OSTAJE U ZATVORU

Haaški sud: Nema novog suđenja za Šljivančanina

 Arhiva EPH

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji objavio je danas da je odbacio zahtjev za ponovnim suđenjem bivšem časniku JNA Veselinu Šljivančaninu osuđenom 5. svibnja na 17 godina zatvora zbog pokolja u Vukovaru 1991. godine.

UN-ov prizivni sud ispravio je pogrešku iz prvostupanjske presude i proglasio Šljivančanina krivim za smrt 200-tinjak ratnih zarobljenika koji su potražili utočište u vukovarskoj bolnici.

Prvostupanjsko vijeće Haškog suda osudilo je 27. rujna 2007. bivšeg zapovjednika Operativne skupine Jug JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, a majora Šljivančanina na samo pet godina. Treći zapovjednik u skupini "Vukovarske trojke", kapetan Miroslav Radić oslobođen je optužbi.

Tužitelji su se žalili na ovu presudu koja je utvrdila njegovu odgovornost za mučenje i zlostavljanje, ali ne i ubojstva.

Žalbeno vijeće je potom u svibnju utvrdilo da je Šljivančanin ipak bio odgovoran za pomaganje u ubojstvima 194 zatočena Hrvata, te mu je kazna više nego utrostručena.

Šljivančaninovi odvjetnici zatražili su ponovno suđenje ili reviziju presude uz obrazloženje da se radi o nepravdi ili pogrešci. Njihova žalba sada je odbačena.

Jugoslavenska vojska odvela je zarobljenike iz bolnice uz obrazloženje da će biti zamijenjeni za srpske zarobljenike, međutim, potom ih je likvidirala na Ovčari 20. studenog 1991.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 12:35