RASKID KOALICIJE?

HNS-u NAKON POSLJEDNJIH POSAVČEVIH ISTUPA PONOVNO PRIJETI RASKOL, ALI U HDZ-u NISU POSEBNO ZABRINUTI Iz vrha vladajuće stranke stigla znakovita poruka

 
Matija Posavec i Andrej Plenković
 Darko Tomas, Davor Pongracic / CROPIX

Matija Posavec, HNS-ov međimurski župan i mogući novi predsjednik stranke koji se nedavno javno ispričao biračima i članovima zbog koalicije s HDZ-om te zastupa stav da narodnjaci moraju izaći iz Vlade, od stranačkih tijela zahtijeva da se o tome što prije očituju, a ako stranka ne prihvati taj njegov koncept, spreman je na sve, pa i na izlazak iz stranke.

Tim svojim stavovima Posavec je ponovno unio nemir u HNS, kojemu možda opet prijeti raskol, a uzbudio je duhove i u HDZ-u koji je upravo smijenio nekoliko ministara zbog afera nakon ucjene junior partnera.

Odmah nakon tog njegova istupa, iz HNS-a su počele dolaziti neslužbene informacije da im nije jasan Posavec, da su uložili milijun kuna u njegovu kampanju te žrtvovali savez sa SDSS-om i jedan mandat na europarlamentarnim izborima. Tvrde da je blizak Mati Radeljiću i da igra za Škoru, da je i sam u Međimurskoj županiji u pet općina koalirao s HDZ-om.

S druge strane, i iz HDZ-a stižu otrovne strelice. Oni za Jutarnji tvrde da je Posavec bio glavni zagovornik koalicije, da je odmah nakon razlaza s Mostom, i prije Vrdoljaka i Ferenčaka, zvao Plenkovića više puta i nudio se za koaliciju.

Nešto slično je rekao i premijer u petak u intervjuu HRT-u kada je izjavio kako je Posavec bio jedan od onih “koji je u onoj noći preokreta jako puno radio na tome da HNS podrži HDZ-ovu Vladu”.

- Jedino što je točno jest to da ni ja osobno, ni moja lokalna organizacija nismo podržali koaliciju, odmah nakon toga sam dao ostavke na sve funkcije u stranci, a točno je i da je HDZ radio golem pritisak na mene da tu koaliciju preslikam u županiju - odgovara Posavec.
Dodaje kako premijerove izjave nisu točne te da uopće nema njegov broj.

No, ne govore samo HDZ-ovci da je Posavec bio glavni zagovornik koalicije. I njegov bivši stranački kolega Goran Beus Richembergh nedavno ga je prozvao da je “đubre”, da se mogao prije dvije godine kao predsjednik Središnjeg odbora suprotstaviti koaliciji, ali je tada podvio rep.

“Šutke si slušao i gledao kako cipelare i pljuju Anku, Vesnu, Nadu i mene, ti si išao na pregovore i ti si dogovarao koaliciju. Nema isprike, nema popravnog. Što bi rekao Bora Čorba - ‘ostani đubre do kraja’”, poručio je Beus Richembergh.

Posavec odgovara kako nije bilo nikakvog cipelarenja, da je rezultat bio 80 prema 20 u korist koalicije te da su današnji glasovci sami otišli iz stranke. Tvrdi i kako je koalicija s HDZ-om bila dogovorena puno prije nego što je premijer potjerao Most iz Vlade.

- Jesam idući dan sa Štromarom otišao na jedan sastanak i žao mi je zbog toga, ali tamo nisam niti jednu riječ rekao jer je to očito bilo samo za javnost, budući da je sve davno prije bilo dogovoreno, a ja nisam bio uključen u te razgovore - tvrdi Posavec.

Matija Posavec se zalaže i da se unutarstranački izbori u HNS-u održe što prije, ima ambiciju preuzeti stranku, no i tu dolazi u sukob s aktualnim vodstvom jer oni govore o izbornom saboru sredinom iduće godine.

Aktualna vrhuška HNS-a, naime, želi da Hrvatska mirno završi predsjedanje EU, tvrde da je Statut takav da se prvo moraju održati izbori u lokalnim podružnicama, što će potrajati nekoliko mjeseci, a onda im ne bi smetali ni parlamentarni izbori prije jeseni.

Posavec sada govori kako on ne želi ništa rušiti, nego samo želi da stranka zauzme stav, pa makar takav stav bio i da se do kraja lipnja ne izlazi iz koalicije s HDZ-om.

- Zalažem se da izbori budu što prije kako bi novo vodstvo moglo kvalitetno pripremiti stranku za parlamentarne izbore, a mi ionako moramo mijenjati Statut jer on nalaže da se izborni sabor održi poslije parlamentarnih izbora - kaže Posavec.
Dodaje kako zagovara koncept da je koalicija s HDZ-om bila pogrešna jer je to utemeljeno na onome što je vidio na terenu.

- Mi moramo raditi na vraćanju tog povjerenja, a pretpostavka za to je da to bude prihvaćeno u stranci. Ako bude, super, ako ne, bit će sve po starom. Odluku o tome ne donosi pojedinac, nego stranačka tijela, ali idemo korak po korak, sada se stranka mora očitovati o mojim stavovima - objašnjava Posavec.

Matija Posavec je 2015., nešto više od godinu dana prije izbora, u Globusu dao opširan intervju u kojem je rekao kako bi bilo dobro da HNS izađe iz tadašnje Kukuriku koalicije sa SDP-om. I tada, kao i danas, govori o okupljanju građanskog centra.

- Ja to govorim cijelo vrijeme. Nama treba jak centar koji je jednako udaljen i od HDZ-a i od SDP-a - poručuje.
A u HDZ-u naši izvori kažu kako Posavčeve istupe ne shvaćaju dramatično, niti je to tema u stranci te smatraju kako je riječ o pozicioniranju za unutarstranačke izbore.

- Tu sigurno nema ljubavi između nas, ali mi je teško zamisliti da bi oni izašli iz koalicije prije sredine iduće godine, kada održavaju svoj sabor, i ostali bez svega. Mi dobro surađujemo s njima u Saboru, njihov predsjednik Kluba Milorad Batinić je pristojan čovjek i nije neki eksponat klijentelizma, a čim se uđe u izbornu godinu, onda više nema izvanrednih izbora - kaže nam jedan visokopozicionirani HDZ-ovac.

A Posavčevo i HNS-ovo ponašanje tumači ovako: - Vrdoljak podržava Milanovića, javna je tajna da je Posavec dobar s Matom Radeljićem, a s treće strane su s nama u koaliciji. Dakle, drže si sve opcije otvorene kako bi opet sutra participirali u vlasti. Ako to nije klijentelizam, onda ne znam što je - zaključuje naš sugovornik.

Iako HDZ-ovci ne misle da bi se mogao dogoditi brz razlaz s HNS-om, neki od njih postavljanje Sanje Putice na mjesto državne tajnice u Ministarstvu Blaženke Divjak shvaćaju upravo kao njezinu pripremu za moguće preuzimanje resora dođe li do razvoda s narodnjacima.

- Zbog stabilnosti sumnjam da će do toga doći, ali nisam siguran da ih Plenković u jednom trenutku neće izbaciti. Sada se vidjelo da ima većinu i bez njihovih zastupnika - kaže drugi sugovornik iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:03