VELIKA OBLJETNICA

HDZ SISAK OBILJEŽIO 30 GODINA DJELOVANJA Goran Grlić Radman: 'Da nije bilo hrvatskih branitelja, sigurno ne bismo imali modernu hrvatsku državu'

Ante Sanader, Gordan Grlić Radman, Ivan Celjak, Ivan Bobetko, Ivo Žinić
 Mate Piškor

SISAK - Prije 30 godina, 28. listopada 1989. godine u Sisku je osnovana organizacija HDZ-a, jedna od prvih u zemlji. Na osnivanje Gradske organizacije HDZ-a grada Siska podsjetilo se na svečanosti u ponedjeljak, 28. listopada. Na svečanosti se okupilo više stotina članova sisačkog HDZ-a te gosti Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova i Ante Sanader, politički tajnik HDZ-a.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u Sisku kako je Hrvatska postigla sve svoje vanjskopolitičke ciljeve, koje je zacrtao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. „Da nije bilo njega i hrvatskih branitelja, sigurno ne bismo imali modernu hrvatsku državu. Sada nam je potrebna upornost i srpljivost za napredak, jer često izgubimo strpljenje i mislimo da su neki ciljevi neostvarljivi. Hrvatska u međunarodnoj zajednici nije nikada bolje stajala i naši potomci mogu nastaviti ideju dr. Tuđmana, da se bore za blagostanje, socijalni napredak, boljitak i razvoj Hrvatske i Hrvata, kako u domovini, tako i u iseljenštvu", rekao je, uz ostalo ministar Grlić Radman.

Na osnivanje HDZ-a Sisak podsjetio je Ivan Bobetko, jedan od osnivača. "Kada smo pokrenuli proces osnivanja HDZ-a, odlučili smo da stranku osnujemo i u Sisku koji je bio neuralgična točka, pa je tako taj grad među prvima u kojima je osnovana stranka. U to su vrijeme vladale hrvatska šutnja i velikosrpska prijetnja, pa je trebalo okupiti hrabre muževe kako bi se odgovorilo na sve izazove koji su bili pred nama. U tome smo potpuno uspjeli, stvorili smo i obranili državu, rekao je jedan od utemeljitelja sisačkog HDZ-a", Ivan Bobetko.

Uvjerenje kako je HDZ na području Siska i Sisačko-moslavačke županije jedna konstanta, izrazio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

"Posljednjih je godine s mladim ljudima učinili jedan iskorak, pa tako danas nudimo nova rješenja i programe. Dosadašnji su izbori pokazali kako je HDZ nas našem području najjača stranka, a vjerujem da će tako biti i u buduće", rekao je Žinić.

Na svečanosti je osnivačima stranačke organizacije, od koji je još 16 živih, čestitao i predsjednik GO HDZ-a Ivan Celjak. Spomenuo je kako su upravo osnivači bili i ratni zapovjednici u Domovinskom ratu. Iako smo u sisačkom Gradskom vijeću u opoziciji, to nas ne spječava da nudimo kvalitetne i konstruktivne prijedloge", rekao je Celjak, potvrdivši kako je njegova generacija spremna nastaviti djelovanje svojih predhodnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:31