‘OKREĆETE LEĐA ŽRTVAMA‘

HDZ-ova većina odbila zahtjev zastupnica o procesuiranju seksualnog uznemiravanja, pogledajte reakciju oporbe

HDZ-ova Marija Jelkovac branila je Vladu tvrdeći da HDZ ne želi Kazneni zakon mijenjati u kratkom vremenu dva puta
Oporba u Saboru
 Screenshot/YouTube

Čudo se nije dogodilo - unatoč gorljivim apelima udruženih žena i s ljevice i desnice, SDP-ove Sabine Glasovac, Mostove Marije Selak Raspudić i Marijane Puljak, Centar, Ružice Vrhovac, DP i Sandre Benčić iz ZLB-a vladajuća većina HDZ-a odbila je SDP-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona prema kojima bi se kazneno djelo spolnog uznemiravanja procesuiralo po službenoj dužnosti, a ne samo po prijavi žrtve u roku od tri mjeseca, kao što je to sada.

Vlada ga je odbila, a saborski semafor pokazao rezultat: 55 za, dva suzdržana i 74 glasa protiv. Saborska oporba iz protesta je potom ustala i okrenula leđa dijelu sabornice u kojem sjede zastupnici parlamentarne većine.

image
Oporba u Saboru
Screenshot/YouTube

- Ne okrećite leđa žrtvama, pogotovo sada kada su žene napokon smogle hrabrosti progovarati o seksualnom uznemiravanju. Žrtve nemaju vremena za čekanje. Pokažite da ste tu zbog žena, da ste u stanju donijeti zakone, a ne samo čekati Vladu - upozoravale su udruženim snagama zastupnice oporbe.

Sabina Glasovac naglasila je da nasilje odlazi u zastaru ako sve žene koje trpe seksualno uznemiravanje to ne prijave u roku tri mjeseca, i apelirala da se prijeđe s riječi na djela.

Marijana Puljak podsjetila je da je već rasprava o prijedlogu zakona pokazala da se 151 zastupnik slaže s potrebom da se pomogne žrtvama. Sandra Benčić, ZLB, problematizirala je opravdanje HDZ-a da se radi na novom sveobuhvatnijem zakonu i odbacila to opravdanje.

image
Oporba u Saboru
Screenshot/YouTube

„Za žrtve je bolje da se ovo donese prije nego poslije”, opetovala je Marija Selak Raspudić, a Ružica Vukovac rekla da se sve svodi na pitanje stajemo li u obranu zlostavljača ili dajemo podršku žrtvi.

HDZ-ova Marija Jelkovac branila je Vladu i HDZ tvrdeći da HDZ nije protiv cilja koji SDP želi postići nego ne želi Kazneni zakon mijenjati u kratkom vremenu dva puta. U tijeku je, rekla je Jelkovac, izrada izmjena Kaznenog zakona kojima će biti obuhvaćeno ono što traži SDP, ali i šire izmjene za bolju zaštitu žena od spolnog zlostavljanja. Česte izmjene nisu u skladu s preporukama - a te su argumente oporbene zastupnice otpisale kao cinične.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:03