LISTA SRAMA U SISKU

Gradonačelnik Dinko Pintarić zatražio od direktora gradskih tvrtki: 'Objavite liste dužnika!'

SISAK - I Sisak će dobiti svoju listu srama. Gradonačelnik Dinko Pintarić zatražio je od direktora gradskih tvrtki i pročelnika za financije da objave liste najvećih dužnika. “Potaknut nedavnom mjerom Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva financija za naplatu poreznih dugova, a s obzirom na otežane uvjete poslovanja koje dovode u pitanje likvidnost poduzeća i dovoljno punjenje Gradskog proračuna u odnosu na obveze, predlažem vam javnu objavu liste većih dužnika, kako pravnih tako i fizičkih osoba, u cilju poboljšanja naplate postojećih dugova i redovitije naplate budućih potraživanja.

Objavljivanje liste dužnika je jedna od mjera koja može doprinijeti poboljšanju poslovanja, te istovremeno pokazati odgovornost prema onima koji unatoč krizi uredno plaćaju i podmiruju svoje obveze, u odnosu na dužnike koji ne podmiruju obveze, a istovremeno stječu različite materijalne korist”, piše Pintarić direktorima gradskih tvrtki.

Od direktora trgovačkih društava u vlasništvu grada doznajemo kako uistinu imaju problema s naplatom, te da je on sve izraženiji. Direktor Sisačkog vodovoda Zdravko Perković istaknuo je da potrošači vode duguju Vodovodu nešto više od pet milijuna kuna, dok je dug za odvoz smeća prema Gospodarenju opadom oko 3 milijuna kuna, doznajemo od direktora Maldena Klasnića.

Građani Siska Gradskim grobljima za grobnu naknadu, ali i pogrebne troškove duguju oko 2,2 milijuna kuna, doznajemo od direktorice Romane Martinović. Dug prema Gradskoj tržnici iznosi 708 tisuća kuna, ističe direktor Željko Krapljan, a vrlo je malo onih koji duguju dugo. Svi direktori ističu kako se s dužnicima bore opomenama, ovrhama i sudskim tužbama.

Sisak je već objavljivao liste dužnika. Tada je javnost ostala šokirana podacima da odvoz smeća ili potrošenu vodu nisu plaćali ni neki sisački uglednici, političari i gospodarstvenici, a među dužnicima bilo je čak i članova nadzornih odbora tvrtki koje su nadgledali. Bit će zanimljivo vidjeti tko je na popisu dužnika i tko su rekorderi neplaćanja komunalnih usluga u Sisku danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:10