KAO PRAVNA OSOBA

HDZ će uskoro biti optužen u slučaju Fimi-Media?

Šefica Vlade bit će svjedok i odgovarati na pitanja o dvije afere: crni fond HDZ-a i mito od 5 milijuna eura za Sanadera u aferi Ina-MOL
Zagreb, 110911.Muzej Mimara.Komemoracija napada na SAD 11. 9. 2001. godine.Na slici: Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miscevic / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica uskoro će, sve je izvjesnije, biti optužena u slučaju Fimi Media kao pravna osoba kojoj je pribavljena protupravna imovinska korist i to vjerojatno u desecima milijuna kuna, naglašavaju izvori bliski istrazi.

USKOK je već ranije donesenim istražnim nalozima, u najmanje dvije točke optužbe protiv bivšeg premijera Ive Sanadera te Mladena Barišića i Branke Pavošević, izravno spomenuo pribavljanje protupravne imovinske koristi za stranku. No, HDZ se nije našao na popisu okrivljenika.

Novi dokazi

U međuvremenu su istražitelji znatno „podebljali“ dokaze o crnim fondovima HDZ-a , ilegalnom sljevanju novca u posebnu blagajnu, bez evidencije u financijskim knjigama HDZ-a, kao i o potrošnji tih sredstava na crno.

Bajić je, očito, odlučio sve istrage zaključiti skorim optužnicama. Za Hypo je dostavljena sudu prije desetak dana. Sljedeća je Ina-MOL i to najkasnije sljedećeg tjedna. Zatim ona za Fimi mediju i HEP. Glavni državni odvjetnik želi najkasnije do početka izborne kampanje cijeli posao završiti. Razlog je jasan: ne želi da itko DORH-u prigovara kako posao nije obavljen do kraja kako se postupci DORH-a zloupotrebljavaju u kampanji kao sredstvo političkog pritiska. No, postoji realna mogućnost da neke od istraga produže i nakon početka izborne kampanje. Pogotovo ona o crnim fondovima HDZ-a i sve izvjesnijoj kaznenoj odgovornosti HDZ-a kao pravne osobe.

Stari iskazi

O postojanju crnog fonda još lani su istražiteljima detaljno govorili Mladen Barišić i vlasnica Fimi Medie Nevenka Jurak. Njihova saznanja odnosila su se ponajprije na razdoblje od 2006. godine naovamo. Deseci milijuna kuna izvučenih preko Fimi Medije putem namještenih natječaja iz javnih poduzeća i državnih institucija, sljevao se prema HDZ-u i tadašenjm šefu stranke Ivi Sanaderu. Nevenka Jurak izjavila je da je od “dobiti” Fimi-Medije predala Barišiću od 35 milijuna kuna koje je ovaj prosljeđivao Sanaderu za potrebe stranke. Pored toga, navela je Jurak, izravno je od sredstava Fimi Medije za troškove HDZ-ove kampanje 2007. godine potrošila još 4 milijuna kuna. Barišić je potvrdio da je većinu novca u gotoviniodnio Sanaderu, nepunih 30 milijuna kuna. No, kada se sve zbroji ispada da je većina ipak potrošena u stranačke svrhe.

I bivša blagajnica Branka Pavošević potvrdila je kako je u Barišićevu uredu u Carini brojala silne novce. Dakle, iz iskaza Barišića, Jurak i Pavošević proizlazi da je HDZ samo na izbore 2007. potrošio najmanje 20-tak milijuna kuna ilegalno izučenih preko Fimi Medije. A Branka Pavošević je u svom priznanju navela i prilično precizne iznose crnih sredstava koja su potrošena na dvije ranije HDZ-ove kampanje, 2003. i 2005. godine. U vezi prvih izbora spominje oko 13 milijuna kuna iz crnog fonda, dok uz predsjedničku kampanju Jadranke Kosor 2005. navodi 9,7 milijuna kuna.

Većina je priznala

Ukupno u tri kampanje, najmanje 40 do 50 milijuna kuna. A tu su i isplate raznim stranačkim dužnosnicima i zaposlenicima mimo redovne blagajne. Fakture koje su jednostavno slane na plaćanje Fimi-Mediji iako su pružani radovi i usluge izvršene prema samoj stranci i slično.

Branka Pavošević ponudila je istražiteljima i dio svojih bilješki i isplatnica koje je sačuvala i zakopala. Tužitelji su u međuvremenu ispitali i desetke osoba koje su, prema iskazu Pavošević, na ruke dobivale određene novčane iznose iz crne blagajne. Kako doznajemo, većina tih svjedoka priznala je da se to uistinu događalo, potvrdivši vjerodostojnost riječi bivše blagajnice. Istraga u aferi Fimi Media bliži se kraju. Za dva do tri tjedna ističe maksimalni rok od 18 mjeseci za provođenje istrage. Ključne istražne radnje koje USKOK još mora obaviti su ispitivanja nekoliko osoba iz samog vrha HDZ-a. Između ostalih, predsjednice stranke Jadranke Kosor u svojstvu svjedoka, a Ivana Jarnjaka i Ratka Mačeka vjerojatno u svojstvu okrivljenika, te skorih, kao i sam HDZ, optuženika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:45