NAKON INTERVJUA JUTARNJEM

'GOSPODINE SESSA, NAVEDITE KONKRETNA IMENA!' Predsjednik DSV-a prozvao šefa Vrhovnog suda za nejasno adresiranje radikalnih optužbi

Predsjednik DSV-a Željko Šarić
 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Nakon što je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa kritizirao Državno sudbeno vijeće (DSV) ustvrdivši u medijima da su neki suci podlegli neprimjerenim pritiscima i da "ovaj DSV neće imati slavnu stranicu u pravosudnoj povijesti" predsjednik DSV-a Željko Šarić prozvao je Sessu za nepoštivanje tog tijela, ali i neiznošenje konkretnih razloga za optužbe i imena navodno kompromitiranih članova.

Sessa je svoje optužbe iznio u inervjuu Jutarnjem listu prošlog tjedna i kasnije ih nije konkretizirao, a Šarić mu je uzvratio priopćenjem na stranici DSV-a.

"Nejasno adresirajući svoje radikalne optužbe, ne navodeći imena, predsjednik Sessa je bacio sumnju na sve članove Vijeća, a onima koje ima u vidu uskratio mogućnost konkretnog odgovora jer nisu konkretno prozvani. Izostavljanje imena navodno kompromitiranih predsjednik VSRH objašnjava time da oni koji prate rad DSV-a znaju o čemu on govori. Međutim, ako nema smisla iznositi imena kompromitiranih jer za njih upućeni znaju, onda nema smisla govoriti niti o negativnim pojavama jer i za njih upućeni znaju", navodi Šarić.

Ističe i da problem koji se otvara u članku ili intervjuu treba "artikulirati na jasan i transparentan način bez enigmatičnosti koja uzrokuje konfuziju. Zbog toga je i predsjednik VSRH, ako se već prihvatio kritiziranja, trebao posao obaviti do kraja i iznijeti imena i prezimena navodno kompromitiranih članova DSV, i konkretne razloge za takve optužbe", naveo je Šarić.

Na Sessine tvrdnje da ovaj saziv tijela zaduženog za izbor i stegovnu odgovornost sudaca "neće imati slavnu stranicu u pravosudnoj povijesti", Šarić navodi da to po prirodi svog djelovanja nema ni jedan saziv. "To uključuje i DSV u kojem je član Vijeća bio i sudac Đuro Sessa, u vremenu kada je bilo legalno i normalno za suce viših sudova imenovati suce koji su u vrijeme svog imenovanja na više sudove od strane DSV bili članovi tog tijela".

U intervjuu Jutarnjem listu Sessa je DSV-u prigovorio da kod imenovanja sudaca mora kvalitetnije obrazložiti svoje odluke, posebno kod imenovanja sudaca koji nisu dobili najviše bodova u ocjenjivanju i razgovoru. Na to je nedavno ukazao i Ustavni sud koji je poništio neke odluke o imenovanjima zagrebačkih županijskih sudaca, među kojima je i sutkinja izabrana u kazneni odjel, iako se prijavila u građanski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:30