TIJESNO IZA REŠETAKA

GUŽVA U HRVATSKIM ZATVORIMA Iza rešetaka čak 1000 zatvorenika više nego što ima mjesta

Lepoglava, 130412.Lepoglava.Okruzni zatvor Lepoglava.Reportaza iz zatvora Lepoglava u kojem kaznu sluze zatvorenici s prosjekom od 10 godina zatvora.Kaznionica u Lepoglavi osnovana je 1854 godine u prostorima Pavlinskog samostana a prema stupnju sigurnosti je zatvorenog tipa.Za obavljanje poslova Odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika ustrojeni su slijedeci pododsjeci: Pododsjek radionice poljoprivrede, metalske radionice, drvopreradjivacke radionice, radno - terapijske radionice, radionice ugostiteljstva i radionice odrzavanja.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Na kraju prošle godine u hrvatskim je zatvorima bilo tisuću zatvorenika više u odnosu na smještajne kapacitete.

Prema podacima iz izvješća o stanju u zatvorima za 2012. godinu, u zatvorima ima mjesta za 3771 zatvorenika, a na kraju 2012. iza rešetaka ih je bilo ukupno 4741.

Taj omjer ponavlja se tijekom cijele godine i na razini je prethodnih godina. Prema nalazima iz godišnjeg izvješća o stanju u zatvorskom sustavu za 2012. godinu (na kraju godine Uprava za zatvorski sustav podnosi izvješće za prethodnu godinu), “zatvorski sustav i dalje karakterizira prenapučenost i nemogućnost poštivanja utvrđenih standarda za zatvorenike”, što je tijekom 2012. godine rezultiralo s 343 odštetna zahtjeva zbog loših uvjeta izdržavanja kazne zatvora. Ukupne odštete koje se traže u tim zahtjevima iznose desetke milijuna kuna, no sudovi u pravilu prihvate mali broj tužbi, a maksimalne odštete iznose po nekoliko tisuća eura, piše Slobodna Dalmacija.

Minimalno četiri kvadrata

No, svejedno, u odnosu na prethodno izvješće, za 2011. godinu, riječ je o značajnom skoku. Tijekom 2011. godine bilo je podignuto ukupno 100 zahtjeva za naknadom štete zbog uvjeta u zatvorima.

Minimalni uvjeti koji se u zatvorima moraju osigurati propisani su zakonom i oni glase: četiri kvadratna metra i 10 kubnih metara po zatvoreniku. No, nekoliko naznaka u izvješću govori da bi u skoro vrijeme stanje u zatvorima, barem kada su u pitanju uvjeti smještaja, moglo doći u zakonom definirane granice.

Prije svega, u zadnje dvije godine, dobrim dijelom zbog izmjena Zakona o kaznenom postupku kojim je uveden institut nagodbe, smanjen je broj osoba koje su u istražnim zatvorima: početkom 2012. godine one su činile 23,5 posto ukupnog broja zatvorenika, a na kraju iste godine 16 posto. U odnosu na 2010., riječ je o padu od čak 35 posto. Upravo je velik porast broja pritvorskih predmeta bio razlog zbog kojeg je i došlo do pretrpanosti u zatvorima.

Dogradnje i obnove

Osim zakonskih izmjena, uskoro bi se trebali povećati i sami kapaciteti. U studenome prošle godine potpisan je ugovor o zajmu s razvojnom bankom Vijeća Europe za dogradnju i obnova Zatvora Zagreb, koja bi trebala početi ove godine, u Glini je već izgrađen jedan potpuno novi zatvorski odjel za 420 osoba i preuređen i obnovljen jedan postojeći, dok bi manju obnovu i proširenje trebao ove godine dočekati i zatvor u Bjelovaru.

No, projekt koji bi definitivno riješio problem manjka prostora u zatvorima, izgradnja potpuno novog zatvora, još je, zbog nedostatka novca, daleko od realizacije, piše Slobodna.

Pet posto žena

Tijekom 2012. godine, kroz zatvorski sustav Republike Hrvatske prošla su 16.743 zatvorenika različitih formalno-pravnih statusa, što je u odnosu na godinu prije manje za 7,4 posto. Od ukupnog broja zatvorenika, pet posto su bile žene.

Sve više napada na čuvare

Prema godišnjem izvješću o stanju u zatvorima, u 2012. godini je, osim broja tužbi zbog uvjeta smještaja, porastao i broj napada na čuvare i zatvorsko osoblje. Dok je 2010. bilo sedam takvih napada, 2011. bilo ih je 15, a 2012. – 17.

“Napadi na službenike u većini slučajeva više su rezultat trenutne reakcije zatvorenika na situaciju nego rezultat planiranog napada i nisu evidentirane teže ozljede kao posljedica napada zatvorenika na službenike”, stoji u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:44