IZBORI ZA EP

HNS U POTRAZI ZA PARTNERIMA POKUCAO NA VRATA SVOJE BIVŠE UZDANICE ANKE MRAK TARITAŠ Pokušali se ubaciti u Amsterdamsku koaliciju, stigao im hladan tuš

 
Boris Miletić, Srećko Ferenčak i Anka Mrak Taritaš
 CROPIX

HNS bi se rado pridružio Amsterdamskoj koaliciji i zajedno s njima izašao na izbore za Europski parlament (EP), no čini se da od toga neće biti ništa. - Preko naših prijatelja liberala u IDS-u poručili smo da bismo voljeli podržati inicijativu da sve liberalne stranke zajedno izađu na izbore za EP.

Ono što je sigurno jest to da HNS na te izbore neće izaći s HDZ-om - rekao je glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak, napominjući da razgovaraju s još nekim strankama. Sve će se, kaže, znati do kraja godine, a do siječnja će biti gotov program.

Nije problem

Na pitanje ne bi li im smetalo da budu u istoj koaliciji s Glasom Anke Mrak Taritaš koja je radi neslaganja s politikom vodstva izašla iz stranke i osnovala svoju, Ferenčak je odgovorio da tu ne vidi problem. Ali zato Mrak Taritaš vidi veliki problem u HNS-u.

- Sve stranke Amsterdamske koalicije zalažu se za vrijednosti koje su im zajedničke i jasno se protivimo svima onima koji čine koaliciju trgovaca i ucijenjenih na državnoj razini, kao i većinu Milana Bandića u Zagrebu. HNS je dio te vladajuće većine u Saboru i u javnosti predstavlja simbol prijevare birača i koalicijskih partnera s kojima su imali potpisan sporazum - rekla je Mrak Taritaš.

Protiv uključivanja HNS-a izjasnio se i predsjednik IDS-a Boris Miletić. - Amsterdamska koalicija raste i siguran sam da će uskoro predstavljati najjaču opoziciju HDZ-u i svim radikalnim snagama u zemlji. U našem savezu nema mjesta za stranke koje su u koaliciji s HDZ-om. Među njima je i HNS. Zbog toga je suradnja s njima neprihvatljiva - rekao je Miletić.

Stranka Pametno koja je izašla iz Amsterdamske koalicije također je, saznajemo, odbila mogućnost da na izbore za EP izađe s HNS-om.

Suradnja s HSS-om

Liberalnim strankama je stalo do suradnje s HSS-om. Razmišlja se o imenima na zajedničkoj listi, a u opciji su predsjednici Glasa i HSS-a, Anka Mrak Taritaš i Krešo Beljak, dok se nagađa da bi umjesto Ivana Jakovčića, koji se više neće kandidirati za EP, na listi mogao biti istarski župan Valter Flego.

Liberalne stranke žele što prije početi pretkampanju i motivirati birače da izađu na ove izbore tako da im se predoči koliko se politika koja se kroji u Bruxellesu reflektira na njihov svakodnevni život. Mala izlaznost kakva je uobičajena za ove izbore odgovara HDZ-u i SDP-u, smatraju u Glasu, IDS-u i HSS-u.

No, i SDP se ozbiljno priprema. Na sjednici Glavnog odbora održanoj u subotu u sjeni vijesti o pokušaju smjene predsjednika stranke Davora Bernardića ostala je informacija da su prihvaćena polazišta za izbore EU, koja je pripremio Rajko Ostojić. U njima se obrađuje perspektiva i program stranke Europskih socijalista (PES) te konstatira kako je socijaldemokracija u Europi u krizi.

Ostojić je podsjetio da su 2013. godine od 28 zemalja članica EU u njih 18 na vlasti bile socijaldemokratske stranke, dok ove godine samo osam socijaldemokratskih stranaka participira u vlasti. Ukazuje na to da desničari i populisti djeluju prema istom obrascu diljem Europe. - Prvo pronalaze krivce za lošu društvenu klimu i ekonomsku situaciju, a zatim nude laka i brza rješenja.... - stoji u polazištima, a potom se navodi osam točaka izbornog plana koji je izradio Progresivni savez socijalista i demokrata.

Među predizbornim temama koje će komunicirati SDP je Schengen, opasnost da se EU rascijepi na Europu dviju brzina, stav o migracijama, uvođenje eura...

HDZ ide sam

Oko imena koja će biti na listi SDP-a nema puno nepoznanica. Svojevrsni imperativ su aktualni zastupnici Tonino Picula i Biljana Borzan, a na listi će se još naći Rajko Ostojić, zatim vjerojatno Ranko Ostojić, Romana Jerković, Ivana Posavec Krivec, Joško Klisović, Domagoj Hajduković, vjerojatno Zlatko Komadina...

HDZ svoje planove ne otkriva. Predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković poručuje da će ovu temu komunicirati kada to bude odgovaralo HDZ-u. Zasad je izgledno da će HDZ sam na izbore. Kako doznajemo, ni s kime od aktualnih zastupnika Plenković nije razgovarao. Pretpostavlja se da one najistaknutije poput Dubravke Šuice i Ivane Maletić neće zaobići. Bude li HDZ na izborima imao i predstavnike dijaspore, dobru poziciju na listi i novi mandat mogla bi očekivati i Željana Zovko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:12