VRHUNAC

Gripa se širi: istražuje se 8 smrtnih slučajeva

 Igor Sambolec / CROPIX

Hrvatski zavod za javno zdravstvo do jučer je dobio osam dojava o smrti od komplikacija nastalih zbog gripe. No, da bi se ovi smrtni slučajevi mogli pripisati gripi, čekaju se i dokazi iz bolnica u kojima su umrli.

Uglavnom je riječ o osobama starijima od 70 godina, osim jedne osobe koja je imala 50 godina.

- Gripa je u uzlaznoj putanji i dosad je prijavljeno više od 10.000 oboljelih osoba. To je očekivani trend koji će se nastaviti i sljedećeg mjeseca - kaže epidemiolog dr. Vladimir Draženović, voditelj HZJZ-ova Nacionalnog centra za gripu. Dodaje da su svi prijavljeni smrtni slučajevi zabilježeni u Zagrebu, osim jednog u Koprivnici. To je i očekivano s obzirom na to da se i naviše oboljelih bilježi u Zagrebu. Slijedi Zagrebačka županija te Krapinsko-zagorska.

Izvješća govore da je najviše oboljelih među djecom do 14 godina, a najmanje među starijima od 65. - Upravo ti podaci dokaz su da je cijepljenje najbolja zaštita od gripe. Naime, naši stariji sugrađani najviše se i najredovitije cijepe i zato su dobro zaštićeni. Osim toga, poslije svake sezone gripe kad se analiziraju smrtni slučajevi pokaže se da je riječ o osobama koje nisu bile cijepljene.

Vrlo rijetko od posljedica komplikacije gripe umiru oni koji su se zaštitili cjepivom - objašnjava Draženović. Primjerice, u prošlogodišnjoj sezoni gripe bilo je više od 50.000 prijavljenih slučajeva gripe i 27 umrlih, od kojih niti jedan nije bio cijepljen.

Inače, kao i u cijelog Europi, i u Hrvatskoj najviše je oboljelih od gripe tipa B, i to podtipa Yamagata. No, taj podtip nije sadržan u ovosezonskom trovalentnom cjepivu, ali stručnjaci kažu kako cijepljenje nije bilo uzaludno s obzirom na to da se bilježe i drugi tipovi gripe među oboljelima.

U Europi povećana smrtnost od posljedica gripe bilježi se u Velikoj Britaniji, Portugalu i Španjolskoj, uglavnom među starijom populacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:47