UZAVRELA KRV U SABORU

GRMOJA OPTUŽIO PLENKOVIĆA DA JE NASRNUO NA NJEGA TIJEKOM STANKE U SABORU 'Krenuo je na mene, spasili su me Pupovac i Bulj, jedva su ga zaustavili'

 
 Facebook, CROPIX

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja optužio je premijera Andreja Plenkovića da se htio s njime fizički obračunati tijekom stanke u Saboru. Grmoja tvrdi da je premijer bio izrazito nervozan i da je bio spreman na sve.

Navodno je krenuo prema njemu, ali Plenkovića su, prema riječima Grmoje, zaustavili ostali zastupnici.

- Za razliku od njega, ja sam ostao potpuno smiren - pohvalio se zastupnik Mosta i potom objasnio što se, prema njemu, dogodilo.

- Premijer Plenković je krenuo u fizički obračun sa mnom nakon što sam mu postavio pitanje o ministrici Pejčinović Burić koja krši odluku Vlade o Povjerenstvu koje bi trebalo koje bi trebalo pratiti mjerila poglavlja 23 i 24. Pitao sam ga 'da li ministrica radi na takav način u korist srbijanskih interesa?' i hoće li dobiti potporu Srbije u utrci za predsjednicu Vijeća Europe.

- To ga je očito jako iznerviralo. Dobacivao je da sam jadan, ja sam tražio povredu Poslovnika, ali predsjednik Sabora nije reagirao.

Potom je nastupila stranka zbog uzavrelih strasti u Saboru, ali nervoza se, kaže Grmoja, prebacila u hodnike.

- U tom trenutku HDZ-ovac Borić je dobacio Ines Strenji-Linić 'što si ti učinila za Hrvatsku?', a ja sam mu uzvratio da je ona bila u ratu za razliku od njega i 'anemičnog'.

Tu je, prema riječima mostovca, uslijedio kaos.

- Krenuo je u obračun sa mnom, a kolege su ga jedva zaustavile. Tko? Ne znam, Bulj, Pupovac...

Grmoja kaže da ne zna bi li ga Plenković udario.

- To pitajte njega.

Da se nešto događalo u saborskim hodnicima, potvrdio je i nezavisni zastupnik Bojan Glavašević.

- Skoro fizički obračun Plenkovića i Grmoje maloprije. Ovo je dno dna. A trenutak ranije Plenković rekao da neće dozvoliti da stvari eskaliraju u nasilje, i onda on krene na Grmoju. Koja kaljuža je ovaj saziv Sabora... Hrvatska je zaslužila bolje.

Iz same Vlade demantiraju da je premijer nasrnuo na Grmoju, već tvrde da je prema njemu samo napravio dva-tri koraka.

- Napravio je dva-tri koraka prema zastupniku Grmoji kako bi ga pitao na koga je to mislio kad je govorio da netko radi za interese Srbije te kada je govorio o 'anemičnom', rekli su iz Vlade najavljujući da će i sam premijer dati izjavu o incidentu.

Na snimci iz same sabornice vidi se da je Grmoja u povredi Poslovnika iznio niz optužbi na Plenkovićev račun, na koje mu je premijer štošta dobacivao, ali nije se čulo što, s obzirom da mu nije bio uključen mikrofon. U jednom je trenutku predsjednik Sabora Gordan Jandroković Grmoji oduzeo riječ.

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac snimio je gužvu ispred Sabornice.

- HDZ ovci hoće tući zastupnike oporbe jer briselski činovnik ne može podnijeti kritiku rada svoje vlade.

Nakon stanke uslijedili su ponovno zahtjevi zastupnika za stankama, a Grmoja je i za govornicom ustvrdio kako se premijer Plenković pod stankom s njim htio 'fizički obračunati'.

- Na rubu smo toga da ovaj parlament međusobne sukobe prenese izvan sabornice, na rubu smo da poruke mržnje koje šaljemo jedni prema drugima u tobože argumentiranim raspravama pretvorimo u rasprave na ulici - rekao je Milorad Pupovac (SDSS).

- Ono je sumrak demokracije u Saboru i primitivizam vladajuće većine koja razbija poklone, koji se ponašaju poput razmaženih derišta, nasrću na zastupnike oporbe - ustvrdio je Branimir Bunjac (Živi zid).

- Prvi radni dan je u 2019. ovog parlamenta a mi raspirujemo najniže strasti, krenulo se i fizički napadati jedan drugog - kazala je Anka Mrak Taritaš (GLAS), ocijenivši to nedopustivim.

- Poslali smo neprimjerenu sliku hrvatskoj javnosti kako postupamo u hrvatskom parlamentu - kazao je Branko Bačić (HDZ) ocijenivši neprimjerenim vrijeđanje zastupnika.

- Bojim se da ćemo na ovaj način stvoriti spiralu mržnje u hrvatskom društvu koja će se preliti i na ulicu i biti svjedoci nasilja - dodao je apelirajući na smirivanje strasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:58