IZNIJELA SVOJE MIŠLJENJE

GRABAR-KITAROVIĆ ZA ŠTRAJK PROSVJETARA OKRIVILA - MILANOVIĆA 'Današnje stanje posljedica je štetne politike njegove Vlade'

Kolinda Grabar-Kitarović
 Ronald Gorsic / CROPIX

Nakon što su u petak ponovno propali pregovori između predstavnika Vlade i sindikata zaposlenih u obrazovanju, o svemu se oglasila i Kolinda Grabar-Kitarović.

Priopćenje predsjednice RH u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Moj stav se nije promijenio i od samog početka jasno ga iznosim: poštujem dostojanstvo i rad nastavnika, a štrajk je ustavno pravo. No ne zaboravimo da postoji i ustavno pravo djece na obrazovanje.

Hrvatskim Ustavom i međunarodnim aktima koje smo prihvatili preuzeli smo dužnost osiguravanja prava na obrazovanje svojim građanima. S obzirom da djeca nemaju politički glas kako bi se izborila za svoja prava, dužnost je odraslih zagovarati njihove najbolje interese i voditi računa da se njihova prava, uključujući pravo na obrazovanje, poštuju.

Današnje stanje posljedica je štetne politike Vlade Zorana Milanovića, koja je dva puta smanjila koeficijente nastavnicima.

Pozivam strane da za stolom nađu najkvalitetnije moguće rješenje uzimajući u obzir položaj i dostojanstvo učitelja i nastavnika, ali i financijsku situaciju u državi te interese učenika i svih građana.

Činjenica je da su učitelji jedan od stupova društva i svakako moramo riješiti njihov status, a to je na Vladi i sindikatima da dogovore - zaključila je predsjednica Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 12:11