POBJEDNICI I GUBITNICI

Hebrang: Josipović će biti dobar predsjednik

Kandidat HDZ-a u prvom krugu pohvalio je ljevicu zbog političke zrelosti i ponovo osudio Ivu Sanadera. Ovo je pobjeda i čovjeka i stranke, kaže predsjednik SDP-a.
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Kandidat HDZ-a za predsjednika Republike iz prvog kruga Andrija Hebrang čestitao je Ivi Josipoviću nakon objave rezultata izlaznih anketa, koje kažu da je SDP-ov kandidat uvjerljivo porazio Milana Bandića.

- Vjerujem da će Ivo Josipović biti dobar predsjednik države. Čestitam mu na izboru i na tome što se i kampanji držao dostojanstveno. Pokazao je veliku ozbiljnost i zrelost - izjavio je Hebrang.

Poraženi kandidat vladajuće stranke smatra da je desnica na ovim izborima bila hendikepirana činjenicom što je imala više kandidata za predsjednika, što je dovelo do "rasipanja" glasova.

- Čestitam ljevici na ovoj velikoj pobjedi. Pokazali su da su puno zreliji od desnice. Nažalost, na desnom dijelu političkog spektra bilo je previše onih kojima su vlastiti interesi bili važniji od državnih interesa, a tu mislim na Ivu Sanadera, Nadana Vidoševića i Dragana Primorca - rekao je Hebrang.

Pobjeda čovjeka i stranke

- Ovo je trijumf rada i ozbiljnosti, pobjeda čovjeka i stranke. Hrvatska je izabrala predsjednika doraslog svom poslu - izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović nakon objave privremenih rezultata predsjedničkih izbora, po kojima je kandidat njegove stranke osvojio 61 posto glasova.

Premijerku Jadranku Kosor pozvao je na razgovore o velikim problemima, poput nelikvidnosti, nezaposlenosti i proračuna, koji je ocijenio nerealnim. Milanović je rekao da to nisu stranački problemi SDP-a ili HDZ-a, nego problemi države, koje trebaju zajedno rješavati.

Najavio je oštriji odnos svoje stranke prema gradonačelniku Milanu Bandiću u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. - Naša suradnja ovisit će o poštivanju zakona i tu ćemo biti isključivi - rekao je predsjednik SDP-a.

Bandić i ekipa za Remetinec

- Milan Bandić, taj čovjek ponekad zna biti simpatičan, ali u zadnje vrijeme družio se sa desnom regimentom kojoj je više mjesto u Remetincu ili Haagu te je poput Sanadera išao je dijeliti Hrvatsku na lijevu i desnu. Ali, Hrvatska je ipak izabrala - izjavio je Damir Kajin, bivši predsjednički kandidat, koji je došao dati podršku Ivi Josipoviću u njegov stožer.

Na pitanje kako komentira malu izlaznost i da li bi idućeg predsjednika trebalo birati u parlamenetu, Kajin je odgovorio kako su svi koji su zainteresirani danas su bili na biralištima.

- Oni ostali dobit će priliku za 5 ili možda 10 godina. Nisam pri stajalištu da hrvatski predsjednik treba birati u parlamentu iako bi osobno dio ovlasti prepustio hrvatskom Saboru ako se njegovi zastupnici budu birali nesporednim putem - rekao je Kajin.

Na pitanje kakvog predsjednika očekuje i po čemu će se on razlikovati od Mesića, Kajin je rekao:

- Predsjednik u kriznim i turbulentnim trenucima štiti neovisnost drugih institucija kao što je to relativno vješto i uspješno radio i predsjednik Mesić zanemarivši možda ovo zadnje pomilovanje gospodina Rimca koje me je iskreno iznenadilo, razljutilo i rastužilo".

- Novac je na neki način stajao iza Bandića. Ne samo novac možda čak i podzemlje i to je naprosto jedna loša poruka i Bandića nikad ne bih volio kao predsjednika ali niti kao gradonačelnika - poručio je Kajin Bandićevim biračima odgovarajući na upit novinara.

Zaokret sa Slovenijom

- Čestitam prof.dr. Ivi Josipoviću, uvjeren sam da će doprinijeti stvaranju moderne, poštene, europske i ponosne Hrvatske, te da će ustrajati u borbi protiv korupcije i stvaranju Hrvatske kao zemlje znanja, uputio je čestitke i Dragan Primorac.

Miroslav Tuđman je upozorio kako je Hrvatska u dužničkom ropstvu, te da je pitanje hoće li Josipović imati snage napraviti zaokret.

- Što se tiče Hrvatske, bitan je njezin teritorijalni integritet jer je granica sa Slovenijom na arbitraži. Treba se nadati da će novi predsjednik u tom smislu napraviti zaokret - kazao je Tuđman.

Vesna Pusić ocijenjuje da se Hrvatska opredijelila za jednu civiliziranu opciju, smirenog i ozbiljnog predsjednika.

"To je dobro i pokazuje da Hrvatska ima političku budućnost koja je bolja od ovoga dana", rekla je Vesna Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:40