STRAH OD POPLAVE

Poplavljene kuće, zatvorene ceste: Vodeni val danas bi trebao stići u Petrinju

Po podacima Hrvatskih voda, u 6 sati ujutro Kupa je u Karlovcu na 760 centimetra i opada po 2 - 4 centimetra na sat
 Hrvatska Vatrogasna Zajednica/

Kupa u Karlovcu 60 centimetara niža nego 24 sata ranije

S opadanjem vodostaja Kupe i posebice Korane voda se na karlovačkom području polako povlači s prometnica koje se uobičajeno nađu pod vodom kada Kupa pređe 750 centimetara.

Kupa je po podacima Hrvatskih voda u 14 sati mjerila 735 centimetara, što je za 60 centimetara niže nego 24 sata ranije.

Karlovački gradski pročelnik Dario Greb rekao je Hini da je uz rijeku Kupu oko 14,30 sati otvorena cesta na Jelsi.

No, još je zatvorena dionica Donje Mekušje-Kobilić, te ceste u Karasima, Brođanima i Brodarcima, kao i na dionici Mekušje-Kamensko.

Na drugoj strani rijeke, nizvodno od Karlovca može se prometovati od Selca do Graca, ali ne i u sela nizvodno od Graca.

Zbog jučerašnjeg izlijevanja Korane još je zatvorena za promet cesta Cerovac naselje Rilj.

U opadanju je također i vodostaj Korane koji je u 14 sati iznosio 746 centimetara.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić očekuje da će se do kraja dana voda povući sa svih prometnica, a najavio je da će obići sve lokacije kako bi se vidjelo je li negdje došlo do podlokavanja.

Vodostaj rijeke Korane radio veće probleme od Kupe

Mandić je izvijestio da je vodostaj rijeke Korane radio veće probleme od Kupe, te se nešto vode prelilo preko šetnice prema Aquatici, ali su vatrogasci zečjim nasipom spriječili poplavu.

"Iako se Korana povlači zečji će nasip ostati još neko vrijeme zbog mogućih novih oborina i topljenja snijega koje će uslijediti nakon najavljenog zahladnjenja”, rekao je gradonačelnik Mandić.

Naglasio je da su na Stadionu Branko Čavlović Čavlek i dalje problemi s podzemnim i zaobalnim vodama, a tek će se nakon povlačenja vode vidjeti je li došlo do štete na stazama i terenima te objektima.

U karlovačkom naselju Brodarci, gdje je jesenas bila poplava, ponovno je poplavljena cesta na mjestu gdje je u međuvremenu podignut privremeni nasip od tzv. box barijera.

Mandić kaže da je taj nasip samo djelomično ispunio očekivanu zaštitu, ali da ni u Brodarcima ni drugdje nema dojava da bi voda ušla u stambene ili gospodarske objekte.

Na zaštiti od visokih voda, osim Hrvatskih voda ovih su dana u Karlovcu radile Operativne snage CZ-a na čelu s vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe i 40 zaposlenika gradskih tvrtki, a radit će i dalje prema potrebama, kako na obrani od poplava, tako i na sanaciji posljedica.


Vodostaji u padu

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je u ponedjeljak o nekoliko poplavljenih obiteljskih kuća u općini Gračac i zatvorenim cestama u Sisačko-moslovačkoj, Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji, te da je u tijeku smirivanje stanja i opadanje vodostaja rijeka.

U Sisačko-moslavačkoj županiji i dalje su u obrani od poplave angažirani pripadnici Oružanih snaga RH na području Dvora, Sunje, Hrvatske Kostajnice i rijeke Une, pri čemu je vodostaj Sunje u opadanju, a vodostaj Une stagnira s tendencijom laganog opadanja.

Zbog vode na kolniku zatvorena je za sav promet cesta DC47 između Hrvatske Kostajnice i Dvora, između Hrvatske Kostajnice i Hrvatske Dubice i u samoj Hrvatskoj Kostajnici. Također, za sav promet zatvorene su županijske ceste 3156 Mala Gorica-Žažina, 3246 Nova Subocka i 3253 Košutarica.

Oborinske bujice i podzemne vode uzrokovale su jučer plavljenje nekoliko kuća u Općini Gračac u Zadarskoj županiji tako da je pet stanovnika izmješteno iz tri obiteljske kuće, a nekim su kućanstvima dostavljene namirnice i drva za ogrjev.

Prokopan je kanal za istjecanje vode te se voda počela povlačiti, a ugroženim objektima iz kojih se povukla voda prema potrebi se dostavljaju isušivači. Stanje se smirilo jučer poslijepodne.

U Ličko-senjskoj županiji i dalje traje izvanredno stanje obrane od poplava na dionicama malog sliva Lika: Lipovo polje i Lika donji tok, u vezi s mjerodavnim vodomjerom Selište.

Zbog izlijevanja vode na prometnice zatvorene su županijske ceste 5146 Donji Kosinj-Rudinka i Kosinjski most-Studenci, 5153 Gornji Kosinj-Bakovac i 5203 Dobroselo-Mazin.

Izvanredne mjere su na snazi i u Karlovačkoj županiji zbog povišenog vodostaja Kupe na vodomjeru Karlovac.

Nijedna stambena kuća ni gospodarski objekt nisu poplavljeni u Karlovačkoj županiji, ali je zbog izlijevanja Kupe iz korita na prometnice i dalje u prekidu promet na državnoj cesti 36 Karlovac-Šišljavić i Karlovac-Pokupsko u mjestima Blatnica, Donja Kupčina i Gradec Pokupski.

Vodostaji Korane i Kupe trenutno su u opadanju, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.


Vodeni val danas bi trebao stići u Petrinju

Vodostaji svih karlovačkih rijeka još od jučer u popodnevnim satima su u stagnaciji i padu, Kupa je od 15 sati u nedjelju do 9 sati u ponedjeljak pala za gotovo pola metra i nastavlja padati otprilike 5 cm po satu. Stagnacija Korane je krenula u večernjim satima u nedjelju, te ona pada nešto sporije. Još uvijek je zatvoreno nekoliko lokalnih prometnica, no voda se s njih lagano povlači.

Vodni val koji je u nedjelju krenuo iz Karlovca, danas stiže u Petrinju i Sisak. Tamo su za njega spremni, te se ne očekuju veći problemi. Petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes nam kaže da su dodatno osigurane moguće točke izlijevanja, odnosno dijelovi nasipa oštećenih u potresu.

- Sve smo pripremili za ono najgore, dignuta je i vojska, napunjene su vreće s pijeskom, dignuta je razina boks barijera na nasipima koji su oštećeni u potresu a nije još dovršena sanacija, vatrogasci, civilna zaštita, sve je u pripravnosti, ali ipak ne očekuje se razina vodnog vola kakve su prvotno bile prognoze. Dakle, ne očekujemo probleme, ali smo za njih spremni - rekla je gradonačelnica Komes.

Hirovita Una u Hrvatskoj Kostajnici od ponoći stagnira, pa minimalno pada, onda naraste za centimetar ili dva, da bi opet padala. Ipak može se govoriti o smirivanju stanja. Tome u prilog govore i posljednje informacije iz Hrvatske vatrogasne zajednice, čiji su pripadnici najviše posla imali upravo u Pounju.

- Povećan broj vatrogasnih intervencija uslijed kišnih oborina i podizanja vodostaja rijeka bilježi se u nekoliko županija. Najteža je situacija na području Sisačko-moslavačke županije, posebno na području Hrvatske Kostajnice zbog podizanja vodostaja rijeke Une, gdje je ukupno angažirano oko 250 vatrogasaca s 80 vozila, a u posljednja 24 sata odrađeno je 48 tehničkih intervencija. Većim dijelom se radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i bunara te o postavljanju vreća s pijeskom radi izrade nasipa. Vatrogasci su ujedno izvlačili vozila iz vode, uklanjali stabla s prometnica i električnih stupova te radili izvide radi praćenja vodostaja rijeka, kažu u HVZ-u.

Vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije Mario Paluh rekao je da se situacija smiruje te da na području Hrvatske Kostajnice dežuraju samo domicilne vatrogasne snage, a za petrinjsko područje 30-ak vatrogasaca s pripadnicima Hrvatske vojske radi pripremne radnje za izradu zečjih nasipa.

- Dislocirane vatrogasne snage napustile su područje, a ja im ovim putem upućujem veliku zahvalu jer je njihova oprema uvelike pomogla da se situacija zadrži pod kontrolom, kazao je Paluh.

Na području Zagrebačke županije odrađeno je 15 tehničkih intervencija, a većim se dijelom radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i dvorišta, uklanjanju stabala s prometnica, izvida o vodostaju te prijevoz vatrogasnih pumpi i opreme radi ispomoći u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na području Varaždinske županije kao posljedica jakog vjetra i obilne kiše zabilježeno je 8 intervencija koje uključuju uklanjanje stabala s prometnica, igrališta, žica i objekata te jednom ispumpavanju vode iz poplavljenog objekata. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji najviše je intervencija zabilježeno na području Garešnice i Grubišnog Polja kao posljedica podizanja vodostaja rijeke Garešnice. Odrađeno je 16 intervencija s ukupno 74 vatrogasca i 19 vatrogasnih vozila sa šireg područja Garešnice, Daruvara i Grubišnog Polja.

Na području Karlovačke županije zbog podizanja vodostaja rijeka bilježi se 11 odrađenih tehničkih intervencija s ukupno 79 vatrogasaca i 30 vatrogasnih vozila. Ukupno 46 intervencija kao posljedica obilnih padalina bilježi se i na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske županije i Grada Zagreba.

Vatrogasci nisu samo intervenirali zbog obilnih padalina već i zbog požara objekata. U Osijeku je došlo do eksplozije plina zbog čega je došlo do požara u kuhinji na trećem katu stambene zgrade. Uslijed požara jedna osoba je ozlijeđena te je zbrinuta od strane Hitne medicinske pomoći, a na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 7 vatrogasaca s dva vatrogasna vozila iz JVP Grada Osijeka, javili su iz HVZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:10