AKCENT

Hoće li iz novog zakona o medijima biti izbačene kazne pogubne za izdavače?

Ne čudi što je tijekom javnog savjetovanja upućeno više od 600 primjedbi, odnosno prijedloga za poboljšanje nacrta novog Zakona
Nina Obuljen Koržinek
 Goran Mehkek/Cropix

Prijedlog novog Zakona o elektroničkim medijima naći će se na dnevnom redu današnje sjednice Vlade, rekla je jučer ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Uz to što se taj zakon jako dugo kuha, javno savjetovanje o njemu završeno je, naime, još početkom ožujka, on je za značajan dio zainteresirane stručne javnosti vrlo restriktivan, a u nekim dijelovima čak i neprijateljski raspoložen prema medijima.

Ne čudi stoga što je tijekom javnog savjetovanja upućeno više od 600 primjedbi, odnosno prijedloga za poboljšanje nacrta novog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM), od kojih je mnoge resorno ministarstvo u cijelosti odbilo. Ministrica Obuljen Koržinek u pravu je kada kaže da su u prijedlog zakona koji će se danas naći na Vladi "uvrstili jedan veliki dio primjedbi koje su iznesene u javnoj raspravi", ali isto tako su u pravu i medijske kuće koje tvrde da su odbačene neke od najvažnijih kritika, odnosno prijedloga.

U čemu je zapravo stvar? U tome što se predloženim novim zakonom znatno otežava rad pružatelja elektroničkih publikacija i time se zapravo ugrožava sloboda i neovisnost medija, smatraju u Udruzi novinskih izdavača.

A najveći problem vide u propisivanju odgovornosti izdavača za komentare i u iznimno rigidnim prekršajnim odredbama. Naglašavaju da se prvi put izrijekom propisuje odgovornost izdavača za komentare čitatelja.

Člankom 93 ZEM-a predlaže se "odgovornost pružatelja elektroničkih publikacija za cjelokupni sadržaj, uključujući i onaj koji je generirao korisnik". To znači da izdavači mogu biti kažnjeni i za neki pedofilski, rasistički ili komentar koji poziva na nasilje, a koji napiše netko od, najčešće anonimnih, čitatelja ispod novinarskog teksta objavljenog na portalu. Za kršenje odredbi iz članka 93 predviđa se kazna u rasponu od 100 tisuća do nevjerojatnih milijun kuna. Takva kazna, vjerujte nam, male izdavače može baciti u bankrot.

Iako ministrica kulture i medija govori istinu kada kaže da je obveza i odgovornost nakladnika za komentare čitatelja postojala i dosad, to ne znači da je u pravu kada je tu odredbu ne samo ostavila nego i preciznije definirala u novom zakonskom prijedlogu - i to na štetu izdavača.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek govori istinu kada kaže da takve novčane kazne postoje i u postojećem zakonu, te da je dosadašnja praksa bila da se "puno češće posezalo za različitim oblicima opomena" nego za novčanim kaznama. Ali to što govori istinu ne znači, opet, da je u pravu. Jer kakva je to poruka izdavačima? Nemojte se sekirati za tekst novog zakona u dijelu koji govori o visini novčanih kazni jer vjerojatno vas se neće kažnjavati novčano nego samo opominjati?

Neozbiljno je da izdavači ovise o milosti ili nemilosti nekog službenika koji će odlučivati o tome jer, ponavljamo, izdavače se takvim kaznama može financijski uništiti.

No, rekla je jučer ministrica i jednu stvar koju treba pozdraviti u cijelosti: "Očekujemo da rasprava u Saboru bude produktivna. Spremni smo i do drugog čitanja nastaviti unaprjeđivati tekst", jer ta izjava sugerira da neke od ključnih primjedbi izdavača možda ipak budu uvrštene u konačni prijedlog novog ZEM-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:38