SJEDNICA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE

GOTOVO 100 TISUĆA LJUDI BEZ PITKE VODE Gradonačelnik: Čak i kada se spojimo na drugi vodovod, a trebat će barem dva tjedna, to neće riješiti problem!

 
 Danijel Soldo / CROPIX

Opskrba pitkom vodom stanovnika Slavonskog Broda i šest općina naslonjenih na vodocrpilište Jelas tijekom Uskrsa protiče bez problema, jedan je od zaključaka posljednje sjednice Gradskog i Županijskog stožera Civilne zaštite, koji je održan na sam Uskrs poslijepodne u zgradi Gradske uprave Slavonskog Broda, piše SBplus.

Ukupno 13 cisterni nalazi se na području Slavonskog Broda, postavljeni su i spremnici za pitku vodu, a tijekom idućeg tjedna rješavat će se i pitanje spremnika s pitkom vodom za osnovne i srednje škole, kako bi početkom drugog polugodišta ove nastavne godine i osnovnoškolci i srednjoškolci imali pitku vodu. Jer problem s neispravnom vodom u vodovodnom sustavu, čini se potrajat će dulje vrijeme. Minimalno dva tjedna, dok se ne riješi spajanje na vodocrpilište Sikirevci. No, i to će tek djelomično riješiti problem Brođana.

- Pitanje je kako ćemo priključiti Sikirevce, a isključiti ovaj sustav iz tvornice na Jelasu. Naime, Sikirevci mogu dati maksimalno 130 litara, a nama treba oko 300 litara. U slučaju da tvornica na Jelasu ispada iz igre, odnosno da se ne može očistiti i osposobiti za rad, idealno i jedino moguće rješenje je napraviti još jedan cjevovod od Sikirevaca do Broda kako bi pokrili potrebe grada i općina koje su bile naslonjene na vodocrpilište Jelas. Znači, nije jednostavan problem - rekao je gradonačelnik Mirko Duspara nakon sjednice stožera, na kojoj je donesen i zaključak da se voda u bocama skladišti i dijeli isključivo starijim i nemoćnim građanima, dok će se svi drugi nastaviti opskrbljivati vodom iz cisterni i spremnika.

U slučaju potrebe, broj spremnika može se povećati jer su stigli pozivi iz drugih gradova i županija koje nude pomoć: - Trenutno se 22 spremnika ispiru i na njih se postavljaju slavine kako bi ih mogli rasporediti na potebne lokacije, Tijekom noći je došlo i pet cisterni HV-a i jedna cisterna MUP-a, koje su stavljene u funkciju, tako da je situacija pod kontrolom - izjavio je Stjepan Bošnjaković, predsjednik Županijskog stožera civilne zaštite.

I dok se situacija s distribucijom normalizira, na mjestu ekološkog incidenta nije provedena daljnja sanacija. - Sanacija nije u mojoj ingerenciji i nije na području grada Slavonskog Broda. Ali, smatram kako prije svega treba ustanoviti točno mjesto gdje je došlo do incidenta, i to trebaju utvrditi nadležni kako bi se pristupilo nužnoj sanaciji terena, koja zasad, po mom mišljenju, nije dobro provedena. Mi smo podnijeli kaznenu prijavu protiv Croduxa jer je on jedini na tom terenu radio i oni su angažirali tvrtku za sanaciju, a na institucijama je da odrade svoj posao i vide ima li elemenata za pokretanje kaznene prijave. Ja mislim da ima, jer činjenica je da je nama tvornica vode izbačena iz funkcije, činjenica je da je 90 tisuća građana ostalo bez pitke vode. Mi u ratu nismo bili bez vode, a sad je pitanje hoćemo li tvornicu moći osposobiti poslije ovog incidenta - naglasio je gradonačelnik Duspara, prenosi SBplus, dodavši kako posljednji nalazi vode, a koji datiraju od subote, govore i dalje o koncentraciji ugljikovodika od 500 mikrograma po litri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:45