ŠOKANTNI PODACI

Gotovo 90 posto mladih u Sisku pije, a u porastu je konzumacija heroina i drugih teških droga

SISAK - Vijesti koje nas svakodnevno iznova šokiraju, a govore o pijanstvu i hitnim intervencijama liječnika zbog pijanstva maloljetnih osoba, pa i 14-godišnjih dječaka i djevojčica, svehrvatska su stvarnost. Taj je problem naročito istaknut u Sisku, odnosno na području Sisačko-moslavačke županije, istaknuto je na proširenoj sjednici Povjerenstva za suzbijanje zloupraba droga Sisačko-moslavačke županije.

Rezultati istraživanja koje je proveo odsjek za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječnje ovisnosti, a obuhvaćeni su učenici završnih razreda osnovnih škola i srednjoškolci, pokazuju da se u zadnjih deset godina broj maloljetnika koji su konzumirali alkohol sa 66 popeo na 88,5 posto.

- Po tom smo podatku iznad državnog prosjeka i alkohol među mladima je problem broj jedan naše Županije, ističe dr. Suzana Fabijanić, voditeljica odsjeka za izvanbolničko liječenje ovisnosti županijskog zavoda za javno zdravstvo.

- Stručnjaci za prevenciju ovisnosti, lijelčnici i polciija, uočili su da je u zadnje vrijeme manje marihuane na ulicama Siska, Kutine, Petrinje, Novske, u kojima je broj konzumenata droga najveći, što se povezuje s desetorostrukim povećanjem cijena marihuane na tržištu, ali i pojačanim radom policije, smatra Mato Vukoje, voditelj odsjeka za brobu protiv droge sisačke policijske uprave.

On i dr. Fabijanić ističu kako se zbog 'manjka' marihuane na ulicama Siska, u zadnje vrijeme povećava praksa miješanja lijekova iz kućnih apoteka, tzv. lijekova za živce s alkoholom, a u porastu je i upotreba drugih droga, speeda, ectasya, zadnjih godina kokaina i heroina.

- Hrvatski prosjek mladih koji su kušali druge droge je 4 posto, a sisački zabrinjavajućih 11 posto, upozorava dr. Fabijanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:37