USTAVNI SUD ODLUČIO

'Harač' nije pao, ostaje na snazi do kraja 2010.

Ustavni sud smatra da je krizni porez u skladu s čl. 14 Ustava koji zabranjuje diskriminaciju
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Ustavni je sud jutros većinom glasova proglasio zakon o kriznom porezu ustavnim te time odbacio zahtjeve 80 tisuća građana, ali i predsjednika RH Stjepana Mesića. Za potvrdu ustavnosti Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke bilo je jedanaest sudaca Ustavnog suda dok su protiv glasali jedino suci Mato Arlović i Ivan Matija koji pritom iznijeli izdvojena mišljenja.

U obrazloženju danom novinarima prije početka sjednice, Vlada je ipak obvezna i dužna unutar svojih ustavnih ovlasti do 31. prosinca 2010. pratiti i stalno ispitivati nužnost potrebe kriznog poreza.

Također, Ustavni sud predloženom odlukom predlaže Vladi da u suradnji sa Saborom vrši usklađivanje posebnog poreza ovisno o padu gospodarskog integriteta to jest da ostavi otvorenom mogućnost ukidanja 'harača' i prije navedenog roka.

Ustavni sud smatra da je 'harač' u skladu s čl. 14 Ustava, koji zabranjuje diskriminaciju. Dakle, za Ustavni je sud važno naknadno donošenje zakona u rujnu kojim se vrši posebno oporezivanje slobodnih djelatnosti što znači da su svi građani jednako zahvaćeni te nema diskriminacije.

Građani su u svojim obraćanjima Ustavnom sudu javili da im Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke krši načelo jednakosti i ravnopravnosti, da nije pravedan, da ne vodi računa o egzistencijalnom minimumu te da predstavlja najveći pritisak upravo na one s najmanjim primanjima.

Na nedavnoj savjetodavnoj raspravi na Ustavnom sudu i većina pravnih stručnjaka je imala takvu argumentaciju te zapravo stala na stranu građana. Vlada je pak ustrajala na tome da je 'harač' nužan kako bi se namakla 2,1 milijarda kuna prihoda te da se vodilo računa o pravičnosti i jednakosti u skladu s krizom.

Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke bi trebao vrijediti do samog kraja slijedeće godine.

'Dokaz da Hrvatska funkcionira kao pravna država'

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić rekao je da uvažava odluku Ustavnog suda koji je utvrdio da je zakon o kriznom porezu u suglasnosti s Ustavom. - Moram reći da je to samo dokaz da ova država funkcionira kao pravna država - izjavio je Mesić.

Upitan osjeća li se poraženim zbog odluke Ustavnog suda, Mesić je odgovorio da ne osjeća poraz.

- Ne, zašto bih ga osjećao. Smatrao sam da taj način uvođenja poreza nije najbolji i najsvrsishodniji te da oni koji ostvaruju daleko veće prihode trebaju više sudjelovati u kriznom porezu, jer im je sustav omogućio da ostvaruju veće prihode. Međutim, Ustavni sud je ovako odlučio i ja uvijek uvažavam institucije, a prije svega instituciju Ustavnog suda - rekao je Mesić. (D. A.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:09