VUKOVARSKI KRVNIK

Haški sud: Danas konačna presuda Veselinu Šljivančaninu

ICTY treću presudu donosi nakon Šljivančaninovog zahtjeva za revizijom pravomoćne presude kojom je osuđen na 17 godina zatvora zbog učestovanja u likvidaciji 194 Hrvata na Ovčari
 Arhiva EPH

Haški sud (ICTY) danas će objaviti presudu Veselinu Šljivančaninu, bivšem oficiru JNA i jednom od pripadnika tzv. vukovarske trojke, optuženom za zločine nad hrvatskim zarobljenicima na Ovčari u studenom 1991. godine.

ICTY treću presudu donosi nakon Šljivančaninovog zahtjeva za revizijom pravomoćne presude kojom je osuđen na 17 godina zatvora zbog likvidacije 194 Hrvata na Ovčari.

Šljivančanin je prvotnom presudom iz 2007. godine osuđen na pet godina zatvora, no odmah je pušten na slobodu jer je odležao veći dio kazne. 2009. godine žalbeno vijeće prihvatilo je žalbu tužiteljstva i povećalo Šljivančaninu kaznu s pet na 17 godina zatvora.

Obrana Šljivančanina zatražila je preispitivanje svjedoka Miodraga Panića, prema čijem svjedočenju se Šljivančanina oslobađa optužbe za ubojstva ratnih zarobljenika. ICTY je tada uvažio zahtjev za preispitivanje pravomoćne presude, presedan na ICTY-ju, što je prema statutu Haškog suda posljednji pravni lijek u nekom pravnom postupku.

Nakon toga, u listopadu, obrana Veselina Šljivančanina je od žalbenog vijeća zatražila da revizija presude ne rezultira kaznom većom od šest godina zatvora.

Druga dvojica pripadnika vukovarske trojke, zapovjednik Operativne grupe Jug JNA Mile Mrkšić osuđen je na 20 godina zatvora, dok je kapetan JNA Miroslav Radić oslobođen optužbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:08