KLJUČNI PREGOVORI

Hoće li EK odobriti plan za spas posrnulog diva? Doznajemo i što traže ulagači iz Češke

Češki ulagači žele preuzeti tvrtku, ali tek nakon što država na sebe preuzme trenutačni dug
U pogonima Đure Đakovića proizvedena su i oklopna vozila Patria (u okviru); ministar Marić
 CROPIX, arhiva

Od ponedjeljka se intenziviraju pregovori predstavnika Europske komisije i Vlade o planu preustroja slavonskobrodskog Holdinga Đure Đakovića s ciljem da se dovrše do kraja tekućeg tjedna, potvrđeno nam je danas iz više izvora uključenih u, može se slobodno reći, spašavanje slavonskobrodske kompanije.

Plan preustroja podrazumijeva povećanje vlasničkog udjela češke tvrtke DD Acquisition u Đuri Đakoviću s postojećih 18,8 posto na udio koji bi češkim ulagačima omogućio potpunu kontrolu Holdinga, čija je Uprava na Skupštini društva održanoj sredinom kolovoza ove godine dogovor države, Europske komisije i DD Acquisitiona proglasila jedinom formulom opstanka Đure Đakovića u ovakvom obliku.

- Optimisti smo u pogledu dogovora države, Europske komisije i češkog ulagača jer je to svima u interesu - kaže povjerenik Sindikata metalaca za Slavonsko-baranjsku regiju Antun Štivić, koji svoj optimizam, kako nam je rekao, temelji i na razgovorima koje su sindikalci imali s predstavnicima čeških ulagača.

- Mi ćemo podržati ulazak DD Acquisitiona u Đuru Đakovića, ali uz uvjet da potpišemo socijalni sporazum oko čega, vjerujemo, ne bi trebalo biti problema - zaključuje Štivić.

Holding Đuro Đaković obuhvaća četiri tvrtke među kojima veličinom prihoda i ugovorenim poslovima odskaču Specijalna vozila, poznata po proizvodnji tenka M-84 i željezničkih vagona. No, i u lanjskom gubitku Holdinga od 65 milijuna kuna Specijalna vozila imala su najveći udio, 47,8 milijuna kuna.

Kritična godina

Kritična 2020. nadovezala se na dugogodišnje gubitke u poslovanju slavonskobrodskog Holdinga pa je Vlada, u siječnju prošle godine, uskočila preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj i kreditnih linija HBOR-a i poslovnih banaka s osiguravanjem 300 milijuna kuna kredita kako bi Đuro Đaković uopće mogao nastaviti s poslovanjem. No, pružena pomoć Vlade odvija se u skladu s pravilima Europske unije, pa je kredit uvjetovan donošenjem plana preustroja kompanije, a taj plan dodatno je uvjetovan, među ostalim, angažiranjem konzultanta PricewaterhouseCoopersa.

Plan preustroja, usuglašen s češkim ulagačem, poslan je ljetos u Bruxelles, a o tome u kojoj su fazi usuglašavanja s početka teksta i koje su točke prijepora nema službenih informacija.

- S obzirom na činjenicu da je društvo Đuro Đaković Grupa d.d. poduzetnik u teškoćama te je Vlada Republike Hrvatske 16. siječnja 2020. donijela Odluku o davanju državnog jamstva za sanaciju sukladno Smjernicama Europske komisije za nefinancijske poduzetnike u teškoćama u iznosu od 300 milijuna kuna, cijeli proces pregovaranja i potencijalnog budućeg odlučivanja odvija se u komunikaciji s predstavnicima Europske komisije, Opće uprave za tržišno natjecanje. Kako je proces u tijeku, u ovom trenutku ne možemo detaljnije odgovoriti na vaš upit zbog povjerljivosti informacija koje se nalaze u Programu restrukturiranja - poručeno nam je u petak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i iz Ministarstva financija.

Malo vremena

Uprava Đure Đakovića, odgovarajući na naš upit u kojoj je fazi dogovor Vlade, DD Acquisitiona i Europske komisije, upozorila nas je, osim na pravila restrukturiranja Europske komisije, i na činjenicu da su dionice Holdinga izlistane na burzi.

- Dionice Društva uvrštene su na uređeno tržište te stoga sve relevantne informacije transparentno objavljujemo na zakonom propisani način te stoga u ovom trenutku nismo u mogućnosti pojedinačno odgovarati na postavljena pitanja - ističe Uprava Đure Đakovića na čijem je čelu Hrvoje Kekez. O ozbiljnosti namjera DD Acquisitiona da preuzme posrnuli slavonskobrodski Holding svjedoči, među ostalim, podatak da je Kekezovoj upravi pridodan Tomaš Teluch kao predstavnik DD Acquisitiona. Da za usuglašavanje Vlade, EK i DD Acquisitiona o planu preustroja nema još mnogo vremena, svjedoči podatak da je Teluch isprva bio imenovan na mandat do srpnja ove godine, pa mu je produljen do kraja listopada.

Više sugovornika dobro upućenih u tijek spomenutih pregovora o slavonskobrodskom Holdingu povuklo je paralelu s okvirom u kojem je Bruxelles dulje vrijeme odobravao Vladinu pomoć brodogradilištima, s tom razlikom, ističu, što Uljanik i 3. maj nikada nisu imali ponudu kupca kakvu danas ima Đuro Đaković. Iako službenih informacija oko zahtjeva koje DD Acquisition postavlja kao uvjet preuzimanja Đure Đakovića nema, razvidno je kako češki ulagač nije spreman preuzeti negdašnjeg slavonskobrodskog giganta sa svim poteškoćama u njegovu funkcioniranju, izvršiti dokapitalizaciju Đure Đakovića (spominje se iznos od 120 milijuna kuna) i vraćati dugove Holdinga.

Kad su u pitanju dugovi Đure Đakovića, neslužbene su procjene da je Holding opterećen sa 360 milijuna kuna povrata uzetih kredita, koje bi država, u slučaju da uspije dogovor u Bruxellesu, trebala preuzeti na sebe. Uzgred, u poslovnom izvješću Holdinga za 2020. navode se, među ostalim, podaci da je izvor financiranja kompanije u minusu 199,7 milijuna kuna.

Tko su ulagači?

Na javni poziv za iskazivanje interesa za dokapitalizaciju Đure Đakovića, koji je Uprava holdinga u lipnju prošle godine također raspisala u duhu smjernica EK, javila su se krajem prošle godine dva ponuđača, a Uprava je u siječnju ove godine objavila kako počinje pregovore s DD Aquisitionom.

Vlasnici Aquisitiona su Rene Matera i Jaroslav Strnad, koji su dionice Đure Đakovića počeli kupovati tijekom 2019. Matera i Strnad, osim zajedničke tvrtke, imaju i svoje odvojene biznise. Strnad je vlasnik holdinga CE Industries s vlasničkim udjelima u željezničkoj industriji, energetici i reciklažnom biznisu, dok Matera ulaže u metalurški i automobilski biznis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:49