TOTALITARNA VLAST

Gradonačelnik Siska smijenio ravnatelja knjižnice jer je kritizirao njegovu zabranu interneta?

 Miroslav Kiš/CROPIX

SISAK – Ni tjedan dana nakon što se javno usprotivio jednoj odluci gradonačelnika Siska Dinka Pintarića, Goran Zagorac, ravnatelj Narodne knjižnice i čitaonice Sisak, smijenjen je sa svoje dužnosti.

Kako smo već pisali, Pintarić je 25. kolovoza ove godine poslao obavijest gradskoj upravi i ustanovama u kojoj ih obaviještava da je naložio pokretanje postupka ukidanja mogućnosti korištenja društvenih mreža Youtube, Facebook i Sisak.info u svim navedenim institucijama. Zagorac je ovu Pintarićevu naredbu nazvao kršenjem prava na infomaciju i demokraciju, te mu je poručio da ako mu se ne sviđa kako na primjer Sisak.info piše o njemu i njegovim aktivnostima, počne raditi kako treba.

Odgovor vlasti uslijedio je vrlo brzo - Zagorac je razriješen 31. kolovoza.

Odmah nakon Zagorčeve izjave Siskom se pronio glas kako će ga zbog toga Pintarić razriješiti, a iz HDZ-a smo još prošlog tjedna dobili neslužbenu potvrdu da je pokrenuta procedura razrješenja Gorana Zagorca, te da će v.d. ravneteljice biti djelatnica knjižnice i bivša priočenica odjela društvenih djelatnosti Snježana Šnajder.

To se obistinilo. Zagorac je razriješen dužnosti ravnatelja i vodit će u knjižnici nakladničku djelatnost, a v.d. ravnatelja postala je gopođa Šnajder.

Društvena hrabrost i (pre)dugi jezik tako su jednog ravnatelja koštale položaja nakon 29 godina staža na istoj funkciji. Zagorac je preživio propast Jugoslavije, sječu starih kadrova kod uspostave hrvatske samostalnosti, sve izborne promjene na čelu grada, ali nije Pintarića. Pao je devet mjeseci prije mirovine, jer se usudio kritički prokomentirati jedan (loš) potez svojeg šefa.

Smijenjeni ravnatelj odbija komentirati cijeli slučaj, jer bi u protivnom mogao završiti na burzi. Pintarić negira da je Zagorca smijenio iz osvete, nego da je postupio po Zagorčevoj želji koji je je, prema Pintarićevoj tvrdnji, sam tražio razrješenje još ovog proljeća. No, već u drugoj rečenici obrazloženja svoje odluke:

- Kada vidim novinara da piše protiv svojeg poslodavca znat ću da sam u krivu - gradonačelnik Siska priznaje stvarni razlog smjene – ravnatelja gradske knjižnice smijenio je zbog riječi kritike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:52