ŠOKANTNI NALAZI

Gotovi obroci u trgovinama puni su ešerihije, plijesni i stafilokoka, stručnjak upozorava: ‘Jasno je što se s tom hranom radilo‘

Samo je jedan način da se u tako kratkom roku razvije tako puno mikroorganizama

Ukoliko se hrana zagrijava, to mora biti iznad 60 stupnjeva jer se na nižim temperaturama razvijaju mikroorganizmi

Samo je jedan način da se u tako kratkom roku razvije tako puno mikroorganizama

Nakon što je Jutarnji list objavio kako je analiza hrane iz toploteka, u kojima jedu brojni Hrvati, pokazala da je hrana puna ešerihije i stafilokoka te da na testu pada i do 46 posto uzoraka, kontaktirali smo stručnjaka za sigurnost hrane koji nam je pojasnio uslijed čega dolazi do tako zabrinjavajuće statistike.

Marijan Katalenić, stručnjak za sigurnost i kvalitetu hrane pojasnio nam je kako za hranu u toplotekama, ukoliko se potroši tijekom dana kad je pripremana, postoji mala mogućnost da se namnoži dovoljan broj mikroorganizama koji bi stvarali zdravstvene poteškoće ljudima.

image

Marijan Katalenić kaže kako i sam povremeno jede u toplotekama i kako nikad zbog toga nije imao zdravstvenih problema

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 13:29