67 JE PREVIŠE

GOTOVA JE PROVJERA POTPISA! Za referendum o mirovinskoj reformi prikupljeno je više nego dovoljno potpisa, Vlada će pokušati spasiti barem dio reforme

Zagreb, 100519.
Florijana Andraseca.
Savez samostalnih sindikata Hrvatske.
Konferencija za medije inicijative 67 je previse.
Na fotografiji: Vilim Ribic, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, Kresimir Sever, tajnik sindikata.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Predstavnici inicijative '67 je previše'

 

Prikupljeno je dovoljno valjanih potpisa za referendum o mirovinskoj reformi “67 je previše”, neslužbeno doznajemo od sugovornika iz Ministarstva uprave.

Ukupno je prikupljeno 748.624 potpisa, a budući da je riječ o više nego dovoljnom broju za raspisivanje referenduma o mirovinskoj reformi, Ministarstvo uprave je tražilo od Državnog zavoda za statistiku provjeru potpisa na uzorku i nisu se provjeravali svi potpisi. Stoga je bilo odmah jasno da će ih biti i više nego dovoljno od 10 posto od ukupnog broja birača (373.568 potpisa).

Sada je provjera, doznajemo, to i pokazala, a izvješće bi Ministarstvo uprave, tako je barem planirano, moglo poslati već na sutrašnju sjednicu Vlade.

Jučer se o ovom pitanju, doznajemo, raspravljalo i na užem kabinetu Vlade, a rok za provjeru potpisa bio je kraj kolovoza. Kako su ranije najavljivali u HDZ-u, a s time su se složili i koalicijski partneri, nakon što Sabor zaprimi izvješće Vlade o provjeri potpisa, vjerojatno će vladajuća većina poslati zahtjev Ustavnom sudu da ispita ustavnost referendumskih pitanja, a u međuvremenu, intencija je da se novi ministar rada i mirovinskoga sustava, Josip Aladrović, pokuša dogovoriti sa sindikatima oko izmjena mirovinskih zakona kako bi se izbjegao referendum i spasio barem dio mirovinske reforme.

Za to se zalažu i koalicijski partneri HDZ-a, ali sindikati ne pristaju na dogovor već inzistiraju da se raspiše referendum budući da je prikupljen toliki broj potpisa i da sami građani očito žele odlučivati o tome izlaskom na birališta.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo