PRAVILNIK O RADU

HDZ ŽELI NOVČANO KAŽNJAVATI SVE ZASTUPNIKE U SABORU KOJI SE BUDU SVAĐALI I VRIJEĐALI! Za neposluh planiraju globe do 10.000 kuna

Gordan Jandroković
 Goran Mehkek / Hanza Media

Saborski zastupnici koji ne budu poštivali proceduru i učestalo se u parlamentu budu svađali, vikali i vrijeđali, ubuduće bi mogli biti kažnjavani - novčano! Naime, HDZ, kako doznajemo, priprema izmjene Pravilnika o radu Saboru, i to po uzoru na njemački Bundestag.

Već je formirana i radna skupina za izradu nacrta izmjena u kojoj su, među ostalima, predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić, potpredsjednik Sabora Željko Reiner te donedavna članica istražnog povjerenstva za Agrokor Marija Jelkovac, a cijela ideja o novčanom kažnjavanju potekla je, doznajemo, od njihova zastupnika Bože Ljubića.

Prvo opomena

Prema onome što smo doznali, zastupnici bi za prvi “prijestup” u Saboru dobili opomenu, a ako bi se to ponovilo, uslijedila bi novčana kazna. Navodno su predviđene kazne između pet i deset tisuća kuna.

Kažnjavanje “neposlušnih” zastupnika nije, međutim, jedina izmjena koja je u planu. Naši izvori kažu kako se prema HDZ-ovoj radnoj verziji planiraju regulirati replike i stanke.

Tako se, primjerice, više ne bi moglo replicirati unutar vlastitog Kluba zastupnika, a HDZ-ovci će predložiti i da stanke ubuduće više ne budu u jutarnjim satima, nego poslijepodne kad novinari manje prate saborska događanja.

Lupanje palicom

- Ideja o izmjenama Pravilnika o radu Sabora nije nova, o tome se razgovara već dulje vrijeme, ali ponukani zadnjim događanjima i cirkusom u Saboru, posebno onog lupanja s palicama, odlučili smo stvari ubrzati - rekao nam je jedan istaknuti član HDZ-a. Kaže da će HDZ s prijedlogom izmjena izaći što prije, čim se oko toga usuglasi sa svojim koalicijskim partnerima.

- Očekujemo da se to dogodi do 15. prosinca ako se usuglasimo s partnerima, a ako ne, onda odmah poslije saborske stanke i blagdana, dakle negdje krajem siječnja sljedeće godine - rekao je naš sugovornik.

Iako je HDZ planirao ove izmjene, neslužbeno doznajemo, da je rad na njima ubrzan nakon što je to zatraženo iz samog vrha stranke. Naši izvori govore kako je šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković bio izrazito nezadovoljan zbog činjenice što se njegov boravak u Saboru kad je zastupnicima nedavno podnosio Izvješće o sastanku Europskog vijeća razvukao na cijeli dan i što je oporba dobila priliku da ga “rešeta”.

- To se znalo događati i ranije, zastupnici svako malo traže stanke, svađaju se, vrijeđaju i rasprava se svaki put odulji na cijeli dan. Mislim da tome treba stati na kraj - objasnio je naš sugovornik.

Mostov plan

I čelnik Mosta Božo Petrov, podsjetimo, u vrijeme dok je bio predsjednik Sabora htio je uvesti određena pravila koja se tiču ponašanja saborskih zastupnika. Tada se nije radilo o izmjenama Poslovnika o radu Sabora, nego je bila riječ o donošenju pravilnika ponašanja za saborske zastupnike.

Tada je postojao dogovor da se napravi nacrt kodeksa o etičnom ponašanju zastupnika koji je, prema tadašnjim riječima Bože Petrova, trebao biti izrađen u roku od dva do tri mjeseca. U njegovoj izradi, odnosno u radnoj skupini koja je trebala izraditi taj kodeks trebali su, prema Petrovu, sudjelovati predstavnici svih saborskih klubova.

- To nisu penalizacije i to nije poslovnik. To su upute saborskim zastupnicima kako bi se trebali ponašati u sabornici, dok su u odborima i uopće u Hrvatskom saboru - pojasnio je tada novinarima Petrov. No, od te njegove inicijative na kraju nije bilo ništa, a jedan od razloga što je sve palo u vodu je vjerojatno i raskid koalicije Mosta i HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:34