TOPLINSKI VAL

Gozbe od smrznutih škampa i školjaka, ledene lubenice, sladoled... Kako životinje u zagrebačkom ZOO-u odolijevaju vrućini

Pri osmišljavanju načina hlađenja, zaposlenici Zoološkog vode se onime kako bi si životinje same pomogle da su u divljini

Prstenastorepi lemuri (Lemur catta)

 Nera Simic/Cropix
Pri osmišljavanju načina hlađenja, zaposlenici Zoološkog vode se onime kako bi si životinje same pomogle da su u divljini

Sladoled od škampa i riba ili od banana i lubenica, možda jedno polijevanje hladnom vodom direktno iz crijeva, ili brzi bijeg od sunca pod bogatim krošnjama. Ovako stanari Zoološkog vrta Grada Zagreba podnose toplinski val i temperature koje će ovog tjedna dosezati i 40 stupnjeva. Kada je zaklon premalen ili kada jezerca u nastambama nisu dovoljna, pomažu timaritelji.

U nastambu za kapucine i rakune ulazi timariteljica Elena. Vruće je, temperatura u tom trenutku doseže 35 stupnjeva Celzijevih. Stoga ne čudi što na vidiku nema niti jednog stanara nastambe. Elena u rukama nosi lavor pun dinja i lubenica. Voće je do maloprije bilo u hladnjaku, a Elena ga ostavlja za životinje. Tamo ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 23:08