HRVATSKE INOVATIVNE TVRTKE

HAMAG-BICRO: Putem Eurostars programa poduzetnicima za inovacije na raspolaganju 43 milijuna kuna

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u četvrtak je u Zagrebačkom inovacijskom centru - ZICER, održala Eurostars informativni dan za poduzetnike. Eurostars je program kojim se potiču mala i srednja poduzeća (MSP) na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih aktivnosti. Osnovni kriterij je sudjelovanje minimalno dvije zemlje članice u projektu.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec rekao je kako se novac za Eurostars projekte odnosi na razdoblje od 2016. do 2023. godine.

'Za Eurostars projekte namijenjeno je više od 43 milijuna kuna u razdoblju od 2016. do 2023. godine, dok pojedini projekt može ostvariti iznos bespovratnih sredstava do 1,5 milijuna kuna. Ukupni iznos je dijelom financiran temeljem Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a dijelom iz nacionalnog proračuna. Ovim putem pozivam sve zainteresirane da se prijave na natječaj Eurostars, te na taj način osiguraju sredstva za razvoj svojih inovativnih proizvoda', rekao je Vrbanec.

Hrvatske inovativne tvrtke putem Eurostart programa moći će osigurati potrebne resurse za razvoj inovativnih proizvoda u suradnji s međunarodnim partnerima, a poduzetnicima su na raspolaganju i vaučeri za usluge stručne pomoći prilikom izrade projektnih prijava. Osim toga, sufinancira se i organizirani odlazak na međunarodne susrete s ciljem pronalaska partnera.

Za poticanje inovacija otvoreni su, osim programa Eurostars, i natječaji EUREKA, Inovacijski vaučeri i Inovacije novoosnovanih MSP-ova faza II.

Ti programi potiču sve faze razvoja nove tehnologije ili proizvoda, od ideje preko mjera koje potiču suradnju tvrtki sa istraživačkim institucijama, sve do aktivnosti pripreme i lansiranja inovativnih proizvoda na tržište, priopćeno je iz HAMAG-BICRO-a.

Agencija većinu financiranja projekata crpi iz strukturnih fondova Europske unije.

Od kolovoza 2016. godine do danas HAMAG-BICRO sudjeluje u provedbi 344 projekta iz više poziva za istraživanje, razvoj i inovacije, za koje je ugovoreno 870 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok ukupna vrijednost projekata iznosi preko 1,6 milijardi kuna, dodaje se u priopćenju.

Vlada Republike Hrvatske potpisala je sa Švicarskim saveznim vijećem 30. lipnja 2015. godine ''Okvirni sporazum o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije''. Unutar Okvirnog sporazuma, potpisan je i ''Ugovor o provedbi projekta Eurostars koji se financira iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. siječanj 2022 00:55