POBJEDA RAZUMA

HIV POZITIVAN KUHAR IZ BJELOVARA POBIJEDIO PREDRASUDE Više od četiri godine dokazivao sam da nisam zarazan i prijetnja djeci te da mogu kuhati u školi

Zagreb, 110618. Marijo Lemesic, HIV pozitivni skolski kuhar.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

Danas, u 21. stoljeću, osobe poput mene liječe se jednom tabletom dnevno i nisu nikakva opasnost za okolinu, s obzirom na to da se suvremenom terapijom postiže potpuno nemjerljiva viremija u krvi, čime oboljeli ne predstavljaju opasnost za okolinu, kaže Lemešić

Kuhar Mario Lemešić (46), zaposlenik II. osnovne škole Bjelovar, sa statusom HIV pozitivne osobe, nakon četiri i pol godine bolovanja vraća se na posao u školskoj kuhinji! Nakon što se upustilo u rješavanje slučaja, a nakon upita i zahtjeva Jutarnjeg lista, Ministarstvo obrazovanja donijelo je zaključak da nema nikakvih zapreka za Lemešićev povratak na radno mjesto.

- Škola će u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, u školskoj godini 2018./2019. organizirati edukacije za učenike i roditelje o pravima osoba koje žive s HIV-om - izjavila je državna tajnica Branka Ramljak.

Riječ je, kako se po jučerašnjem zaključku Ministarstva čini, velikoj pobjedi Marija Lemešića čiji je slučaj zapeo u birokratskim ladicama nakon što je doživio bojkot djela roditelja djece iz bjelovarske škole kada se pročulo njegovo zdravstveno stanje.

Problemi

Mario Lemešić zaposlen je na mjestu kuhara s ugovorom na neodređeno vrijeme od 2011., a HIV pozitivni status ima od 2010. godine. Dodatni problemi za njega su počeli koncem 2013., kada ga ravnateljica škole u kojoj je zaposlen obavještava da ima informaciju o njegovu HIV pozitivnom statusu. Navodno ju je dobila na sastanku u - Gradskom poglavarstvu. Lemešić je bio šokiran jer su njegovi osobni podaci i status korišteni bez njegove privole i znanja.

Koncem 2013., nakon saznanja da u školi radi HIV pozitivna osoba, roditelji su odlučili bojkotirati školsku kuhinju te se prema Lemešićevim riječima, broj djece u blagovaonici od petka do ponedjeljka smanjio sa 550 na 170. Lemešić se tada, u stanju emotivnog stresa i šoka te bez konkretne pomoći poslodavca, povukao na bolovanje.

- Bili su to vrlo težak period i situacija. Na vrata kuće dolazili su mi novinari s pitanjem živi li ovdje HIV pozitivni kuhar. Bilo je i roditelja koji su mi slali potporu, na čemu im zahvaljujem. Vjerujem da bi edukacija potaknula buđenje svijesti kod roditelja jer ovo više nisu osamdesete, kada je AIDS bio tabu-tema. Danas, u 21. stoljeću, osobe poput mene liječe se jednom tabletom dnevno i nisu nikakva opasnost za okolinu budući da se suvremenom terapijom postiže potpuno nemjerljiva viremija u krvi, čime oboljeli ne predstavljaju opasnost za okolinu - priča nam Mario Lemešić.

U veljači ove godine zbog njegova je slučaja organizirana u Bjelovaru stručna konferencija u organizaciji Odbora za zdravstvo Grada Bjelovara s ciljem edukacije roditelja, učitelja i šire bjelovarske javnosti na temu HIV-a. Među predavačima bio je infektolog Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” i voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva za liječenje i prevenciju HIV-a/AIDS-a, epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, voditeljica registra za HIV/AIDS, Saša Jevtović iz Poliklinike Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb, Sunčana Roksandić Vidlička s Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Aleksandar Štulhofer s Katedre za seksologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Stručnjaci su pokušali informirati roditelje o nepotrebnom strahu od osoba koje žive s HIV-om, kao i nepotrebnoj panici ako se Lemešić vrati na svoje radno mjesto kuhara u osnovnoj školi. Iznosili su najnovije informacije i potvrđene znanstvene činjenice o nezaraznosti osoba čija je viremija, odnosno broj kopija virusa u krvi, nemjerljiva.

- Moja viremija godinama je potpuno nemjerljiva i naravno da nisam zarazan - objašnjavao je još uzaludno Lemešić.

Rehabilitacija

Mario Lemešić je 21. travnja pisao ministrici obrazovanja Blaženki Divjak, tražeći sastanak u Ministarstvu i pomoć da se neometano vrati na svoje radno mjesto. Između ostaloga, izvijestio ih je da ima mišljenje Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, da ne postoji invaliditet vezan uz rad i da je zdravstveno sposoban i bezopasan za zdravlje drugih na radnom mjestu kuhara. Nakon što mjesec i pol MZO nije odgovarao na Lemešićevu molbu, Jutarnji list poslao je 7. lipnja upit, tražeći objašnjenje zašto se Ministarstvo nije očitovalo te koje korake i kada planira poduzeti u vesi s navedenim slučajem.

Istog dana Lemešić dobiva iz Ministarstva poziv da se odazove sastanku, s ponudom izbora odgovarajućeg datuma.

U ponedjeljak, 11. lipnja, primila ga je državna tajnica Branka Ramljak, a s njim su u pratnji bili stručnjaci Josip Begovac, Sunčana Roksandić Vidlička i Željka Russo. Nakon sastanka, na upit Jutarnjeg MZO odgovara: “Budući da se radi o HIV pozitivnoj osobi, a s obzirom na to da sva prikupljena relevantna mišljenja stručnjaka potvrđuju da HIV pozitivna osoba može raditi na radnom mjestu kuhara u osnovnoj školi, isto ne predstavlja opasnost za širenje zaraze za druge osobe. Iako je održano više sastanaka, a i škola je organizirala i edukacije, to do sada nije bilo dovoljno i nije se uspjelo uvjeriti prije svega roditelje da nema opasnosti za njihovu djecu”, izvijestila je Ramljak, uz napomenu da škola mora biti mjesto tolerancije, uključivosti i uvažavanja te da će zbog toga na 15. lipnja pozvati na sastanak i ravnateljicu škole.

Društvo nije spremno

Nakon sastanka s državnom tajnicom, sastajemo se s Lemešićem koji, kako je rekao, prvi puta nakon dugo vremena vidi šansu i mogućnost da se njegov slučaj napokon riješi.

- Činjenica je da HIV pozitivne osobe nisu nikakva opasnost za okolinu u uobičajenom kontaktu. HIV pozitivna osoba može biti po zanimanju kuhar, učitelj ili liječnik, kao što HIV pozitivno dijete može bez problema ići u vrtić ili školu. Naime, danas napretkom znanstvenih spoznaja znamo da HIV pozitivna osoba ne predstavlja nikakvu opasnost ni u nezaštićenom spolnom odnosu ako ima nemjerljivu količinu virusa u krvi i redovito koristi terapiju. Nažalost, kao društvo još nismo spremni prihvatiti HIV pozitivne osobe, zbog čega im sugeriram da je najbolje da što manje ljudi zna za njihov zdravstveni status - rekao nam je nakon sastanka u Ministarstvu dr. Josip Begovac.

- Izrazito poštujem dr. Begovca kao stručnjaka i svojeg liječnika, ali zalažem se za destigmatizaciju oboljelih od HIV-a i njihov ‘izlazak iz ormara’, da mogu slobodno govoriti o svojoj bolesti kao što to rade osobe oboljele od malignih ili kardiovaskularnih bolesti - dodaje Mario Lemešić.

Nema prepreka

Marijev slučaj nije rješavan dugo razdoblje. Postavlja se pitanje jesu li institucije, Ministarstvo znanosti i Ministarstvo zdravstva, a posebno škola u Bjelovaru, mogli brže i promptnije djelovati?

- U ovoj priči veliku važnost imaju lokalna zajednica i škola jer ako se širi neznanje i osporavaju znanstvene činjenice, s time se ne bi smjeli olako pomiriti - rekli su nam stručnjaci iz sustava zdravstva u pratnji Marija Lemešića, koji su na sastanku u Ministarstvu apelirali riječima: - Ne dozvolimo da neznanstveni pristup dominira našim školama.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu znanosti s ravnateljicom II. osnovne škole Bjelovar, na upit Jutarnjeg lista državna tajnica Ramljak potvrđuje kako je zaključak da nema zapreka za Lemešićev povratak na radno mjesto kuhara u školi.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo