MINISTAR DRŽAVNE IMOVINE

GORAN MARIĆ O ROHATINSKOM KOJI GODINAMA NIJE PLAĆAO 213 KUNA NAJMA ZA STAN 'Redovito su stizale uplatnice, opomene, i ja sam jednu potpisao...'

 Dragan Matić / CROPIX

Ministar državne imovine Goran Marić gostovao je u srijedu u emisiji RTL Danas u kojoj je progovorio o prodaji državnih nekretnina, povlaštenim najmodavcima koji nisu plaćali rentu te zakupu Todorićeve Smokvice.

Na pitanje kako u brojkama izgleda oživljavanje državne imovine te kako ide prodaja 'mrtvog kapitala', Marić je odgovorio da nije na djelu rasprodaja, nego prodaja.

- Najprije se radi procjena vrijednosti nekretnina, a onda ide javni natječaj, nekada stanovi ostanu i neprodani zbog visoke procjene. I sada imamo neke stanove koji su ponovljeni. U pripremi je još natječaj za poslovne prostore. Ova Vlada je jedina promijenila odnos države prema imovini, proteklih 25 godina država kao da nije postojala, rekao je Marić.

Na potpitanje o koliko je prostora riječ pojasnio je da kad je riječ o stanovima, onda je procjena da oni vrijede oko dvije milijarde kuna.

- Da se to aktiviralo prije 15 godina mi ne bismo imali javni dug dvije milijarde kuna više, nego dvije milijarde kuna manje, a sada smo platili još dvije milijarde kamata na taj javni dug. U 20 mjeseci potpisao sam 1850 odluka i 830 ugovora, imali smo 20 natječaja, gotovo svaki mjesec jedan. U posljednjih 25 godina nije bio gotovo nijedan natječaj, kazao je Marić.

Na pitanje što je s državnom vilom koju je za svoj ured, prije nego što je ukinut, koristio bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, Marić odgovara da je ta nekretnina sada na prodaju po drugi put.

- Sada će biti smanjena cijena jer je prva bila previsoka. Ne znam kolika je točno. Nema natječaja koji nije javno prezentiran. Prije su bili objavljivani na 8 dana tijekom Božića ili Uskrsa. Sada natječaji traju mjesec dana, znaju svi mediji i samo najbolju ponudu možemo prihvatiti, izjavio je ministar.

Odgovorio je i na pitanje o slučaju bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog koji pet godina nije plaćao 213 kuna najamnine za stan.

- To je jedna tužna priča, primjer institucionalne indiferentnosti kad je riječ o naplati potraživanja za otkup stanova koji su imali korištenje stanarskog prava. Mene pojedinci ne zanimaju. Riječ je o 428 dužnika koji su imali povlašteni status, privilegirano kupiti stan po cijeni nekoliko puta nižoj od tržišne i tu cijenu platiti u 25 godina uz kamatnu stopu od 1 posto i neplaćati tako simbolične rate, to je doista primjer moralne društvene iščašenosti, rekao je Marić.

- Redovito su stizale uplatnice, opomene. I ja sam osobno potpisao opomenu. Kako se ugovor o kupoprodaji stana zaključivao, tako sastavljati ugovore mogu samo neprijatelji države. I ovaj odnos neplaćanja te simbolike je primjer prezira prema državi, prezira svakom čovjeku koji živi u Hrvatskoj. Ugovore gotovo da ne možete raskinuti. Mi ćemo podnijeti zahtjev DORH-u za pokretanje postupka za naplatu svih tih potraživanja i povrat stanova. Hoćemo li uspjeti to je teško procijeniti, ali s obzirom kako kod nas radi sustav, sumnjam, dodao je Marić.

Na kraju je progovorio o zakupu Smokvice, a odgovorio je pritom i na špekulacije o navodnoj povezanosti koncesionara s Ivicom Todorićem.

- Hrvatska je najčešće u medijima izložena kvazistručnjacima, pseudoznanstvenicima i kvazidomoljubima. Ne znam ni jednu osobu da je javno progovorila kako je moguće da netko koristi cijeli otok 25 godina bespravno i bez ijedne kune za naplatu. Kad imamo javni međunarodni natječaj i kad je samo jedna ponuda pristigla, da je to tako jeftino, pristiglo bi 50 ponuda. Umjesto nula kuna, za 30 godina imamo 184 milijuna. Mislim da je bespredmetno bilo što govoriti, sada govore oni koji su institucionalno pomagali takvu jednu neprihvatljivu stvarnost kakvu smo imali 25 godina, zaključio je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:56