ODBIJENA ŽALBA ŠEFA MOL-A

HERNÁDIJU ĆE SE SUDITI U ODSUTNOSTI Pitanje je dana kada će početi suđenje čelniku mađarske tvrtke

ZAGREB - Vrhovni sud obacio je žalbu predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernádija da mu se u odsutnosti sudi u Hrvatskoj za optužbu da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera da bi mađarskoj naftnoj kompaniji osigurao većinska upravljačka prava u Ini.

Ovom odlukom Vrhovnog suda ostvareni su svi preduvjeti za početak suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu te se očekuje određivanje datuma početka suđenja.

U lipnju je Optužno vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac objavilo da će se Hernádiju suditi u odsutnosti i tada je odbijen zahtjev njegove obrane da se ukine odluka o istražnom zatvoru koji mu je određen zbog bijega.

Žalba koja nije prošla

Vrhovni sud je prije mjesec dana donio presedansku odluku kojom mu je dopuštena žalba na odluku o pritvoru iako nije u istom. Vrhovni sud potom je žalbu odbacio. Na snazi je i međunarodna tjeralica protiv Hernádija te je on u nemogućnosti putovati u inozemstvo.

USKOK Hernádiju stavlja na teret da je, kao predsjednik uprave MOL-a, od početka 2008. do kraja 2009. u Zagrebu s tadašnjim predsjednikom Vlade Sanaderom “dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključe Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara trgovačkog društva Ina”.

Teške optužbe

USKOK tvrdi da je na taj način Hrvatska MOL-u neosnovano omogućila prevladavajući utjecaj u Ini. Također, da je dogovoreno sklapanje Glavnog ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, odnosno da Hrvatska preuzme “onaj dio plinskog poslovanja koji stvara gubitke”.

USKOK tvrdi da je Sanader, kao protuuslugu za primljeno mito, dogovorio izmjene dioničkog ugovora između MOL-a i Ine, znajući da to “nije u interesu Republike Hrvatske”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 09:38