67 JE PREVIŠE

GOTOVA JE PROVJERA POTPISA! Za referendum o mirovinskoj reformi prikupljeno je više nego dovoljno potpisa, Vlada će pokušati spasiti barem dio reforme

 
Predstavnici inicijative '67 je previše'
 Biljana Blivajs / CROPIX

Prikupljeno je dovoljno valjanih potpisa za referendum o mirovinskoj reformi “67 je previše”, neslužbeno doznajemo od sugovornika iz Ministarstva uprave.

Ukupno je prikupljeno 748.624 potpisa, a budući da je riječ o više nego dovoljnom broju za raspisivanje referenduma o mirovinskoj reformi, Ministarstvo uprave je tražilo od Državnog zavoda za statistiku provjeru potpisa na uzorku i nisu se provjeravali svi potpisi. Stoga je bilo odmah jasno da će ih biti i više nego dovoljno od 10 posto od ukupnog broja birača (373.568 potpisa).

Sada je provjera, doznajemo, to i pokazala, a izvješće bi Ministarstvo uprave, tako je barem planirano, moglo poslati već na sutrašnju sjednicu Vlade.

Jučer se o ovom pitanju, doznajemo, raspravljalo i na užem kabinetu Vlade, a rok za provjeru potpisa bio je kraj kolovoza. Kako su ranije najavljivali u HDZ-u, a s time su se složili i koalicijski partneri, nakon što Sabor zaprimi izvješće Vlade o provjeri potpisa, vjerojatno će vladajuća većina poslati zahtjev Ustavnom sudu da ispita ustavnost referendumskih pitanja, a u međuvremenu, intencija je da se novi ministar rada i mirovinskoga sustava, Josip Aladrović, pokuša dogovoriti sa sindikatima oko izmjena mirovinskih zakona kako bi se izbjegao referendum i spasio barem dio mirovinske reforme.

Za to se zalažu i koalicijski partneri HDZ-a, ali sindikati ne pristaju na dogovor već inzistiraju da se raspiše referendum budući da je prikupljen toliki broj potpisa i da sami građani očito žele odlučivati o tome izlaskom na birališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:45