POLITIČKI TAJNIK MOSTA

GRMOJA NAKON PRESUDE BIVŠEM DEKANU I NEKADAŠNJEM ČLANU DSV-a 'Ovaj slučaj pokazuje da u DSV-u itekako ima slučajeva korupcije'

 
 Denis Jerković / Hanza Media

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja na Facebooku se, spominjući presudu bivšem dekanu splitskog Pravnog fakulteta i nekadašnjem članu Državnog sudbenog vijeća (DSV) Borisu Buklijašu, osvrnuo i na svoj intervju Jutarnjem listu u kojem je svojedobno rekao da je DSV izvor korupcije, a zbog čega je splitski sudac i član DSV-a Neven Cambj, iako u autoriziranom intervjuu nigdje nije spomenut, tužio nakladnika Jutarnjeg i dobio spor u kojem je tražio odštetu od 50.000 kuna.

- Zbog mog intervjua u kojem sam rekao da je Državno sudbeno vijeće (tijelo koje bira i unaprjeđuje suce) izvor korupcije, Hanza media (Jutarnji list) mora sucu i članu DSV-a Cambiju isplatit 50 tisuća kn. Ono što zabrinjava je da u takvim parnicama suci trebaju donosit odluke zbog kojih bi mogli doći u sukob s onima koji ih biraju i unaprjeđuju. Ovaj slučaj pokazuje da u DSV-u itekako ima slučajeva korupcije, a hrvatsko pravosuđe koje ovisi o odlukama DSV-a najbolja je potvrda moje izjave, napisao je Grmoja.

Uz tekst je priložio i članak o presudi Buklijašu, koji je na zagrebačkom Županijskom sudu zbog milijunskih malverzacija nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine, dok fakultetu u Splitu mora isplatiti 860.000 kuna za naknadu štete.

Prema optužnici, Buklijaš je u razdoblju od 2008. do 2012. godine, kao odgovorna osoba fakulteta, počinio više kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta i time oštetio fakultet te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za oko 1,5 milijuna kuna. Osim toga, teretilo ga se i da je lažnim putnim nalozima nanio štetu DSV-u, odnosno Ministarstvu pravosuđa u iznosu od 110.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:49