U POSJETU SPLITU

Hasanbegović položio vijenac pod spomenik HOS-ovcima s kojeg je uklonjen natpis Za dom spremni

 CROPIX

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović sastao se u četvrtak u Splitu s gradonačelnikom Ivom Baldasarom, s kojim je razgovarao, uz ostalo i o statusu Splitskoga ljeta, dovršetku Doma mladih, izgradnji koncertne dvorane te o osnivanju Muzeja Domovinskog rata i postavljanju spomenika 72. bojnoj u Splitu.

Ministar je u izjavi nakon sastanka s gradonačelnikom, kao posebno važno pitanje izdvojio status Splitskog ljeta ponovivši da je Ministarstvo povećanjem programskih sredstava za tu manifestaciji u iznosu od 300 tisuća kuna poslalo jasnu poruku da Splitsko ljeto ima izraziti nacionalni značaj. "O samom nacionalnom značaju Splitskog ljeta nema nikakvih dvojbi. Pitanje je sada formalnoga statusa. Zamolili smo gradonačelnika da se i grad Split uključi u traženje najboljega modaliteta kojim bi ta manifestacija dobila zasluženi status hrvatskoga nacionalnog festivala", istaknuo je Hasanbegović.

Komentirajući odluku Gradskoga vijeća o postavljanju spomenika 72. bojnoj Vojne policije u Splitu, ministar je rekao da su sve časne postrojbe HV-a, među kojima je i ta bojna, zaslužile svoj odgovarajući i dostojanstveni spomenik u Splitu, jer je to obveza ne samo grada već i nacionalna obveza države.

Na pitanje o pravomoćnim presudama pripadnicima te bojne zbog događaja u Lori, Hasanbegović je odgovorio da se spomenik gradi 72. bojnoj, a ne pojedincima, a na pitanje jesu li žrtve zaslužile spomen ploču, odgovorio je da o samim događajima u Lori trebaju među ostalim svoj pravorijek dati i povjesničari. "Mislim da se s time u proteklo vrijeme manipuliralo u politikanske svrhe kako bi se ekscesne situacije iskoristile za blaćenje Domovinskog rata i kako bi zasjenili ono što je temelj, a činjenica je da se vodio pravedan i obrambeni Domovinski rat, kojemu je ovaj kraj i cijela južna Hrvatska možda dala i najveći obol", rekao je Hasanbegović.

Na sastanku s gradonačelnikom bilo je riječi i o Muzeju Domovinskog rata, za koji ministar smatra da njegovo osnivanje prelazi okvire grada i županije. Ministarstvo će lobirati kod Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) kako bi se ubrzalo dobivanje prostora za muzej.

Gradsko je vijeće u srijedu izglasalo da će Muzej biti otvoren na Poljudu, na prostoru u vlasništvu države koji se prostire na četiri tisuće četvornih metara i koji će se financirati iz gradskoga i županijskog proračuna.

Kada je riječ o dvojbama u pogledu zaštite Park šume Marjan, Hasanbegović ističe da je riječ o zaštićenom području. "Postoje formalno-pravna pitanja koja ne dovode ni na koji način tu temeljnu činjenicu u pitanje", rekao je ministar dodavši da će se uskoro riješiti pitanje pravomoćnosti toga rješenja. "No ono je izvršno i kao takvo to je zaštićeno područje. Sve ostalo su špekulacije i nekakva imaginacija što bi se moglo dogoditi. Čini mi se da je to dobra tema za dokoličarske krugove kako bi našli novo polje za aktivizam, ali koji ne korenspodira sa stvarnošću", zaključio je Hasanbegović.

Na sastanku s gradonačelnikom bilo je riječi i o izgradnji koncertne dvorane te dovršenju Doma mladih.

Izgradnja koncertne dvorane trebala bi početi u jesen, nakon dobivanja dozvola. "Ministarstvo će u sljedećem razdoblju povećati sredstva za financiranje dvorane, pa ćemo je tako sufinancirati s pedeset posto čime bi postala strateška kulturna investicija", kazao je ministar.

Za dovršenje Doma mladih ključno je financiranje iz EU fondova. Ministarstvo će, rekao je, posredovati s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU kako bi se sredstva dobila što prije.

Gradonačelnik Baldasar istaknuo je da je razgovor o gradskim problemima u kulturi bio vrlo konstruktivan, a na pitanje novinara da usporedi komunikaciju s ovim ministarstvom u odnosu na prošlo, odgovorio je da je suradnja s prošlim završila tako da je Splitsko ljeto izgubilo status nacionalnog festivala, nakon čega im je oduzet novac nakon čega suradnja i nije baš bila dobra, a nije bilo ni kapitalnih ulaganja.

Počast poginulim HOS-ovcima

Dvodnevni posjet Splitu Hasanbegović je, kako piše Slobodna Dalmacija, završio odavanjem počasti poginulim pripadnicima HOS-a te posjetom braniteljskim udrugama. Ispred spomenika koji je potaknuo brojne kontroverze ministar je položio vijenac i minutom šutnje se poklonio žrtvama.

- Uvijek ću govoriti kako su oslobodilački Domovinski rat i žrtve branitelja jedina istinska stvar na kojoj počiva hrvatska država.

Prethodno sam bio na Lovrincu gdje sam se također poklonio palim braniteljima, jer svi su oni zaslužni za uspostavu i obranu Hrvatske, i to svojim viteštvom, nacionalnim fanatizmom i čestitošću. Zato neka branitelji budu trajni uzor našoj djeci.

Posebno mi je bilo stalo da se poklonim ispred ovog spomenika kojega još uvijek nisu prihvatili oni koji ne poštuju žrtve branitelja - kazao je Hasanbegović.

Osvrnuo se i na činjenicu da je spomenik oskvrnut, poručivši kako 'nikada neće pasti dok je branitelja i njihove djece'.

'Ovo je spomenik prkosa', dometnuo je ministar Hasanbegović.

Na pitanje novinara da komentira svoj odlazak na Bleiburg i u Jasenovac, Hasanbegović je u svom stilu kazao kako Bleiburški put podsjeća na temelj jugoslavenske države i komunistički teror.

- Bez obzira na to, uvijek ću iskazati počast svim žrtvama ludog drugog svjetskog rata. To je jedini put. Iskreno, bio sam i u Jasenovcu, naime svatko ima pravo na vlastitu savjest - zaključio je ministar Hasanbegović.

Na kraju je kazao:

- Split nije nikakva ni pokrajina ni provincija, nego metropola, baš kao i Zagreb - rekao je, dodavši kako se u Splitu osjeća kao među svojima.

Mario Todorić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:23