeseci prije izbora, kad ih je upozorio da stvari idu loše, Kopala htjeli čak isključiti iz kampanje. Njegovom analizom, doznajemo, nije bio zadovoljan ni Drago Prgomet kada je bio kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika. Upućeni kažu kako mu je Kopal još na sredini kampanje rekao da će to biti samo nekoliko postotaka i da se stvari moraju mijenjati. Kako bilo, čini se da je Kopalu dobro išlo sve do ličkih izbora kada je HDZ tijekom kampanje objavio svoju anketu prema kojoj će osvojiti 45,5 posto i 15 mandata, dok su SDP-u istodobno prognozirali pet mandata, a listi Darka Milinovića isto toliko. HDZ je na kraju osvojio 14 mandata, Milinović osam, a SDP niti jedan. No, Kopal ne priznaje da je tada pogriješio, nego za to ima stručno objašnjenje.

- U trenutku kad smo radili istraživanje podaci su pokazivali 45 posto i da su tada održani izbori, predviđanja bi odgovarala, ali stvari su se mijenjale od dana do dana, a mi više nismo izlazili s novim podacima. No, znali smo da će na kraju doći do izmjene kojom smo “upravljali” tijekom kampanje, o čemu je vodstvo stranke obaviješteno 8. ožujka 2019. godine. Predviđanje je glasilo 13 do 15 mandata te 36 posto. Za europske izbore, pak, radili smo analize na izlaznosti od 22, 26 i 30 posto i sve su pokazivale sigurnih pet mandata za HDZ. Na kraju ih je bilo četiri, ali to nije razlog zašto sam naveo fenomen “crnog labuda”. Razlog je rezultat manji od 25-26 posto u koji su bili ukalkulirani svi mogući razlozi i kombinacije. Dakle, sve manje od tog rezultata ima sve tri karakteristike “crnog labuda” - priča Kopal.

- Nije li “crni labud” samo obično opravdanje za loš rezultat s kojim se vrh HDZ-a očito ne može pomiriti - pitam.

- Ne, ne želim se opravdavati. To nije opravdanje, nego znanstveno obrazloženje za ono što se dogodilo - tvrdi premijerov savjetnik i dodaje kako su ga EPP te još tri stranke iz drugih država tražili da održi prezentacije i edukaciju oko kampanje.

Afera s izjavom o povjerljivosti

Robert Kopal osebujna je osoba. U svoje analize, koje sa žarom objašnjava, vjeruje do kraja i isključuje mogućnost pogreške.

- Sve dok proces analize nije gotov postoji mogućnost pogreške, ali zato koristim više različitih analitičkih tehnika kada rješavam određeni problem te se permanentno usavršavam - kaže Kopal. U razgovoru je smiren i analitičan. Jedan je od rijetkih iz vrha HDZ-a koji će redovito odgovoriti na telefonski poziv. Ipak, teško ga se može nagovoriti da kaže više od onoga što želi reći.

- Uvijek govorim istinu, ako nešto ne mogu reći, prešutjet ću, ali nikada neću lagati - kaže mi dok razgovaramo što slijedi u stranci nakon otkrića “crnog labuda”.

- Na vodstvu je da odluči kad se predstavi analiza na tijelima stranke. Ja sam svoju odgovornost spreman snositi - kaže.

“Crni labud” samo je posljednji u nizu termina koji su vežu uz ovog HDZ-ova analitičara i premijerova savjetnika. Tu su još i “fake news”, “deep fake”, “hibridni rat”... Termini su to koje Plenković rado koristi kada ga se kritizira, a s obzirom na to da je o tim temama u medijima govorio upravo Kopal, mnogi su uvjereni da on i stoji iza tih i sličnih premijerovih izjava. Ne treba zaboraviti ni “poznatu” Izjavu o povjerljivosti (GDPR) koju je vrh HDZ-a uputio na potpis članovima, a prema kojoj se od njih tražilo da se potpisom obavežu da informacije koje bi mogle štetiti stranci neće iznositi čak ni na sudu ako za to nemaju pismeno odobrenje stranke. Kad je dokument iscurio u javnost, izbio je skandal, a iz vodstva stranke priznali su da im se “dogodio propust”. Kopal je tada izašao pred novinare i preuzeo odgovornost, uz tvrdnju da takvo što nikada ne bi napisao te da im je izjavu sastavila agencija Apicura Business. No, u HDZ-u su mnogi i danas uvjereni kako je iza te izjave stajao upravo Kopal koji je u HDZ-u voditelj njihova Odjela za analitiku i članstvo. Kopal je član HDZ-a postao 1. rujna 2018.

- Bilo mi je neprimjereno da kao šef Odjela za članstvo i sam ne budem u stranci, a ujedno i ja dijelim demokršćanska uvjerenja - kaže Kopal o razlozima zbog kojih se odlučio za stranačku iskaznicu. Danas ima dva ureda, u stranci i Banskim dvorima. Suradnju s HDZ-om počeo je 2014. u vrijeme Karamarka, a došao je, što je zanimljivo s obzirom na sagu o HDZ-ovim “crnim labudovima”, na poziv Milijana Brkića kojega, kako je ispričao, poznaje još dok su zajedno radili u policiji.

Prvi Kopalov posao bio je profesorski, zaposlio se u srednjoj školi u Velikoj Gorici, ali je ubrzo dobio posao u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Bio je u krim policiji gdje je vodio Odjel tehnike, a onda je prešao u MUP gdje je bio analitičar za organizirani kriminal te poslije glavni obavještajni analitičar. Iz MUP-a je 2003. prešao u POA-u gdje je godinu poslije bio jedan od glavnih aktera “afere prezentacija”. Riječ j o aferi u kojoj su nadzirani kontakti između haaških istražitelja te pojedinih političara i novinara, koji su poslije optuživani za protuhrvatsko djelovanje i ugrozu nacionalne sigurnosti. Afera je završila ostavkom ravnatelja POA-e Franje Tureka, a o svojoj ulozi u tome Kopal je rekao da ne može govoriti zbog čuvanja tajne, ali da je svoj posao odradio profesionalno. Nakon toga se vratio u MUP, ali je brzo ponovno prešao u POA-u gdje je sudjelovao u spajanju POA-e i OA-e u SOA-u i tamo ostaje do 2011. Cijelo se vrijeme bavio znanstvenim radom, a jedno je vrijeme bio dekan Visoke škole za financije i pravo Effectus. I danas predaje na nekoliko visokih učilišta u Hrvatskoj i inozemstvu, a iza njega je više od 60 objavljenih stručnih i znanstvenih radova. Objavio je 11 knjiga u Hrvatskoj i inozemstvu, a posjeduje i dvadesetak intelligence i IT certifikata. Među ostalim, dizajnirao je i nekoliko specijaliziranih informacijskih sustava. Inženjer je elektrotehnike, diplomirani kriminalist te doktor ekonomskih znanosti. Posebnim savjetnikom premijera imenovan je dva puta - 1. prosinca 2016., da bi nakon toga preuzeo dužnost v.d. ministra unutarnjih poslova nakon što je Plenković prekinuo suradnju s Mostom. S te je funkcije razriješen na osobni zahtjev 31. kolovoza 2018. kada je ponovno postao Plenkovićev savjetnik.

'Ne stavljajte me u kalupe'

Priča s “crnim labudom”, u kojoj je Kopal odigrao glavnu ulogu, zadnjih je dana zabavila javnost, ali i HDZ-ovce za većinu kojih je sve to “izmišljotina onih iz vrha”.

- Poznajem Kopala, dobar je analitičar, ali sada su mi nekako prešli mjeru s ovim teorijama zavjere, traženjem izmišljenih krivaca i “crnih labuda” - komentirao je jedan član stranke, dodajući “zašto jednostavno ne kažu da su pogriješili”.

No, i Plenković i Kopal, čini se, teško da će priznati pogrešku. I jedan od Kopalovih suradnika iz vremena kad je radio u MUP-u kaže kako ne očekuje da se to dogodi.

- Uvijek je bio pomalo svojeglav. Teško prihvaća kritiku i uvijek voli biti u pravu. Ali, obrazovan je, jako inteligentan, dobar kolega, šarmantan. Problem mu je, možda, što nikad nije radio u operativi i što pomalo nekritički vjeruje u analitičke alate - opisuje ga bivši kolega, dodajući da je “majstor improvizacije”.

Kopal se, međutim, ne slaže s onima koji za njega kažu da je bahat i ističe kako nije istina da nije radio u operativi.

- Kad ste čvrsti, kad razmišljate izvan okvira i pokušavate pomicati granice, onda vam kažu da ste bahati. Nisam takav, nikad ne podcjenjujem druge, niti bilo koga smatram manje vrijednim. I uvijek preispitujem ono što radim - kaže premijerov savjetnik i dodaje kako je u posljednje vrijeme često čitao i o tome kako se odijeva i kakav mu je stil.

- Dopustite mi da budem ono što jesam. Ne stavljajte me u kalupe - poručuje kritičarima. Nitko mu, kaže, još nije rekao da nalikuje glazbeniku Georgeu Michaelu, ali vidio je i te komentare.

- Nadam se da je ljudima važnije što imam reći, nego kako izgledam ili kako se oblačim. Čak ne slušam ni njegovu glazbu, iako mi se sviđa nekoliko njegovih pjesama - otkriva Kopal koji u slobodno vrijeme najviše voli čitati i pogledati dobar film. Posljednja dva koja su na njega ostavila dojam su, kaže, “Collateral Beauty” i “Seven Pounds”, oba s Willom Smithom u glavnoj ulozi. A kad se osvrne na kampanju i sve što se dogodilo, bi li danas ipak nešto drugačije napravio ili izbjegao teoriju “crnog labuda” po kojoj će ga zasigurno mnogi zapamtiti - pitam na kraju Kopala, a on spremno uzvraća citatom “Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:31