ŽIVOTNA TRAGEDIJA

GRUBA IGRA SUDBINE Na isti dan prije 29 godina Marko je uselio u dom: 'Izgorila nam je cijela kuća, i u njoj ušteđevina za stan obitelji našeg sina'

Ilustracija
 jure Mišković / CROPIX

U ranim jutarnjim satima 9. ožujka ove godine u centru Vodnjana dogodio se požar u kojem je stradala stara uska dvokatnica Marka Grgića.

Grubom igre sudbine, dogodilo se to točno 29 godina nakon što je Grgić 1989. uselio u tu kuću. Na isti datum.

- Možete li zamisliti kako je to kada vam dijete hoće kući, hoće u svoj krevet, hoće svoju najdražu igračku, a ne može je dobiti? Ja sam zadovoljan s onim što imam, i sad u ovim godinama opet ću se nekako snaći sa ženom, ali gdje će moj sin s malom djecom? Jedan dan nakon požara bili smo ispred kuće. Unuk gleda, još je mali, pa ništa ne govori. Ali vidiš u njegovom pogledu da shvaća da se nešto dogodilo s kućom. E, to je ono što me ubija i zbog čega me srce najviše boli - priča Glasu Istre shrvani Marko Grgić.

- Tog dana trebao sam otići doktoru na dogovor za operaciju mrene. Ustao sam oko pet i krenuo naložiti vatru da popijem kavu i da u kući bude toplo kad se ukućani ustanu. Odjednom se u prizemlje strčao moj sin s jednogodišnjom unukom u naručju. Viče - "gasi vatru, gasi vatru, ugušit će nas dim!" Ostao sam zbunjen. Gledam, o čemu on to priča, kakav dim? Pa tek sam naložio vatru. Za 15 minuta cijeli krov i gornji kat su planuli i nije bilo druge nego spašavati obitelj… Ali ništa od stvari nismo uspjeli spasiti", priča Grgić, kojem se u toj kući oženio sin, a potom su se rodili i unuci.

- Sva sreća da se unučica od godinu dana probudila oko pet sati. Sin je ustao da je prebaci iz dječje u svoju sobu, da ne budi unuka od dvije i pol godine. Ja u prizemlju nisam osjećao nikakav dim. Zamislite da sam otišao kod doktora i ne znajući da na katu dimnjak pušta? Svi bi se pogušili i izgorjeli. Kuća jest stara, kao i sve ove kuće u centru Vodnjana, ali dimnjak je redovito čišćen i održavan. Izgleda da se zbog starosti na dimnjaku napravila rupa, vjerojatno je ispao jedan kamen ili izgorio, i tuda je u kuću počeo ulaziti dim. Možda je neka greda uz dimnjak zbog toga tinjala i baš je tog dana buknuo požar od topline, tko će ga znati. Uglavnom, kada sam stigao na kat, nakon što mi je sin rekao da gore ima dima, već je sve gorilo. Otrčao sam probuditi ženu, sin snahu i unuka, i samo smo istrčali van i pozvali vatrogasce - govori Glasu Istre Grgić.

Grgić za uništenu kuću ne može očekivati nikakvu naknadu, jer nije bila osigurana. Naime, davnih ju je dana pokušao osigurati u jednoj osiguravateljskoj kući, gdje su mu rekli da niti jedan osiguravatelj neće osigurati kuću iz 1870. Grgić je to objašnjenje prihvatio i nije dalje inzistirao, već se trudio držati kuću sigurnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:01