IVAN VRKIĆ

GRADONAČELNIK OSIJEKA NAPAO ŠKORU 'Kako se on usudi svoj pokret nazvati Domovinski!? Pa čovjek je utekao u Ameriku kada je Tuđman došao na vlast'

“Šteta je što je od dobrog pjevača postao loš političar. Mi iz Osijeka znamo da je utekao u Ameriku kada je Tuđman došao na vlast”
Ivan Vrkić
 Emica Elveđi / CROPIX

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić nakon 27 godina apstinencije izlazi kao kandidat na parlamentarne izbore, i to unatoč tome što je zagazio u 74. godinu i unatoč zdravstvenim problemima s kojima živi posljednjih nešto više od godinu dana.

Vrkićev oporavak od posljedica kardiovaskularnih problema i moždanog udara odvija se dobro, a kako sam za sebe kaže da mu mozak radi 100 na sat, prihvatio je ponudu Ivana Vrdoljaka za izlazak na izbore na listi HNS-a u 4. izbornoj jedinici. Tamo bi se, osim njega, Vrdoljaka i Stjepana Čuraja, trebali naći i nezavisni gradonačelnici Belišća, Valpova i Donjeg Miholjca Dinko Burić, Matko Šutalo i Goran Aladić. No, Vrkić je zbog svog životopisa svakako najveći politički “kapitalac” među njima.

- Idem na izbore. Bit ću na listi, možda i kao nositelj, ali to nije važno. Sa zadovoljstvom sam prihvatio molbu svog prijatelja Ivana Vrdoljaka, a to je samo moj djelomični odgovor na povjerenje koje je HNS imao u mene kada me predložio za gradonačelnika Osijeka.

Je li to i vraćanje nekog duga HNS-u?

- To je nastavak naše izvrsne suradnje. Konačno, ja sam sudjelovao i u procesu HNS-ova ulaska u koaliciju s HDZ-om na nacionalnoj razini. I tada sam tvrdio da je to jedini spas za Hrvatsku jer će stvoriti stabilne političke uvjete koji će Hrvatskoj omogućiti zalet, ali i pripremu za neke krizne situacije, kao što je ova s koronavirusom koju u to vrijeme nitko nije očekivao. No, i na ovom se primjeru pokazalo da je ta suradnja bila uspješna.

No, HNS sada trpi. Izgubili su koalicijski potencijal i upitno je hoće li ostati parlamentarna stranka. Nije li u tom kontekstu ta odluka ipak bila loša?

- Istina je da su od toga imali štete, a mislim da ju je imao i HDZ, no Hrvatska je od toga imala koristi i zato to nije bila loša odluka jer su i HDZ i HNS tu zbog Hrvatske. I to je jedan od razloga što sam pristao biti na listi. Želim pridonijeti da oni koji su dosad vladali dobiju još jedan mandat kako bi nastavili s pozitivnim trendovima. Budem li u prilici, glasat ću u Saboru za novi mandat premijera Andreja Plenkovića koji je svoj posao odradio sjajno.

Išli biste u Sabor?

- To nije presudno. Najvažnije je da stvorimo količinski koalicijski potencijal da i u novom mandatu imamo aktualnu vlast.

Koliko može vaša lista ako joj se pridruže i gradonačelnici Burić, Šutalo i Aladić?

- Bude li doista tako, imat ćemo kvalitetnu i uspješnu listu s ljudima koji su svoje gradove podigli na najbolji mogući način i ostvarili odlične rezultate.

Koliko takva lista može dobiti mandata?

- Jedan do dva, kao i na sjeveru Hrvatske, a za održavanje HNS-a to je dovoljno i time bi dokazali da su bili u pravu kada su išli u koaliciju s HDZ-om.

Vrdoljak se dosta povukao u pozadinu, mnogi ga krive i napadaju zbog koalicije s HDZ-om, no sada izlazi na izbore. Hoće li to biti uteg vašoj listi?

- Ne. On je vrlo sposoban čovjek, iako zbog toga što je napravio nije omiljen. Za neke je to minus, a za mene plus, ali nisam jedini koji tako misli. On je čovjek koji ima budućnost kakvu želim i Hrvatskoj.

Kako će se rasplesti situacija u 4. izbornoj jedinici? HDZ i SDP su tradicionalno jaki, Miroslav Škoro je uletio u HDZ-ov birački prostor...

- Bit će vrlo burno, ali velike stranke imaju prednost. Također, želim sve najbolje SDP-u jer bez suradnje s njima, uz HNS, ne bismo ovako dobro radili u Osijeku.

Želite li više dobroga SDP-u ili HDZ-u?

- Više SDP-u, ali volim i Plenkovića.

Znači li to da između Plenkovića i HDZ-a ne stavljate znak jednakosti?

- Stavljam, ali ne i između Grada Osijeka i osječkog, odnosno osječko-baranjskog HDZ-a. Tu, uz HNS, biram SDP, kao našeg ključnog gradskog partnera.

Što može lista Miroslava Škore?

- Šteta je što od jednog dobrog pjevača napravimo lošeg političara. Mi koji smo iz Osijeka znamo da je on utekao u Ameriku u trenutku kada je Franjo Tuđman došao na vlast. Žao mi je što se čovjek koji se nije borio za Hrvatsku u trenutku kada je trebalo, usudi svoj pokret nazvati Domovinski.

Zašto ste tako oštri?

- Nisam, samo sam realan. To ne znači da nemam simpatiju prema njemu jer mislim da u njegovu napredovanju ima i mojih zasluga.

Možete li to konkretizirati?

- Bio sam mu na usluzi kada je bilo najvažnije, ali dalje o tome ne bih.

Je li takvo vaše mišljenje o Škori uvjetovano političkim razlozima ili se iza njih kriju osobni razlozi s obzirom na to da ste nam prošli put rekli kako su vaše obitelji u zavadi?

- Da. Nas dvojica smo se pomirili, ali naše obitelji nisu. No, to nema veze s mojim mišljenjem o njemu kao političaru. Osobno mu želim sve najbolje, ali nije uvjerljiv kao političar. Nemoguće je da oni koji očekuju od njega da je domoljub na tome uspostave identitet. To naprosto ne ide jedno s drugim. Ja jesam domoljub, a za njega nisam siguran.

Ali, narod ga voli. Pokazalo se to i na predsjedničkim izborima, vjerojatno će i sada.

- Još uvijek se čudim kako oni koji razmišljaju desno u njemu vide desno. No, izbori će na kraju ipak sve pokazati.

Navijam za HDZ kao pobjednika iako nemam ništa protiv SDP-a

Kako će se rasplesti izborna bitka u Hrvatskoj?

- Navijam za HDZ kao relativnog pobjednika, iako nemam ništa protiv SDP-a, pogotovo jer uvažavam naše državnike premijera Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, ali nisam siguran da će ijedna stranka imati dovoljno ruku za sastavljanje Vlade i tu je uloga HNS-a i mene osobno.

S našim mandatima osigurat će se funkcionalna, efikasna i stabilna Vlada, bila HDZ-ova ili SDP-ova. Bez ucjenjivanja, vrijeđanja i blokade rada. Ljudi od politike traže rezultate, i to je naša uloga.

Hoćemo li nakon izbora imati veliku koaliciju HDZ-SDP, što predviđa Branimir Glavaš?

- Nisam u to siguran kada je riječ o nacionalnoj razini, iako bih volio da do toga dođe. Ako ne bude moguće, bit će moguće s HNS-om sastaviti novu, dobru Vladu.

Što ako nitko ne bude imao većinu? Hoćemo li na jesen na nove izbore?

- Možda se ipak dogodi čudo pa HDZ i SDP podijele resore. Iako, dakle, ne vjerujem u to, čuda su moguća, pa tako i suradnja Plenkovića i Davora Bernardića.

A između Plenkovića i Škore?

- Nikako. Škoro nije kapacitiran i nema infrastrukturu koju ima Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:16