PRUGA RAZDORA

GRAD KAŠTELA STAO NA PUT ŽELJEZNICI OD SPLITA DO AERODROMA Traže da se pruga ukopa, a to bi za spornih 10 kilometara stajalo 100 do 200 milijuna €

 
Koldovor u Splitu i projekcija nove pruge do Zračne luke Split
 Paun Paunović / CROPIX

Prije šesnaest mjeseci na sjednici Vlade u Splitu donesena je odluka o realizaciji Projekta povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split, u Trajektnoj luci, sa Zračnom lukom Split te izgradnje intermodalnog čvora novoga glavnog kolodvora Split (Kopilica).

Iza ovog podužeg i kompliciranog naziva krije se zapravo projekt željezničkog povezivanja splitske trajektne i zračne luke u cilju rasterećenja cestovnog prometa i bržeg povezivanja ne samo splitskog aerodroma već šireg splitskog područja s gradom Splitom. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti oko 150 milijuna eura, a procjenjuje se da bi mogao biti završen 2027. U svrhu njegove realizacije potrebno je rekonstruirati 18 kilometara postojeće pruge od splitske trajektne luke do Kaštel Starog te izgraditi oko 10 kilometara nove pruge od Kaštel Starog do aerodroma. I upravo na tih deset kilometara nove pruge projekt ozbiljno zapinje.

“Najveći problem razvoja projekta je neizjašnjavanje predstavnika Kaštela o predloženim varijantama, čija je posljedica, zasad kašnjenje, u konačnici neizvršenje projekta”, stoji u Izvještaju koordinatora o tijeku realizacije ovog projekta koji je sastavljen 1. rujna.

Tri varijante

Koordinatori projekta su Ministarstvo prometa, HŽ Infrastruktura, Grad Split i HŽ Putnički prijevoz. Naime, krajem prošle godine napravljena je Analiza opcija povezivanja aerodroma s trajektnom lukom. Kao najoptimalnije odabrane su tri moguće željezničke varijante. U prvoj varijanti nova pruga bi se gradila od kolodvora Kaštel Stari preko Rudina do aerodroma. U drugoj koristila bi se postojeća pruga do Kaštel Kambelovca gdje bi bila točka odvajanja nove pruge prema aerodromu. Treća varijanta nove pruge također započinje u Kaštel Kambelovcu i prolazi sličnom rutom kao i varijanta dva. Prema navodima iz Izvješća koordinatora, predstavnici Grada Kaštela usmeno su podržali drugu varijantu, ali su dodatno zatražili analizu još dvije varijante brzom cestom te poboljšanu prvu varijantu.

Analizom je utvrđeno kako je varijanta jedan ekonomski najisplativija jer je trošak izgradnje oko 300 milijuna kuna dok je varijanta dva najduža za izgradnju i trošak izgradnje je oko 405 milijuna kuna. Naši nam sugovornici tvrde kako su u razgovorima oko nove pruge predstavnici Grada Kaštela tražili da se pruga ukopa uz brzu cestu u tunel ili cijev. Gruba procjena izgradnje podzemne željeznice kroz Kaštela je između 10 i 20 milijuna eura po kilometru ovisno o tehnologiji izgradnje, tlu itd. Kako se ovaj projekt namjerava kandidirati za financiranje iz fondova EU, naši nam sugovornici naglašavaju kako je nerealno očekivati da bi Bruxelles odobrio tako skupu investiciju jer ne postoji njena ekonomska isplativost.

Trasa planirane pruge od Trajektne luke Split do Zračne luke Split

Sukladno proceduri, sve lokalne zajednice su se trebale očitovati o predloženim varijantama, i sve su osim Grada Kaštela to i učinili. S obzirom na njihovu šutnju, a kako projekt ne bi stajao, HŽ Infrastruktura uputila je zahtjev za ucrtavanje tri varijante trase pruge, a očitovanje Grada Kaštela će se ponovno tražiti. Na naša pitanja o ovom projektu i zašto se nisu očitovali o predloženim varijantama, iz Grada Kaštela smo dobili odgovor da će “povezivanje prigradskom željeznicom grada Splita sa Zračnom lukom Split donijeti brojne pogodnosti u cilju rasterećenja cestovnog prometa na ovom području kao i brže i jednostavnije povezivanje ova dva grada tako da Grad Kaštela podržava spomenuti projekt. Na ovu temu održan je niz sastanaka kako bi se usuglasile predložene varijante tako da konačna varijanta još nije dogovorena i usuglašena”. No, odgovor na pitanje zašto se nisu izjasnili o predloženim varijantama nismo dobili.

Zajednička karta

Kako cijeli projekt ne bi čekao utvrđivanje trase nove pruge, Grad Split, Ministarstvo prometa i HŽ Infrastruktura dogovorili su etapnu realizaciju. Tako je pred ljeto svečano u promet puštena željeznička linija Kopilica - trajektna luka. Ta svečanost izazvala je podsmijeh u Splitu s obzirom na to da je ta željeznička linija odavno u prometu. No, sada je uvedena zajednička karta koja vrijedi za vlak i autobus i putnicima znatno olakšava putovanje.

Sljedeći mjesec će se uvesti i kombinirana autobusna i željeznička linija od aerodroma do trajektne luke za zajedničkom kartom. Od aerodroma do Kaštel Starog će voziti autobusi, a potom će putnici presjedati na vlak. Kopilica je lokacija na kojoj je već ove godine trebao biti izmješten autobusni kolodvor iz trajektne luke, ali zbog problema s dokumentacijom to je odloženo za sljedeću godinu. No, na tom prostoru je ipak dijelom uređeno stajalište vlaka i parkinzi za automobile i autobuse. Nadalje, HŽ Infrastruktura je krenula u rješavanje sve potrebne papirologije za rekonstrukciju postojeće pruge, što u konačnici uključuje njenu elektrifikaciju i izgradnju novih stajališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 11:12