NIŠTA NEUOBIČAJENO

HISTERIJA U VIŠE HRVATSKIH GRADOVA ZBOG 'SUMNJIVE BIJELE TVARI' Uspaničeni građani uvjereni da im netko truje životinje, eksperti: 'Ma kakav otrov?!'

 
 Berislava Picek / Travno je glavno / CROPIX / Facebook

Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba "Dr. Andrija Štampar" analizirao je uzorke "nepoznate bijele tvari", koji su pronađeni na više lokacija u Zagrebu i utvrdio da u njima nema otrova za životinje, izvijestio je u srijedu zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Na temelju rezultata ispitivanja spektrometrijskim i spektroskopijskim metodama unutar Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju nisu utvrđena najčešće korištena komercijalno dostupna sredstva za zaštitu bilja, biocidi ili za uništavanje glodavaca.

Prva analiza Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", koja je napravljena u utorak, pokazala je da sukladno informacijama s terena i vizualnom pregledu uzorci povezani s dojavama građana odgovaraju tvarima koje su normalno prisutne u gradskom urbanom okolišu poput hrane za mačke, ostataka žbuke, rastopljenog papira i sl.

U uzorcima koji su prikupljeni i analizirani nema otrova za životinje niti u Zagrebu ima uginulih pasa ili životinja, što bi se moglo povezati s "nepoznatom bijelom tvari" o kojoj su javljali građani.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama moli građane Zagreba da ne šire paniku i ne alarmiraju hitne službe bez valjanog razloga.

Ova obavijest stiže dan nakon što su objavljeni rezultati dviju analiza uzoraka 'sumnjive bijele tvari' koja se pojavila i u Osijeku, a za koju se utvrdilo da je obična kuhinjska sol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:29