POLITIČKA KRIZA

HOĆE LI HDZ IZGUBITI VLAST U POŽEŠKOJ ŽUPANIJI? Tomašević odbija otići: 'Da je to htio učiniti, povukao bi se odmah nakon sastanka s Plenkovićem'

 Vlado Kos / CROPIX

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, protiv kojeg je podignuta optužnica zbog nasilja nad suprugom, dobio je rok od vrha stranke da do sljedeće sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, koja će biti 15. siječnja, podnese ostavku na mjesto župana.

Ako to ne učini, Visokom sudu časti HDZ-a bit će podnesen zahtjev za njegovo isključenje iz stranke. Iako dobar dio HDZ-ovaca vjeruje da će Tomašević do tog roka podnijeti ostavku, pogotovo nakon što je obavio razgovor sa šefom HDZ-a i premijerom Andrejem Plenkovićem, u Tomaševićevu krugu nisu sigurni u takav ishod.

Optužnica

- Koliko znam, Tomašević nije raspoložen za ostavku. Da je to htio učiniti, mislim da bi to napravio odmah nakon sastanka s Plenkovićem. Ne radi se o tome da je on protiv Plenkovića i da ga ne želi poslušati, nego je pitanje gdje će i što nakon te ostavke. To je problem. Ali što će na kraju odlučiti, teško mi je procijeniti - govori HDZ-ovac iz Požeško-slavonske županije, blizak Tomaševiću. Nije imao informacije o tome jesu li u stranci Tomaševiću ponudili nešto zauzvrat ako podnese ostavku.

Županova supruga Mara Tomašević rekla nam je u nedjelju kako ne zna što njezin suprug namjerava te da se nisu vidjeli nekoliko dana.

- Nisam ga vidjela od sastanka koji je imao s Plenkovićem u Zagrebu. Ja sam prije mjesec dana podnijela novi zahtjev za razvod braka - rekla je Mara Tomašević, pojasnivši kako je zahtjev za razvod bila podnijela i prije nekoliko godina, ali ga je u međuvremenu povukla.

- Nešto prije Nove godine stekla sam dojam da se naši odnosi malo popravljaju, ali onda je protiv njega podnesena optužnica i to je palo u vodu. Ne namjeravam povući ni tužbu ni zahtjev za razvod - rekla je Mara Tomašević i dodala kako je iz HDZ-a nije nitko kontaktirao.

Novi izbori

Podnese li ostavku, Alojz Tomašević - koji već ima vojnu mirovinu - ostat će član HDZ-a, ali bez neke važnije funkcije. Na neku političku karijeru više vjerojatno ne bi mogao računati, pogotovo ako bude proglašen krivim. A tada bi ga i HDZ izbacio iz stranke.

U slučaju njegove ostavke, s obzirom na to da nije prošla polovica mandata, u roku od 90 dana morali bi se raspisati prijevremeni izbori u županiji, a do tada bi županiju vodio dožupan Željko Jakopović, kojeg je ovih dana Krešo Beljak kritizirao jer je dao podršku Tomaševiću, a moguće je i njegovo izbacivanje iz HSS-a. Procjenjuje se da bi na novim izborima HDZ ponovo osvojio vlast u županiji jer tamo stranka dobro stoji.

Odluči li Tomašević ignorirati zahtjev iz vrha HDZ-a te zadrži poziciju župana, iz stranke će ga odmah isključiti. No Tomašević može izbjeći isključenje tako da do 15. siječnja sam napusti stranku, što će vjerojatno i napraviti ako odbije dati ostavku. Time bi HDZ ostao bez jedne županije.

No, obavljanje posla župana u tom razdoblju Tomaševiću bi zasigurno bilo znatno otežano. Naime, zbog svog posla Tomašević mora surađivati s nizom ministara, a nema sumnje da bi mu Vlada na sve načine otežavala posao. Ni suradnja s lokalnim HDZ-om vjerojatno ne bi bila lagana bez obzira na to što Tomašević ondje ima solidnu potporu.

Ipak, to bi mu osiguralo ostanak na vlasti u županiji još gotovo tri i pol godine. A kakva će biti konačna odluka Alojza Tomaševića, znat ćemo najkasnije 15. siječnja kad istječe rok koji mu je dao vrh HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:17