OSIPANJE

HDZ-ov KLUB OSTAO BEZ JEDNOG ČLANA, STANJILA SE VLADAJUĆA VEĆINA Hrastov jedini zastupnik: 'Ja sam protiv Istanbulske, ne mogu više biti dio većine'

 Goran Mehkek / CROPIX

Pred početak nove sjednice Hrvatskog sabora, koja počinje u srijedu i bez prestanka će trajati do 13. srpnja, a na kojoj će se odlučivati i o ratifikaciji Istanbulske konvencije i o oporbenom zahtjevu da se opozove potpredsjednica Vlade Martina Dalić, u utorak poslijepodne sastao se Klub HDZ-a kako bi utvrdio način na koji će se njegovi zastupnici 'postaviti' prema tim temama.

Ratifikacija Istanbulske konvencije podijelila je hrvatsku javnost, ali i Klub HDZ-a, pa se već tjednima spekulira da za ratifikaciju neće glasovati desetak HDZ-ovih zastupnika.

Među njima spominje se i Miroslav Tuđman, koji je pred sjednicu Kluba ponovio da je odluku o glasovanju donio i da nema "novih argumenta da bi mogao vjerovati da se ta odluka može promijeniti".

"Mislim da se jedan krug zastupnika izjasnio da neće glasovati, pa prema tome premijer mora s tim računati", uzvratio je Tuđman na upit je li nerealno očekivanje premijera Andreja Plenkovića da svi zastupnici glasuju za ratifikaciju.

O kojem se broju zastupnika, protivnika ratifikacije radi, nije želio precizirati. "Znate i vi, govorim o ljudima koji su javno rekli da neće glasovati za Konvenciju", rekao je.

Još manje rječit bio je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, koji se također protivi ratifikaciji. "Idemo na Klub, bit će vrlo zanimljiva, demokratska i stimulativna rasprava", suzdržano je uzvratio na upite drži li da će ga premijer uspjeti uvjeriti da dignete ruku 'za', hoće li biti posljedica ako bude protiv...

Zekanović: Hrast napušta klub, Plenković: To nije iznenađenje

- Idem se samo javiti kolegama i napustiti Klub, kazao je Hrvoje Zekanović, zastupnik stranke Hrast, partnera HDZ-a, koji je ranije jasno poručio da se protivi ratifikaciji i u utorak o toj temi nije davao nove izjave.

- U srijedu će biti konferencija na kojoj ću sve objasniti, rekao je novinarima, ne otkrivajući kako će se postaviti kod glasovanja o (ne) povjerenju Martini Dalić.

Zekanović je kao jedini zastupnik svoje stranke bio član HDZ-ova kluba, a kako doznaje Jutarnji, u utorak je na klubu izjavio da je protiv Istanbulske konvencije, da ne može više biti dio većine te se ustao i napustio sastanak Kluba.

Na sjednici Kluba su, inače, bili i članovi Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem, kao i najglasniji protivnik ratifikacije Istanbulske, politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier.

Plenković je nakon sastanka potvrdio kako je Klub HDZ-a, zbog Istanbulske konvencije, napustio Zekanović.

- Žao mi je, budući da je u tadašnjoj suradnji dobio povjerenje da bude na našoj izbornoj listi u 9. izbornoj jedinici gdje je HDZ tradiconalno snažan, ali njegove izjave u zadnjih mjesec dana su bile takvog karaktera da nikoga na sjednici Kluba takav njegov nastup nije iznenadio, rekao je premijer.

Činjenica da se time vladajućima većina stanjila na 77 'ruku' ne brine ga. Ne, ne brine me to, nitko drugi neće slijediti taj put, to je sasvim jasno nakon današnje rasprave, kazao je Plenković nakon sastanka koji je trajao oko dva i pol sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:24