TECH GIGANT

Google o spornim HDZ-ovim oglasima: ‘Bila je to tehnička pogreška našeg alata‘

HDZ-ovi su se oglasi netočno pojavili na stranici Transparency Report pod oglašivačem poljske političke stranke Pravo i pravda

Ilustrativna fotografija

 Thilina Kaluthotage/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Nakon što je politička stranka Možemo! u srijedu ustvrdila da poljska ekstremna desnica plaćala oglase Hrvatske demokratske zajednice, a HDZ rekao da se oglašava preko autoriziranih računa i sukladno svim pravilima Državnog izbornog povjerenstva, tehnološka tvrtka Google u četvrtak se očitovala o ovom pitanju.

- Oglasi hrvatske političke stranke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) netočno su se pojavili na stranici Transparency Report pod oglašivačem poljske političke stranke Pravo i pravda. Ovo je jednostavno bila tehnička pogreška unutar našeg alata za izvješće o transparentnosti, koju smo odmah ispravili. Poljska politička stranka Pravo i Pravda nije koristila oglašavanje za promociju stranke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) niti se poljska politička stranka uključila u izbore za Hrvatski sabor - rekao je Google.

Podsjetimo, Možemo! je rekao da je na društvenim mrežama uočio Google oglase koje oglašava stanoviti Izborni komitet poljske stranke Pravo i Pravda te da to upućuje "na vrlo osnovanu sumnju da se strana pravna osoba pokušava umiješati u domaće izbore".

HDZ je nakon toga rekao da su informacije koje je Možemo! plasirao "neprovjerene i neistinite". HDZ je dodao da oglase plasira preko računa koji je verificiran za političko oglašavanje od strane Googlea.

"Klikom na informacije na svakom oglasu Hrvatske demokratske zajednice vidljivo je da je oglašivač ‘Hrvatska demokratska zajednica‘ (broj ad accounta: 779-048-8923), ali ustanovili smo da je došlo do greške od strane oglašivačke mreže Google, jer umjesto naziva oglašivača ‘Hrvatska demokratska zajednica‘ navodi poljsku stranku Pravo i Pravda (PiS)", rekao je HDZ te dodao da je od Googlea zatražio da se o ovome hitno očituje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:32