UMIROVLJENI GENERAL

GOTOVINA O SKUPU U VUKOVARU I PROCESUIRANJU ZLOČINA 'Svatko ima pravo reći što misli, ali moramo se naoružati strpljenjem i vjerovati institucijama'

 Robert Fajt / CROPIX

- Osobe koje su počinile teška kaznena djela ratnih zločina moraju se procesuirati, a ti procesi moraju se voditi po propisanim procedurama vezanima za dokazivanje zločina. Nemojmo relativizirati tu priču, držimo se merituma, propisano je kako se ti postupci vode. To kazneno djelo ne zastarijeva. Nažalost, veliki broj žrtava nije dočekao procesuiranje, ali nastavimo ozbiljno i u skladu sa zakonskim nadležnostima raditi na tom pitanju - tim riječima komentirao je neprocesuiranje ratnih zločina u Vukovaru ministar branitelja Tomo Medved, što je bio povod subotnjem braniteljskom prosvjedu.

Novinare je zanimalo misli li umirovljeni general Ante Gotovina da je taj prosvjed bio ispolitiziran.

- Mi živimo u demokraciji, svi imamo pravo izraziti ono što mislimo, to nitko ne smije biti uskraćeno ili mu ne daj Bože zbog toga biti ugrožena sigurnost - prokomentirao je general Gotovina, dodajući da on nije mogao ići na prosvjed jer je radio svoj posao - bio je na moru.

Na pitanje misli li da su hrvatske institucije zakazale po pitanju procesuiranja ratnih zločina u Vukovaru kazao je kako se uvijek može bolje, ali "moramo vjerovati našim institucijama".

- Država je jaka koliko su jake njezine institucije. Moramo se naoružati strpljenjem i vjerovati u ono što je naš zajednički interes, a to je da se svaki čovjek koji tu živi osjeća dobro. Temelji su Domovinski rat, na njima smo izgradili kuću demokracije. Uvijek u njezinom uređenju može biti bolje, ali to je put koji nas čeka, kako ga napravimo tako ćemo i živjeti - kazao je general Gotovina, koji je u ponedjeljak gledao završni dio vojne vježbe 'Velebit 18 - združena snaga' na slunjskom vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:35