ZAMJERAJU JOJ IZJAVU O 'OLUJI'

Gradsko vijeće izmijenilo svoju odluku; Jelka Glumičić neće dobiti Plaketu grada Karlovca

Jelka Glumičić
 Nikola Ljubojević

Plaketa Grada Karlovca neće se dodijeliti aktivistici za ljudska prava Jelki Glumičić kako je to bilo odlučilo Gradsko vijeće Grada Karlovca budući da su u srijedu izmjenu te odluke podržali vijećnici HDZ-a, a dvojica vijećnika Živoga zida odbila su glasati.

Gradsko vijeće najprije je u lipnju potvrdilo prijedlog Odbora za dodjelu priznanja da se Plaketa Grada Karlovca na svečanoj sjednici u petak, 13. srpnja, među ostalima, dodijeli i Jelki Glumičić, nekadašnjoj članici Odbora za ljudska prava Karlovac, a onda je na inicijativu 16 udruga proizišlih iz Domovinskog rata ta odluka u ponedjeljak navečer povučena zbog pritužbi da je Jelka Glumičić otvoreno u javnosti kritizirala način na koji je provedena vojno-redarstvena akcija "Oluja", nazvavši je "akcijom provedenom u fašističkom maniru".

Predsjednica Gradskog vijeća Marijana Tomičić, ujedno i predsjednica Odbora za dodjelu priznanja, na sjednici Vijeća sve je opravdavala mladošću i ne poznavanjem "lika i djela" Jelke Glumičić.

"Ali, imamo anđele čuvare, naše branitelje, koji su još živi i koji su nas na to nas upozorili i hvala im od srca. Jer, osobe koje mogu takvo što izjaviti, ne zaslužuju priznanja", rekla je te se ispričala zbog prvotne odluke i Jelki Glumičić i svim stanovnicima Karlovca što su učinili grešku.

Na sjednici Gradskog vijeća koja je održana bez uobičajenog "aktualnog sata", vijećnici su komentirali "slučaju Glumičić" u raspravi oko izmjene Odluke o dodjeli priznanja.

Marija Bodrožić-Zorić iz Živog zida kazala je da ne namjerava dvaput glasati o istoj stvari, uz obrazloženje da će iz pristojnosti uvijek glasati za dodjelu priznanja i za sve osobe koje predloži HDZ-ova većina, bez obzira na to što ta ista većina nikada ne prihvaća bilo kakav prijedlog oporbe. Isto tako, dodala je, moglo bi se ispitati i druge slučajeve predloženih i odlikovanih kandidata s HDZ-ove liste.

Ne ulazim u argumente zaslužuje li gospođa Glumičić priznanje ili ne, pitanje je bih li je ja ikada i predložila za odlikovanje, jednostavno sam rekla da su predlagatelji možda procijenili da su djela Jelke Glumičić tada bila vrjednija od njenih izjava, rekla je.

Željko Štajcer iz HDZ-a poručio je kako aktualna vlast osluškuje glas naroda, ovaj put, udruge proizišle iz Domovinskog rata, te da će se takve greške ispraviti izmjenom Odluke o dodjeli priznanja.

Čedomir Tatalović iz Živog zida usporedio je "slučaj Glumičić" s preimenovanjem Ulice Žarka Čuića 1992.. Tada je, podsjeća Tatalović, vrlo brzo ta ulica preimenovana u Ulicu Lukijana Mušickoga, erudita, poliglota, pjesnika, prosvjetitelja, te kasnije i vladike Karlovačkog vladičanstva u Plaškom.

Ubrzo nakon toga preimenovanja ulice, kaže Tatalović, jedan od tadašnjih HDZ-ovaca zatekao se na pravoslavnom groblju u Karlovcu, i tamo na jednom nadgrobnom spomeniku uočio prezime Mušicki, grob s natpisom Mušicki Jovica. I onda su, kaže, oni u Odboru i Vijeću shvatili da su ulicu preimenovali "po nekom Srbinu" pa je brzo nađen izlaz u preimenovanju u Ulicu Izidora Kršnjavoga", podsjetio je.

"Svi smo znali da uloga i rad u Odboru za ljudska prava nije bio 90-tih zahvalna uloga. Sada se tu neki prave da nisu znali o čemu se radi...danas se preko Interneta sve moglo brzo provjeriti, a ne opravdavati se mladošću", rekao je Tatalović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:52